Raspuns pentru fam. MARIN - Faurei, Calarasi, F. AS nr. 842 - "Tata are ciroza cu ascita"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

D-le Marin, ascita este o consecinta a cirozei, atunci cand ficatul nu elimina toxinele, iar organismul acumuleaza apa, in special in zona abdominala. Pentru a trata aceasta afectiune, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte: dieta, suplimente nutritive, remedii homeopatice, credinta in Dumnezeu si multa vointa. Dieta trebuie sa fie cat mai sanatoasa, fara grasimi, condimente sau excese alimentare. Consumati sucuri si salate proaspete din: morcov, telina, varza alba, broccoli, patrunjel, orz verde. Acestea contin fibre vegetale si ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Dintre suplimentele nutritive va recomand: Hepaid - este o combinatie din plante si remedii homeopatice cu efect tonic si restructurant pentru ficat. Tonic imunitar "E-lite" - complex fitoapicol cu efecte remarcabile: antiinflamatoare, imunostimulatorii, vitaminizante, depurative si detoxifiante, elimina apa din tesuturi. Septilin - contine o combinatie ayurvedica cu efecte antiinfectioase, antivirale, antimicrobiene, in boli hepatice virale. Cordyang - este o ciuperca originara din China, are efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral prin continutul de oligoelemente si minerale. Yucca, Urzica - doua plante cu efect remarcabil in eliminarea surplusului de apa din organism. Thuya, Picatura Beres - actioneaza in tumori, chisturi, inflamatii, in caz de oxidare celulara. Denoxinal - contine bioflavonoide din Chlorella, brusture, papadie, trifoi rosu, usturoi, armurariu, pectine, vitamina C. Contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism si sprijina ficatul in functia de detoxifiere, combatand insuficienta hepatica. Sulfur D2 - remediu homeopatic care se administreaza 5 granule/saptamana in doza unica. EXTERN: cataplasme cu argila.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"As dori un tratament pentru pancreatita si tiroidita autoimuna"
(Raspuns pentru MAGDA DAVID - Arad, F. AS nr. 868)


