Vremea conservelor de vara a sosit!

Rodica Demian
Rosii, castraveciori, ardei, dar si mere, pere si prune... E vremea ca trufandalele verii sa fie transformate in bunatati la borcan. Va propunem cateva retete infailibile

Reguli "de fier"

1. Aveti nevoie de borcane de diferite marimi, cu mansoane de cauciuc si capace fixate cu arc. Apoi: de o oala mare - automata sau cu capac cat mai etans, de un gratar (care se aseaza pe fundul oalei) si - foarte important! - de un termometru.
2. Timpul de fierbere se socoteste din momentul in care este atinsa temperatura potrivita.
3. Conservele pot fi fierte si in cuptor, dar dureaza mai mult: se incinge cuptorul la 175gr., se pun borcanele intr-o cratita sau tava adanca, umpluta cu apa, iar timpul de fierbere se socoteste din momentul in care lichidul din borcan incepe sa bolboroseasca (cam dupa o ora).
4. Borcanele si capacele trebuie spalate bine si lasate sa se usuce cu gura in jos.
5. Folositi doar fructe si legume proaspete si sanatoase! Cele prea coapte ar putea fermenta, deteriorand astfel conservele.
6. Borcanele si capacele trebuie sa fie in perfecta stare si curate ca lacrima: spalati-le inca o data, inainte de a le folosi, cu apa fierbinte si detergent, clatiti-le tot cu apa fierbinte si lasati-le sa se scurga cu gura in jos pe un servet curat.

DULCIURI

Piure de mere

Ingrediente (pentru 3 borcane a 500 g): 2 kg mere moi, 1/2 lamaie, circa 150 g zahar.
Mod de preparare
: * Spalati merele si taiati-le in patru. Puneti sferturile de mar pe foc, impreuna cu 200 ml de apa si, cand dau in clocot, acoperiti-le cu un capac, lasati-le sa fiarba circa 15 minute la foc mic si treceti-le printr-o strecuratoare cu gauri ceva mai mari. * Spalati lamaia, decojiti-o si amestecati coaja cu piureul de mere. Puneti piureul din nou pe foc si cand clocoteste, indepartati coaja de lamaie si turnati-l in borcanele gata pregatite. * Inchideti borcanele, asezati-le in oala speciala pentru fiert si sterilizati-le 30 de minute la o temperatura de 90gr.. Merele nu se sterilizeaza in cuptor! Puteti condimenta piureul de mere cu anason, cuisoare sau scortisoara. Durabilitate: 3 luni.

Pere in sirop cu scortisoara

Ingrediente (pentru 4 borcane a 1 l): 3 kg pere coapte (bune pentru mancat), 1 lamaie, 700 g zahar, 4 batoane mici de scortisoara.
Mod de preparare
: * Se curata perele de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si se pun in apa cu lamaie. * Se pune pe foc 1 l apa impreuna cu zaharul si se fierbe pana ce se dizolva complet zaharul. Se aseaza perele in borcane, se adauga cate un baton de scortisoara, se toarna deasupra siropul fierbinte si se inchid borcanele. * Se pun borcanele in oala speciala si se fierb (sterilizeaza) 30 de minute la 90gr.. In cuptor: se-ncinge cuptorul la 175gr.C si dupa ce incepe sa bolboroseasca siropul, se lasa borcanele in cuptorul stins circa 30 de minute si se scot imediat.

Jeleu de coacaze si mere

Ingrediente (pentru 3 borcane a 250 g): 800 g coacaze (pot fi amestecate - rosii si negre), 2 mere, 1 baton de vanilie, 500 g zahar special pentru dulceata (Dr. Oetker Gelierzuker 2:1), 1 plic acid citric (tot Dr. Oetker).
Mod de preparare
: * Se spala fructele. Coacazele se lasa sa se scurga, iar merele - curatate de coaja - se taie mai intai in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si sferturile se taie, apoi, bucati. * Se pun pe foc fructele impreuna cu 375 ml apa si, cand dau in clocot, se acopera cu un capac, se lasa sa fiarba incet aproximativ 10 minute si se maruntesc (sau se trec printr-o sita) pana ce se obtine un piure. * Se toarna apoi intr-o strecuratoare mare captusita cu o bucata de tifon umezita si se lasa sa picure minimum o ora (ar trebui sa rezulte 900 ml de suc). * Se taie batonul de vanilie in doua (si in lungime, si in latime). * Se amesteca - intr-o cratita - sucul de fructe, zaharul si acidul citric si se pune pe foc. Cand clocoteste, se incorporeaza vanilia si cand incepe sa bolboroseasca, se fierbe in continuare, amestecand intruna, cel putin trei minute (dupa ceas!). * Se toarna jeleul (cu cate o bucata de vanilie) in borcanele pregatite, se inchid borcanele imediat, se intorc cu capacul in jos si se lasa sa stea asa circa 5 minute.

Chutney de prune

Ingrediente (pentru 3 borcane a 500 g): 1,3 kg prune, 1 bucata ghimbir proaspat (circa 3 cm), 3 catei de usturoi, 150 g ceapa, 180 g zahar brun, 100 ml otet balsamic, 3 foi de dafin, 6 cuisoare, 1 baton de scortisoara, 3 boabe de ienupar, 3 fire de maghiran.
Mod de preparare
: * Se spala prunele, se sterg cu un servet de bucatarie si, dupa ce li se scot samburii, se taie bucatele (ar trebui sa rezulte 1,2 kg). * Se curata si se toaca ghimbirul si usturoiul, ceapa curatata se taie marunt, se pun toate intr-o cratita impreuna cu zaharul si se lasa sa se caramelizeze usor. * Se adauga prunele, otetul, foile de dafin, cuisoarele, scortisoara pisata, ienuparul si maghiranul si se fierb la foc mic circa 30 de minute, amestecand din timp in timp. * Se toarna compozitia clocotinda in borcane, se inchid borcanele imediat, se intorc cu capacul in jos (pe un stergar) si se lasa asa sa se raceasca.

