Sa fi fost prin 1973. La acea data, sufeream de coxartroza bilaterala, spondilita anchilo-poetica, afectiuni renale, astm, colita, afectiuni reumatismale etc. Toate aceste suferinte m-au cam scos din "starea de functionare". O lunga perioada de timp le-am tratat prin mijloace alopate, dar rezultatele au fost sub asteptari, in final doctorii recomandandu-mi chiar procurarea unui carucior cu rotile. Ideea in sine m-a ingrozit, iar atunci am inceput sa caut cu disperare remedii naturiste. Lipsa literaturii de specialitate in acea vreme m-a facut sa incerc fel de fel de "leacuri babesti" cunoscute, dar rezultatele intarziau sa apara. Am mancat chiar si furnici, sperand intr-o minune! Intamplarea a facut ca intr-o buna zi, in canicula verii, sa fiu solicitat de catre un apicultor sa-l ajut la transportarea unor bidoane cu apa pana la stupina sa, aflata intr-o padurice. Datorita faptului ca eram transpirat si degajam un miros "necorespunzator", albinele nu m-au iertat. Am fost atacat de un roi si n-am scapat decat cu o fuga sanatoasa, atat cat imi permiteau oasele mele bolnave. Ajuns cu greu acasa, era cat pe ce sa nu fiu recunoscut de catre propria-mi sotie, atat de desfigurat eram. Prezentam aproximativ 50 de intepaturi de albine! Dupa trei zile de tratament adecvat (comprese reci, cafele tari si bicarbonat de sodiu) si alte doua de convalescenta, am constatat cu uimire ca-mi puteam misca mainile cu o usurinta fantastica, ceea ce nu se mai intamplase de ani de zile. Am tras concluzia - fireasca - a acestei intamplari: veninul albinelor, cel care mi-a provocat suferinta cumplita prin care trecusem, mi-a ameliorat boala care ma chinuise pana atunci. Plecand de la acest punct, am inceput sa experimentez pe propria-mi piele diferite doze de venin (de aceasta data prin intepaturi provocate direct pe zona afectata) si diferite combinatii de produse apicole, reusind - in timp - sa inlatur o parte din afectiunile amintite mai devreme.
Pe baza rezultatelor, am ajuns la concluzia ca sunt pe drumul cel bun. Din pacate, neavand posibilitatea de a recolta venin de albine in cantitati de productie, preparatele mele sunt insuficiente pentru a putea trata si alte persoane bolnave. Am un singur stup, de la care-mi recoltez tot materialul apicol necesar intretinerii starii mele de sanatate. Dar important este ca studiile si experientele mele sa poata fi folositoare unui numar cat mai mare de semeni aflati in suferinta. Voi fi bucuros sa stiu ca produsele stupului folosite de mine le vor fi si altora de folos.
* Laptisorul de matca - consumat in stare pura, poate fi folosit in tratamentul anemiilor, al afectiunilor cardio-vasculare, impotriva procesului de imbatranire, a oboselii, a asteniilor, in reglarea functiilor glandulare, a afectiunilor dermatologice.
* Laptisorul larvar - folosit in numeroase afectiuni: surmenaj, nevroze, afectiuni digestive, afectiuni ale ficatului, vezicii biliare si tractului intestinal, insomnii. Este, de asemenea, un foarte bun stimulator sexual.
* Veninul de albine - cu toate neplacerile pe care le provoaca intepatura albinelor, veninul joaca un rol important in terapia umana. Dozat corespunzator si aplicat in creme si unguente, veninul poate fi folosit in tratarea urmatoarelor afectiuni: reumatism, arterita, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni oftalmologice, afectiuni dermatologice, nevralgii de trigemen, nevralgii intercostale etc.
* Capaceala - un produs mai putin cunoscut, constituit din ceara, miere si propolis. Pe langa gustul deosebit de bun al capacelii, aceasta pastreaza proprietatile terapeutice ale celor trei elemente componente. Capaceala se poate mesteca pana la disparitia totala a cerii, avand rezultate deosebite in tratarea urmatoarelor afectiuni: laringite, faringite, sinuzite, stomatite, parodontoze, astm, viroze respiratorii etc.