In cazul dvs., pancreasul devine tot mai incapabil sa secrete enzimele necesare pentru o digestie adecvata si pentru absorbtia grasimilor alimentare, stare numita insuficienta pancreatica exocrina. Spre deosebire de durerea persistenta din pancreatita acuta, durerea din pancreatita cronica poate varia - poate fi constanta, ocazionala, intermitenta sau absenta. Insuficienta pancreatica poate determina scaderea ponderala si emisia unor fecale abundente si palide, cu miros fetid si continut bogat de grasimi (steatoree).
In afara semnelor si simptomelor obisnuite, traduse prin durere abdominala recurenta sau persistenta, posibil intensa cu iradieri dureroase in spate si piept, materii fecale abundente si fetide, scaderea in greutate si un posibil debut de diabet, pancreatita cronica poate fi recunoscuta imagistic prin depistarea unor depozite mici si dense care se formeaza in ductul pancreatic sau in tesutul pancreatic (calcificare pancreatica). Pancreatita produsa de consumul de alcool este o cauza frecventa a calcificarilor de acest tip. Chiar si consumul moderat, dar persistent de bauturi alcoolice poate produce, in timp, calcificari pancreatice semnificative, iar fumatul poate creste la randul lui rata de calcificare.
Tratamentul pancreatitei cronice este de obicei axat pe doua mari probleme: durerea si malabsorbtia. In cazul unor dureri intermitente, se pot utiliza medicamente non-narcotice pentru reducerea acesteia (analgezice). Malabsorbtia este de obicei tratata cu preparate enzimatice pancreatice, care sunt utilizate pentru a inlocui enzimele insuficient secretate in duoden de catre pancreas, a caror actiune este favorabila si in atenuarea episoadelor dureroase.
Contraindicatiile dietetice vizeaza in special consumul de alcool si alimente cu continut ridicat de grasimi. Tratamentul naturist al pancreatitei cronice este format din urmatoarele tipuri de remedii:
* Cosm-enzime - continand extract de bila bovina, amilaza, lipaza, proteaza, pepsina, bromelina, papaina. Actioneaza ideal in carentele enzimatice, tulburari digestive, indigestii, distensie si disconfort abdominal. Administrarea se face conform prospectului.
* Extractul de muguri de nuc - stimuleaza secretia enzimelor pancreatice, fiind un remediu excelent in pancreatita si sindromul de malabsorbtie. Se administreaza 50 de picaturi in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inainte de mese.
* Papadia - cu actiune stimulanta, tonic digestiva, hepatica si pancreatica, este utilizata in pancreatita cronica sub forma de pulbere - o lingurita de 3-4 ori pe zi, inainte de mese, si se asociaza cu alte plante cu efecte antiinflamatoare si tonic pancreatice, cum sunt urzica, tataneasa sau rostopasca. In completare se pot utiliza remedii obtinute din anason, coada-racului, lichen si menta, in diferite forme de administrare (infuzii, decocturi, gemoderivate, uleiuri esentiale etc.)
In privinta tiroiditei autoimune, aceasta reprezinta cea mai frecventa forma de inflamatie a glandei tiroide. Numita si tiroidita cronica limfocitara (Hashimoto), este o afectiune autoimuna in care parenchimul glandular devine antigenic pentru propriul tesut, fiind distrus de anticorpii care se fixeaza de celulele tiroidiene. Distrugerea lenta a tesutului glandular determina scaderea drastica a secretiei de hormoni tiroidieni urmata de hipotiroidie pe termen lung, cu posibile mici episoade de hipertiroidie.
Majoritatea celor care dezvolta tiroidita Hashimoto trebuie sa urmeze tratamentul de substitutie hormonala pe tot parcursul vietii, cazurile mai severe necesitand frecvent medicatie corticosteroidiana. Nu de putine ori tiroidita Hashimoto se poate asocia cu alte afectiuni autoimune cum sunt sindromul Sjogren, anemia hemolitica sau depigmentarea cutanata (vitiligo).
Tratamentul naturist indicat in tiroidita autoimuna este complementar celui alopat si consta in urmatoarele remedii:
* Propolis - datorita proprietatilor sale imunomodulatoare, propolisul ofera rezultate pozitive in tratamentul acestei afectiuni. Adaugarea de polen sau pastura in dieta persoanelor suferinde de afectiuni tiroidiene devine un element important din punct de vedere terapeutic, prin actiunea triadei iod-tirozina-metionina, care controleaza buna functionare a glandei tiroide. Se administreaza 20-25 picaturi extract de propolis, la o lingurita de miere sau o lingurita de ulei de masline, zilnic, inainte de mese. Polenul se administreaza zilnic, o lingura polen macinat, dimineata, pe stomacul gol.
* Tiroidin, capsule - supliment destinat persoanelor care sufera de hipotiroidism, consecutiv tiroiditei Hashimoto. Continutul de Spirulina, Seleniu si vitamina E stimuleaza fiziologia tiroidei, protejand-o de efectul nociv al radicalilor liberi. Se administreaza 1-2 capsule pe zi, cu o ora inainte de culcare.
* Schizandra - cu proprietati antioxidante, imunomodulatoare si antiinflamatoare, blocheaza producerea metabolitilor proinflamatori ai acidului arahidonic, prevenind distrugerea tisulara, fara a interfera cu capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor. Se administreaza conform prospectului insotitor. Sa auzim numai de bine!

"Ce mi se poate recomanda pentru cardiopatie, angina si aritmie?"
(Raspuns pentru BADEA ION - com. Valea Iasului, jud. Arges, F. AS nr. 868)


Schema terapeutica pe care o solicitati pentru afectiunile enumerate este compusa din urmatoarele remedii naturiste. Tratament de baza: Tonic cardiac, 3x1 capsule/zi; Ganoderma - 2 x 1 capsule/zi. Cand afectiunea se asociaza cu distonie neuro-vegetativa (tahicardie, extrasistole, angor pectoralis) se administreaza Emocalm - 3x1 capsule/zi, asociat cu infuzie de roinita - 2-3 cani pe zi.
Pentru tulburarile de ritm cardiac se pot folosi, de asemenea, tincturile de paducel, talpa-gastii, tei argintiu, valeriana si leurda. * Extract de muguri de arin negru - antitrombotic si tonifiant al sistemului vascular arterial, utilizat in sechele ale infarctului de miocard, actioneaza preponderent pe arterele din sfera encefalica si coronariana. Se administreaza 50 picaturi, la 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
Controlul hipercolesterolemiei si al ateromatozei se poate face prin utilizarea uleiului de samburi de struguri, administrarea de acizi grasi Omega 3, nicotinamida (vitamina PP) si consumul constant de nuci, migdale, fistic, arahide, alune, precum si al infuziilor de anghinare si papadie. Sa auzim numai de bine!