Prof. ION BRAD - Alimentele - medicamente sau otrava?

Sorin Preda
"Ca sa fie sanatos, omul trebuie sa fie cumpatat"

Otravurile alimentare

- Domnule profesor Ion Brad, sunteti unul din cei mai mari specialisti in biochimie alimentara, multe din studiile dvs. (mai ales cele privind catina) avand rezultate medicale de-a dreptul spectaculoase. In ce masura sanatatea noastra depinde de alimentatie? De ce nu toata hrana noastra este "sanatoasa"?

- Explicatia consta in compozitia biochimica a alimentelor. Fara a intra in obositoare explicatii stiintifice, trebuie sa amintesc faptul ca in hrana noastra folosim alimente care nu au toti metabolitii (vitamine, aminoacizi esentiali etc.). Altele au chiar antimetaboliti naturali sau de sinteza, proveniti din agenti poluanti, des intalniti in agricultura. E bine, de pilda, sa stim ca anumite soiuri de mere au antivitamina C. Soiuri de ovaz demineralizeaza organismul de calciu. Soiuri de spanac, macris sau de tomate au acid oxalic, un demineralizant puternic. Lista poate sa continue de la mustar (cu efect antitiroidian), pana la berea obtinuta in conditii precare, bere ce contine forme de mucegai cancerigen. Prin urmare, luand in discutie numai acest aspect, e limpede ca omul bolnav trebuie sa evite in cunostinta de cauza anumite alimente, pentru a se proteja de complicatii sau agravari.

- Am impresia ca ne otravim cu mana noastra.

- Pe langa un stil de viata neadecvat, se adauga certe otravuri alimentare. Afumaturile, de pilda, sunt sigur cancerigene. Apoi, eliminarea industriala a unor substante folositoare, cum ar fi taratele din paine, rafinarea uleiului si a zaharului, tratarea termica exagerata sau adaosul de substante conservante, toate acestea cer un greu tribut de sanatate.

- Ce trebuie sa stie despre alimente un om sanatos?

- Alimentul este nu numai hrana, ci si medicament preventiv. Ca sa fie sanatos, omul trebuie sa fie cumpatat si in cunostinta de cauza. In Occident se renunta tot mai mult la legumele cu cresterea provocata (rosiile, ardeii, cepele mari etc.), tratate cu pesticide sau hormoni de crestere. E deja dovedit ca produsele tratate contin antivitamina PP si anti-B2, ca micsoreaza rezistenta imunitara a organismului. Apoi, se renunta tot mai mult la margarina sau la indulcitorii industriali: aspartam, zaharina etc. Revenind la omul sanatos, el trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, axata pe proteine mai usoare (lapte, oua, peste, icre) si completata obligatoriu cu vitamine. Recomand ghiveciul, care este o mancare complexa, cruditatile si obligatoriu foarte multa apa - alimentul metabolic numarul unu.

Apa de viata lunga

- De ce tot mai multi medici recomanda terapia cu apa?

- Discutia e mai complicata. E suficient sa amintim ca, de pilda, vitamina PP, ca sa actioneze metabolic, are nevoie de multa apa. Lipsa ei poate duce la simptome asemanatoare pelagrei sau asemanatoare amocului - o boala de nebunie aparenta, provocata de carenta vitaminelor PP si B6. Oricum, bem prea putina apa si ar trebui sa stim ca un pahar de apa dimineata si altul seara prelungesc viata cu 5-10 ani. Personal, recomand apa inainte de masa.

- Ce alte greseli mai facem in alimentatie?

- Vorbeam de margarina, care in mod eronat se considera a fi grasime vegetala, cand, de fapt, prin hidroliza, ea devine untura de porc vegetala. O alta greseala e salamul de Sibiu, care contine un indice ridicat de ranced, in ciuda gustului placut. Tot la capitolul greseli, trebuie sa amintim consumul de ou crud (care spoliaza organismul de vitamina B12), prajirea in ulei, fierberea legumelor, piureul de cartofi (care intra direct in duoden si da fermentatii), uleurile rafinate din care se elimina lecitina etc.

- Ce parere aveti despre vegetarieni? Nu credeti ca eliminarea carnii e o solutie?

- Ce-i mult nu e bun. Nu e realist sa trecem cu totii pe vegetale. Trebuie in orice sa avem simtul proportiei. In loc sa excludem complet carnea, mai bine am evita greselile marunte pe care le facem. De pilda, mancam cartofi cu paine, fasole cu carnat (amandoua proteine). Peste toate, e bine ca niciodata sa nu mananci pana te saturi. Adeseori, senzatia de saturare apare cu intarziere si de aici excesul alimentar. Putin si des e un principiu sanatos in sine.

Solutia salvatoare: produsele naturale cumparate de la tarani

- Sa ne intoarcem la otravurile din alimente.

