Draga "Formula AS"...

Cititor Formula AS
"Tata Pesi, ingerul copiilor"

(Reportaj semnat de CATALIN APOSTOL, F. AS nr. 876)

"Un om care merita mai mult decat o camaruta trista a unui spital"

Pacat ca toata admiratia si respectul pe care i-l poarta cei care i-au fost pacienti, studenti, prieteni, nu ii pot face viata mai buna. Reportajul mi l-a aratat mama prima data, medic si ea, si mi-a spus: "Uite ceva ce merita tot tusul si toate paginile unui ziar". Tot respectul celui care a scris articolul si a incercat sa ne trezeasca din somnul asta al nepasarii. Daca un OM cu o asemenea daruire, cariera si inima poate fi uitat asa de usor, oare noi, multimea care nu putem bifa salvarea vreunei vieti, nici macar incercarea de a face asta, nu meritam toata uitarea din lume? Daca exista posibilitatea intinderii unei maini cuiva care a vindecat atatea rani si a castigat atatea razboaie cu diferite boli, de ce sa nu i-o intindem? Este un om care merita mai mult decat o camaruta trista a unui spital.
MARIA MEDEANU

"Desi d-l academician ALEXANDRU PESAMOSCA nu a adunat averi pe pamant, sigur a adunat in cer"

Rareori mi-a fost dat sa citesc un text care sa ma impresioneze atat de mult! Pe de o parte, sunt revoltata ca Romania nu stie sa-si respecte VALORILE, care din pacate sunt din ce in ce mai putine. Pe de alta parte, ma bucur ca Dumnezeu a facut ca acest medic minunat sa se nasca si sa-si profeseze cu atata pasiune si daruire nobila meserie aici, pe plaiuri mioritice. Desi domnul academician Alexandru Pesamosca nu a adunat averi pe pamant, sigur a adunat in cer, caci si-a dedicat viata copiilor altora, fara sa astepte nici o recompensa. Ma intreb, oare cati medici din ziua de azi se pot mandri cu acest lucru? Din pacate, foarte putini, azi, practicarea meseriei fiind, mai degraba, o... afacere. Pacat, mare pacat.
Domnule doctor, va doresc multa sanatate!
MONICA DORNESCU

"Va multumesc din suflet pentru acest articol"

Domnule Apostol, desi are prea putina importanta, vreau sa va multumesc din suflet pentru acest articol. Cu cateva zeci de ani in urma, mai precis 35, m-am nascut cu ceea ce se numeste buza de iepure. Cu disperarea specifica oricarei mame, mama mea a ajuns, nu stiu cum, la acest doctor. Sa nu lungesc prea mult vorba, in ziua de astazi sunt un om normal, zic eu respectat, care arata a om, si asta datorita medicului cu numele Pesamosca (sau tata Pesi, cum ii spuneti dvs., pe buna dreptate, intrucat se poate considera tatal a mii de copii, prin viata pe care le-a daruit-o). Cat despre cei ajutati de domnul Pesamosca, care acum uita prin ce au trecut sau cum au fost ajutati, le spun doar atat: are grija bunul Dumnezeu de toti si le da la fiecare ceea ce merita. Desi nu stiu daca va ajunge acest mesaj la domnul Pesamosca, vreau sa-i multumesc public pentru ceea ce a facut pentru mine si pentru miile de copii asemeni mie sau cu afectiuni mai grave, si ma inchin cu smerenie in fata dumnealui. Dumnezeu sa va dea sanatate, sa mai dati macar sfaturi celor doi medici care va urmeaza in meserie cu cinste.
Mii de multumiri, domnule doctor, rusine celor care va ponegresc numele sau uita voit cine este doctorul Pesamosca. A fost, este si va ramane o valoare a medicinei romanesti.
Cu deosebit respect,
DANUT

"Pacat..."