LEGUME

Muraturi amestecate

Ingrediente (pentru 4 borcane a 1/2 l): 1,5 kg legume proaspete (castraveciori, ceapa de arpagic, stiuleti mici de porumb, buchetele de conopida, morcovi). Pentru zeama: 3 cuisoare, 1 lingurita boabe de piper negru, 6 foi de dafin, 1 lingurita seminte de coriandru, 1 bucata ghimbir proaspat (2 cm), 60 g sare, 60 g zahar, 500 ml otet de mere, 5 fire de tarhon.
Mod de preparare
: * Se curata legumele, se spala si se taie - in functie de forma si marime - bucati de 1,5 cm sau felii. Pentru zeama: se pun pe foc 1/2 l de apa impreuna cu cuisoarele, boabele de piper, coriandrul, foile de dafin, ghimbirul curatat de coaja si taiat felii, sarea, zaharul si otetul si se lasa sa dea in clocot. * Se aseaza legumele straturi-straturi in borcane, impreuna cu cate-un fir de tarhon (spalat si zvantat) si se toarna peste ele zeama fierbinte, cat sa le acopere. * Se inchid borcanele si se sterilizeaza 15 minute la 90gr..
In cuptor: Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Dupa ce incepe sa bolboroseasca zeama, se reduce temperatura la 125gr., se sterilizeaza inca o ora, dupa care se lasa sa stea 30 de minute in cuptorul stins.

Rosii-cireasa marinate

Ingrediente (pentru 4 borcane a 1/2 l): 2 kg rosii-cireasa tari. Pentru zeama: 2 catei de usturoi, 100 g zahar, 250 ml otet balsamic (alb), 200 ml vin alb demisec, 1 crenguta de rozmarin, 1/2 lingura sare de mare, 1/2 lingura piper boabe de toate culorile.
Mod de preparare
: * Se oparesc rosiile cu apa clocotita, se clatesc cu apa rece si se curata de pielita. * Pentru zeama: Se curata cateii de usturoi si se taie in doua. Se pune zaharul pe foc - intr-o tigaie - si cand devine lichid se lasa sa se caramelizeze usor (culoarea: galben auriu). Se adauga otetul, vinul si rozmarinul, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba - cu capac - aproximativ 15 minute, la foc mic. * Se pun rosiile in borcane, se umplu borcanele - pe jumatate - cu zeama si se inchid. * Se sterilizeaza - in oala speciala - circa 15 minute la 90gr..
In cuptor: Se-ncinge cuptorul la 175gr.. Dupa ce bolboroseste zeama, se reduce temperatura la 125gr., se sterilizeaza inca o ora si se mai lasa 30 de minute in cuptorul stins.

Concentrat de rosii

Ingrediente (pentru o sticla mare - 1 l, si una mica - 1/4 l): 3 kg rosii, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 tulpini de telina (100 g), 3 linguri ulei de masline, 3 fire de maghiran, 1 ardei iute rosu, 1-2 linguri sare de mare, 1 lingura piper macinat, 2 linguri zahar brun, 2 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare
: * Se spala rosiile si se taie in doua. Se curata ceapa, usturoiul si telina, se taie si se calesc toate in ulei, intr-o oala smaltuita. * Se adauga rosiile, frunzulitele de maghiran, ardeiul iute taiat in doua si curatat de seminte si nervuri, sarea de mare, piperul si zaharul, si se lasa sa fiarba - fara capac - o ora, pana ce scad la aproximativ un sfert. * Se trec rosiile printr-o sita si se dau din nou in clocot. Se adauga zeama de lamaie, sare si piper. * Se toarna concentratul de rosii in sticle, se inchid cu capac si se sterilizeaza in oala speciala, 20 de minute la 90gr.. Nu si la cuptor.
Sunt ideale pentru supe si sosuri.

Ciuperci marinate

Ingrediente (pentru 5 borcane a 1/4 l): 1 kg ciuperci proaspete (sampinioane), 300 ml otet de vin (alb), 250 ml vin alb, 40 g sare de mare (grunjoasa), 3 linguri boabe de coriandru, 3 foi de dafin, 1 crenguta rozmarin verde, 2 catei de usturoi, cca 1/2 lingura ulei de masline.
Mod de preparare
: * Se curata ciupercile, se indeparteaza piciorusele si se sterg palariile cu o carpa umeda. * Se pun pe foc otetul, vinul, sarea, boabele de coriandru, foile de dafin, acele de rozmarin si usturoiul curatat si tocat, se lasa sa dea in clocot si se fierb apoi, la foc mic, circa 10 minute. * Se introduc jumatate din ciuperci in zeama, se fierb aproximativ 10 minute, se scot cu lingura de spumuit si se lasa sa se scurga. * Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate, dupa care se intind ciupercile pe o folie de plastic si se zvanta cu un servet de bucatarie. Se pun in borcane, se acopera complet cu ulei si se inchid borcanele. Ciupercile se pot pastra intre 4-6 saptamani la frigider. Se servesc ca antipasti sau in salate, iar uleiul se foloseste la prepararea sosurilor.