* Polenul - avand un continut bogat in proteine, aminoacizi, vitamine, lipide, saruri minerale, hormoni si multe alte elemente, este folosit la tratarea unor afectiuni dermatologice, ale tubului digestiv, ale ficatului si vezicii biliare si la tratarea afectiunilor organelor genitale si la refacerea dinamicii sexuale.
* Pastura - este un polen innobilat, in care sunt introduse de catre albine diastaze, secretii faringiene si enzime. Dupa unele informatii lansate pe plan international, dar neverificate inca, pastura poate fi folosita in tratarea unor afectiuni tumorale si a unor forme de leucemie.
* Propolisul - avand o actiune anestezica, coagulanta, cicatrizanta, decongestionanta si antibiotica, poate fi folosit in tratarea afectiunilor dermatologice, stomatologice, respiratorii, afectiuni ale tubului digestiv, afectiuni renale, prostatite, hemoroizi si unele afectiuni tumorale.
* Ceara - bogata in enzime, vitamine si antibiotice, poate fi folosita cu succes in tratarea unor afectiuni respiratorii, leziuni cutanate, afectiuni ale cavitatii bucale (inclusiv parodontoza), furunculoza, panaritiu.
Cateva retete
Bronsita
Urmare a unei raceli netratate sau a unor alte afectiuni, bronsita poate da nastere la complicatii mult mai severe, care vor necesita eforturi mult mai mari de tratament.
* Tinctura de propolis 25-30%, 25 de picaturi intr-un paharut de ceai, cu care se face gargara, apoi se inghite, repetandu-se operatiunea de 5-6 ori pe zi.
* Miere de albine consumata impreuna cu ceai de patlagina, cate 3 linguri pe zi - se pastreaza compozitia in cavitatea bucala si se inghite portionat, dupa circa 5 minute. In timpul tratamentului, bolnavul trebuie sa evite aerul rece, bauturile reci, alcoolul, fumatul si sa inlature din meniu alimentele condimentate.
Acneea juvenila
Fiind o afectiune neplacuta, des intalnita, total inestetica si care poate lasa urme dezagreabile pe viata, pentru a o trata trebuie sa evitam in primul rand stoarcerea sau ruperea cosurilor. Tratamentul acneei juvenile se incepe cu spalarea tenului cu un ceai (decoct) facut din: tintaura, coada-calului, iedera, menta, pelin si galbenele, la care se adauga o lingura de otet de mere. Dupa zvantare, se tamponeaza usor pielea cu tinctura de propolis 15%. Seara, inainte de culcare, se maseaza usor pielea obrazului cu o pomada de propolis. Dupa cateva zile, se va observa aparitia unui ten de invidiat.
Afectiuni ale cavitatii bucale
Datorita alimentatiei incorecte, a consumului de alcool, a fumatului si a altor factori nocivi, in cavitatea bucala apar inrosiri ale mucoasei, pete albe dureroase, limba incarcata, dureri ale gingiilor, mirosuri neplacute, jena in procesul de masticatie, slabirea danturii, carii dentare etc. Pentru a trata aceste prime semne de boala, trebuie sa luam urmatoarele masuri pe care terapia naturista ni le pune la indemana:
* Ceaiuri din galbenele, trandafiri de dulceata (flori), musetel, coada-soricelului. Acestea se beau ca atare sau se face gargara, cat mai mult posibil; * Badijonari cu tinctura de propolis pe locurile vulnerabile; * Plimbarea prin cavitatea bucala a unei lingurite de miere de albine de tei circa 5 minute, care apoi se inghite; * Mestecarea timp indelungat a capacelii de albine. Aceste tratamente trebuie aplicate de mai multe ori pe zi. In cazul unei afectiuni mai grave (candidoza bucala sau parodontoza) este necesara consultarea medicului, care poate urmari evolutia afectiunii si recomanda un supliment de preparate.