Pacat ca nu stim si nu am stiut aproape niciodata sa ne apreciem valorile noastre, ci doar pe ale altora.
Pacat ca un om care nu vrea mai nimic de la oameni primeste mai putin decat nimic...
Pacat ca pana si cei pe care i-a salvat de la o viata de cosmar sau de la moarte au uitat...
Pacat ca sunt atatia batrani pe care nimeni nu-i ajuta daca nu au cu ce cotiza... Pacat ca atunci cand Dumnezeu ne loveste, ne intrebam, mirati, de ce...
MUSAT DANIEL

"Cat de mult bine ne face tuturor sa auzim ca mai exista astfel de oameni!"

Dumnezeule, ce poveste tulburatoare! Ramai fara vorbe in fata unei asemenea istorisiri. Nici nu stii ce te misca mai tare: destinul nedrept al unui asemenea om de valoare, lipsa mijloacelor concrete de recunoastere si pretuire din partea societatii fata de adevaratele valori ale ei sau, poate, pur si simplu, taria unui om aflat intr-o asemenea situatie si care nu-si pierde credinta in Dumnezeu, continuand sa se roage!
Cat de mult bine ne face tuturor sa auzim ca mai exista astfel de oameni, atat de puri, atat de generosi, atat de dezinteresati material si, pana la urma, atat de credinciosi! Sigur ca si Dumnezeu il iubeste!
CRISTINA P.

"Doamne, cum nu se crapa pamantul sa ne inghita pentru ignoranta si rautatea noastra!?"

Plang, plang de-aievea si ma gandesc cum de poate fi posibil asa ceva, intr-o tara cu oameni care se duc in fata icoanelor si se roaga... Am auzit de acest sfant cu bisturiu, insa ceea ce am aflat acum, aici, ma fascineaza si ma cutremura, deopotriva! Doamne, cum nu se crapa pamantul sa ne inghita pentru ignoranta si rautatea noastra! Imi este rusine, tare rusine, nu mai am cuvinte...
Multumim, inca o data, "Formula AS"!
VASILE DANCI, un mare fan si (cu umilinta spun) trecator cu condeiul prin paginile acestei minunate publicatii.

"Sper din suflet sa existe in Romania oameni care sa il ajute sa isi gaseasca pacea, in locul pe care il considera "casa lui""

Cand am terminat de citit articolul, aveam un pumn de noduri in gat si lacrimile imi siroiau de obraji. Am fost tentata sa inchid computerul si sa incerc sa fac altceva, care sa ma ajute sa uit durerea provocata de lectura. Dar, totusi, uitandu-ma la numarul de vizualizari - 5888, o intrebare a inceput sa ma roada. De ce atatia oameni au fost interesati sa afle ce se mai intampla cu faimosul doctor Pesamosca, si totusi, nimeni nu a lasat nici macar un comentariu? Sunt sigura ca o buna parte au avut aceeasi reactie ca si mine... durere... inmarmurire si... revolta. Este de neimaginat ca societatea romaneasca si colegii sa fie capabili de atata cruzime, sa tina un om cu nesiguranta zilei de maine, cand omul acesta si-a daruit toata viata salvarii vietii copiilor. Dar o alta buna parte sunt sigura ca au ramas fara cuvinte, scarbiti de ceea ce se intampla in actuala societate medicala.
Si, bineinteles, o alta buna parte, cei lasi, au ridicat din umeri si au inceput repede sa citeasca un alt articol, mai optimist.
Am si eu doi copii si multumesc lui Dumnezeu ca nu am avut nevoie de Domnul doctor Pesamosca, dar bineinteles ca am auzit de dansul, am avut si am un mare respect pentru dansul, ca doctor, dar si ca om. Ii doresc multa sanatate si sper din suflet sa existe in Romania oameni care sa il ajute sa isi gaseasca pacea, in locul pe care il considera "casa lui".
Felicitari pentru articol!
RADULESCU DOINA, o romanca plecata pe plaiuri straine, cu sufletul plin de dor, dar care, cu fiecare caz ca acesta, intelege de ce a parasit tara pe care a iubit-o atat de mult

