Ingrediente (pentru 16 bucati): Pentru aluat - 300 g unt (la temperatura camerei), 200 g zahar tos (cristal), 2 lingurite zahar vanilat, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 2 oua mijlocii, 4 linguri lapte, 600 g faina cernuta, 10 g praf de copt. Pentru umplutura - 8 mere, zeama unei lamai. In plus - unt pentru uns tava (dreptunghiulara, cu marginile mai inalte), faina pentru planseta, 1 ou pentru uns prajitura.
Mod de preparare: * Se framanta un aluat neted din ingredientele indicate mai sus, se formeaza o bila, se inveleste in folie de plastic si se tine cel putin o ora la frigider. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina. Se curata merele, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie in opt si se stropesc cu zeama de lamaie. * Se-ntind pe planseta usor infainata 2/3 din aluat, se aseaza in tava si se apasa cu palmele. (Aluatul ramas se inveleste din nou in folie si se tine la rece.) Se pun peste aluatul din tava spalturile de mar, in asa fel incat sa nu atinga chiar inaltimea marginilor tavii. * Se-ntinde si restul de aluat pe planseta, se acopera cu el merele si se apasa usor. Se unge prajitura cu oul batut si se inteapa cu o furculita. Se da la cuptorul incins si se coace (la mijlocul cuptorului) circa 35 de minute, dupa care se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se rastoarna.
Tarta cu prune
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul fraged - 100 g unt (la temperatura camerei), 50 g zahar tos (cristal), 1 lingurita zahar vanilat, 1 priza sare, 1 ou mijlociu, 150 g faina cernuta. Pentru umplutura: 1 kg prune, 50 g biscuiti sfaramati, 10 g zahar cristal, 1 varf de cutit scortisoara. In plus: unt pentru forma (cu pereti detasabili, diametrul 26 cm), faina pentru planseta, 1 plic glazura pentru tort (transparenta).
Mod de preparare: * Se framanta un aluat fraged din ingredientele indicate mai sus, se formeaza o sfera, se acopera cu folie de plastic si se tine la frigider minimum o ora. * Se spala prunele si se taie in patru, fara a desprinde de tot sferturile. Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se unge forma cu unt. * Se intinde o treime din aluat pe planseta infainata, se taie din foaia subtire o fasie lata de 4 cm si lunga cat circumferinta formei, se ruleaza (un sul nu prea gros) si se da putin la frigider. Se intinde si aluatul ramas, se aseaza pe fundul formei (indepartand ceea ce depaseste), se inteapa cu o furculita, se pre-coace 15 minute in cuptorul incins si se lasa putin sa se raceasca. * Se ung bine cu unt marginile formei (detasabile), se intinde de jur imprejur sulul de aluat tinut la frigider si se apasa usor cu degetele. Se presara peste blatul de aluat biscuitii sfaramati si se intind prunele in forma de evantai. Se da tarta la cuptor si se coace 30-35 de minute. * Se amesteca zaharul cristal cu scortisoara si se presara peste tarta coapta. Dupa ce s-a racit putin, se scoate din forma si cand este rece de tot se unge cu glazura lucioasa, preparata conform indicatiilor de pe plic.
Tort cu zmeura
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru blat: 3 oua mijlocii, 75 g zahar cristal, 1 priza sare, 40 g faina, 35 g amidon, 30 g unt lichid. Pentru budinca de vanilie: 1/2 baton de vanilie, 20 g amidon, 250 ml lapte, 1 galbenus, 40 g zahar cristal. Pentru umplutura: 750 g zmeura proaspata sau congelata, 1 plic glazura transparenta pentru tort (pentru fructele congelate, 2 plicuri). In plus: unt pentru forma, 50 g migdale prajite, taiate felii.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se unge forma cu unt, se tapeteaza fundul formei cu hartie pentru copt si se taie o fasie de dimensiunile marginilor, care se lipeste in interior, de jur imprejurul formei. * Se freaca bine ouale cu zaharul si sarea pe baia de apa fierbinte, dupa care se amesteca, reci, cu mixerul, pana ce devin cremoase. Se adauga faina amestecata cu amidonul si la sfarsit se incorporeaza untul topit, amestecand usor. Se toarna aluatul in tava (cu peretii detasabili, diametrul 26 cm), se netezeste la suprafata, se da la cuptor si se coace 25 de minute. * Se despica batonul de vanilie si se desprinde miezul cu lama unui cutit. Se dilueaza amidonul cu putin lapte rece, se incorporeaza galbenusul si se amesteca pana ce devine neted. Restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu zaharul si cu vanilia si cand clocoteste se incorporeaza amidonul putin cate putin si se amesteca incontinuu, pe foc, pana ce compozitia are consistenta unei budinci. Se toarna in doua boluri si se acopera cu folie de plastic. Unul din ele se va folosi la tort, celalalt se poate servi, eventual, cu fructe, ca desert. * Se lasa blatul sa se raceasca putin pe un grilaj, se scoate din forma, se indeparteaza hartia si apoi se lasa sa se raceasca complet. Se alege zmeura, se spala si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. * Se aseaza blatul pe un platou si se unge cu budinca de vanilie, pastrand putina si pentru margini. Peste budinca se presara zmeura si peste zmeura se toarna glazura lucioasa (preparata conform indicatiilor de pe plic). Se acopera marginile tortului cu un strat de budinca si se decoreaza cu felii de migdale.