- Problema principala o reprezinta ingrasamintele chimice si hormonii de crestere. Aceste substante nu se distrug prin fierbere si prin urmare unii copii, consumand carne de pasare tratata cu hormoni, au devenit acromegalici. Pe termen lung, e o mare primejdie si nu intamplator in Occident produsele naturale sunt cu mult mai scumpe decat celelalte. La asta, se adauga alimente cu grad mare de risc. Sa amintim cafeaua, care, in cantitati mari, tulbura metabolismul. Dovada e ca tarile cultivatoare de cafea inregistreaza de 5-10 ori mai multe cancere de pancreas decat celelalte. Alte produse alimentare devin periculoase doar in anumite conditii. Spre exemplu, carnea care provine de la gatul animalului trebuie interzisa persoanelor cu hipertiroidie.

- Se pot evita aceste "otraviri" alimentare?

- Solutia sta in informarea corecta a cumparatorului. E nevoie de un control strict in ceea ce priveste administrarea ingrasamintelor si a hormonilor de crestere. E nevoie de organisme autorizate care sa faca alimentelor de pe piata analize biologice serioase si sa impuna agricultorilor sa foloseasca uree, fara nitrati sau nitriti. E nevoie de medici specialisti in biochimie si nutritie.
Suntem inca departe de modelul occidental. Nu ramane decat sa ne aparam singuri si sa ne informam corect. As impartasi cititorilor interesati un mic truc - sa lase rosiile cumparate sa stea trei zile, timp suficient pentru ca excesul de azotati sa dispara.

Un fruct-miracol: catina

- Schimband putin subiectul, v-as propune sa discutam despre catina, marea dvs. pasiune. Ce noutati au aparut in tratamentul cu catina alba?

- Rezultatele de pana acum sunt surprinzator de bune. In maladiile canceroase, in mod cert, catina dubleaza efectul medicatiei, mareste imunitatea naturala a organismului si, deopotriva, micsoreaza sau chiar elimina efectele secundare nocive ale citostaticelor, cum ar fi caderea parului.
Rezultate mai mult decat incurajatoare am obtinut in SIDA. Cele trei negativari ale unor seropozitivi HIV arata ca sunt pe drumul cel bun, ca efectul imunoinductor al catinei poate fi miraculos. Repet, e vorba de niste pasi. Drumul e lung, dar cazurile exista, fiind confirmate de analize, inainte si dupa tratament.

- Cum se explica efectul anticancerigen al catinei?

- Cum stiti, m-am ocupat de tratarea cancerului in lucrarea mea de doctorat si, impreuna cu alti oncologi (dr. Ciustea, de pilda, care are acum o clinica de specialitate in Mexic), am tratat unele forme de cancer. Aceasta colaborare, dar si studiile ulterioare, au aratat ca dincolo de multimea substantelor active, in catina sunt reversori esentiali in lupta impotriva cancerului. Spre exemplu, acidul dehidroascorbic. E un acid care provine in principal din vitamina A, o vitamina ciudata - care in cantitate mare favorizeaza cancerul, iar intr-un complex metabolic anume, ajuta la vindecare.

- N-ar fi singura ciudatenie.

- Desigur. De ce persoanele usor hipertiroidiene fac foarte rar cancer? De ce grupa de sange este importanta? De ce persoanele cu B3 sunt cele mai rezistente la agenti patogeni, iar cele mai expuse au A2, 01, AB4? De ce fara vitamina B12 mori, dar aceeasi vitamina se interzice bolnavilor de cancer, pentru ca prin sinteza proteinelor ajuta la diviziunea celulara? Lumea stiintifica si medicala are inca mult de trudit pana la aflarea unor raspunsuri certe.

- In ce alte afectiuni s-a confirmat tratamentul cu catina?

- Paleta afectiunilor tratate este extrem de larga. Extractele de catina sunt imbatabile in arsuri si anumite boli de piele, in psoriazis, de pilda. Nu cu mult timp in urma, un caz de psoriazis generalizat s-a vindecat in doar 6 zile. E de precizat ca tratamentul in bolile de piele trebuie bine individualizat, ca unele forme de psoriazis sunt, de fapt, ori forme precanceroase, ori forme alergice, datorate noxelor profesionale.
Revenind, trebuie subliniat faptul ca extractul de catina mareste spectaculos efectul medicamentelor, cum este cazul in diabet, iar prin calitatile ei de stimulare a imunitatii se adreseaza multor afectiuni - de la boli hepatice pana la boli ale sistemului digestiv.

- Unde se pot gasi produsele din catina?

- Aceste produse se gasesc in unele farmacii, iar uleiul de catina se extrage la Orastie, Bistrita, Bucuresti. Si industria farmaceutica romaneasca a inceput sa foloseasca virtutile catinei, dar chiar si asa, se face prea putin pentru valorificarea acestei imense bogatii naturale, pe care o avem la indemana.