"Un om... rupt din daruirea suprema"

Oameni ca profesorul Pesamosca nu se nasc decat odata la un mileniu si sunt haraziti sa dainuiasca peste milenii, in ciuda nerecunostintei unor parveniti si declasati. Sa-l ajute Dumnezeu pentru tot binele si sacrificiul pe care le-a daruit. Fara partinire, tuturor celor care au avut nevoie de maiestria si umanitatea domniei sale.
NICOLAE MESAROS

"Un articol foarte bun!"

Foarte bun articolul. Totusi, "un joc necinstit din partea lui Dumnezeu" este o exprimare care cred ca apartine reporterului, nu doctorului, caruia probabil ca aceasta afirmatie chiar ii displace! Omul pe care il pune in lumina articolul nu cred ca ar avea insolenta sa judece lucrarea Creatorului! Cine suntem noi, sa putem intelege lucrurile care sunt mai presus cu mult chiar pentru serafimi si heruvimi?
CODREANU HOREA

"Socant"

Dupa citirea acestui reportaj nu pot decat sa constat din nou ca societatea romaneasca e din ce in ce mai bolnava si ca nu stiu daca se va mai putea vreodata insanatosi. In timp ce zeci de oameni mor astazi in spitale, iar medicii nici nu stau de vorba cu tine, pana nu le bagi in buzunar plicul cu bani, un geniu al chirurgiei romanesti, un om care a salvat mii de copii, zace intr-o camaruta din spital, dispretuit de autoritati! Asta dupa 20 de ani de democratie! Atata mizerie morala, atata batjocura nu puteam sa cred ca mai exista. Felicitari revistei "Formula AS", felicitari lui Catalin Apostol, ca ne dezvaluie asemenea drame, ca aduce la lumina adevaratele valori si modele ale neamului romanesc.
FLORIN STAMATE

"Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca"

(Text semnat de SORIN PREDA, F. AS nr. 876)


"Sunt mai bogat!"

Multumesc, domnule Preda. Acum, ca am citit, sunt mai bogat cu o zvacnire de zbor a fiintei! Multumesc inca o data si ma rog sa te lumineze Domnul intru imbogatirea noastra, a celor nestiutori si ignoranti...
VASILE DANCI - Roman

"Zeno Cornea - "Am masurat Apusenii cu sufletul""

(Interviu semnat de CORINA PAVEL, F. AS nr. 876)


"Nu dam Rosia Montana nimanui!"

Va sprijinim si in Satu Mare, cu semnaturi si rugaciuni din tot sufletul. Si va multumim pentru eforturile dvs. de a ne pastra aceasta comoara!
FTK TIMEA

"Curaj! Toata tara e cu voi!"

Felicitari rezistentei celor din Rosia Montana. Cat despre umbrele de oameni care au dat aprobari pentru asa ceva, i-as trimite sa se scalde in lacul cianhidric ce a fost lasat in urma unei exploatari similare la Baia Mare. Si nu i-as mai lasa sa iasa...
MACARIE LIVIU

"O cascada de fericire"

Nici nu stiu cum sa-mi exprim bucuria ca am citit acest articol. Mi-a lasat in suflet o adevarata cascada de fericire, ca mai exista printre noi oameni care nu-si vand tara! Sa nu va lasati! Iar daca "Formula AS" va face inca o chemare pentru tara noastra, pentru acest petic de pamant, voi semna sau voi veni acolo. Nu toti ne vindem sufletele, ganditi-va la poporul nostru, cat a indurat de-a lungul veacurilor pentru acest petic de pamant. Felicitari pentru articol. Oameni buni, haideti sa fim si noi, inca o data, adevarati romani!
ELENA BOANGIU