"Singura metoda de a ramane sanatos este sa mananci ce nu-ti place, sa bei ce te dezgusta si sa faci ce n-ai vrea sa faci", se plangea, odata, Mark Twain. E greu de imaginat ce-ar fi spus marele prozator american in zilele noastre, cand cei ce doresc sa se hraneasca sanatos sunt coplesiti de nenumarate revelatii, indrumari si indicatii, oferite prin presa si televiziune. Aparute peste noapte, detinatoare ale adevarului absolut de ultima ora, ele ajung inevitabil sa se contrazica unele pe altele - o despicare a firului in patru care poate zapaci pe oricine.
Este laptele un furnizor binevenit de calciu pentru oase, ori un perfid generator de mucus? Cate oua avem voie sa mancam pe saptamana? Carnea ne procura forta vitala sau, dimpotriva, ne secatuieste organismul? Indulcitorii sintetici sunt periculosi, ori ar trebui sa-i preferam zaharului? Si e permis sa mai inghitim o portie de salata, seara tarziu? S-ar zice ca niciodata n-a fost atat de complicat sa mananci si sa bei sanatos.
Pentru cei ce le urmaresc consecvent, informatiile stiintifice din domeniu reprezinta deseori un prilej de uimire. Caci, chiar atunci cand sunt bine intentionate, multe sugestii de alimentatie nu se intemeiaza pe descoperiri suficient verificate, chiar daca ni se spune ca provin din surse demne de incredere.
In concluzie, ar fi intelept sa privim toate aceste propuneri de alimentatie cu relaxare si cu o nuanta de scepticism. Sa nu uitam ca si hrana cea mai sanatoasa este doar o componenta, o pietricica din mozaicul unui anumit stil de viata. Studiile stiintifice de anvergura au demonstrat ca speranta noastra de viata este influentata favorabil de convergenta catorva factori: sa nu fumam, sa facem destula miscare, sa ne limitam la un consum ponderat de alcool, sa mancam multe legume si fructe si sa ne mentinem greutatea corporala in limite normale.
A-ti intocmi meniul zilnic pe baza de tabele, straduindu-te sa respecti toate instructiunile, nu este numai foarte greu, dar si inutil. Alimente de buna calitate, un minimum de cunostinte de gastronomie si un strop de discernamant - toate acestea la un loc vor servi mai bine sanatatea intregii dvs. familii decat supunerea oarba in fata tuturor directivelor care va asalteaza zilnic. Deseori, ele ne abat de la ceea ce este esential, de fapt: sa mancam si sa bem in liniste, cu placere si cu bun simt.
Oamenii se deosebesc intre ei nu numai dupa masura pantofilor, ci si dupa ceea ce prieste organismului lor. Tot mai multe argumente vin in sprijinul teoriei ca inzestrarea genetica a individului constituie unul din elementele ce decid asupra riscului sau de a contracta anumite boli. Ceea ce este de folos unuia poate dauna altuia. De aceea, fiecare dintre noi trebuie sa-si gaseasca o cale a sa proprie. Desigur, cateva orientari fundamentale ne pot fi, totusi, de ajutor. Iata mai jos sapte recomandari pentru o alimentatie sanatoasa.
1. Porniti de la starea dvs. de sanatate
N-aveti tendinta de ingrasare, iar sanatatea dvs. e buna? Nu sunt momente cand va ataca o foame de lup, nu suferiti de balonari exagerate, nici nu va apasa uneori un bolovan in stomac? Perfect, atunci nu e cazul sa schimbati nimic. Daca totusi tineti neaparat sa faceti vreo imbunatatire, preocupati-va ca in meniul dvs. zilnic sa se afle, pe primul loc, alimentele proaspat preparate si obtinute prin metode traditionale.
2. Dati ascultare apetitului dvs.
Inca din deceniul trei al secolului trecut se cunoaste faptul ca, prin apetit, omul dispune de un sistem infailibil de reglare a nutritiei. El are grija ca organismul sa fie aprovizionat cu o cantitate indestulatoare de substante nutritive si cu numarul necesar de calorii, cel putin atunci cand i se pun la dispozitie alimentele simple, de baza. Asadar, se poate spune ca apetitul poseda un fel de inteligenta biologica. Aceasta explica de ce alimentele popularizate ca fiind sanatoase, dupa ultimele teorii, nu coincid neaparat cu cele care ne trezesc noua apetitul. Nu va temeti sa incercati ce retete noi, ingrediente, mirodenii ori sugestii de meniu vi se par utile sau tentante. Insa, orice ati dori sa modificati ori sa testati, treceti mai intai cu vigilenta critica prin "filtrul" dvs. personal. Imi place? Imi prieste? Imi face bine?
3. Mancati cu placere
Dorinta de a savura mancarea nu este nici condamnabila, nici daunatoare sanatatii, ci dimpotriva. Mancand cu placere, dobandim un folos mai mare din hrana si nu suntem expusi pericolului de a ne supraalimenta din frustrare. Ce anume mancam si felul cum o facem actioneaza asupra psihicului, influenteaza acei centri din creier care produc efecte benefice si, in ultima instanta, se repercuteaza asupra existentei noastre sociale. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, a ne hrani sanatos nu inseamna doar a oferi corpului nostru ceea ce-i trebuie, ci si gustului ceea ce-l satisface, precum si creierului ceea ce-i asigura o stare de bine.
4. Dati atentie alimentelor de baza
In zona noastra geografica, ne alcatuim cu usurinta un meniu echilibrat, consumand zilnic alimente din urmatoarele grupe (tinand seama, in permanenta, de toleranta individuala):
- legume, salate din frunze verzi, fructe;
- peste si leguminoase;
- oua, lapte si lactate;
- produse din cereale, cartofi, nuci si seminte;
- apa.
Cine ia in considerare aceasta schema generala, introducand si putina variatie in cadrul categoriilor amintite mai sus, totodata preferand alimentele proaspete, asezonate cu condimente si verdeturi, in loc de preparatele cu arome sintetice si amelioratori de gust, acela a facut deja esentialul. In rest, puteti decide individual, in functie de apetit, toleranta, preferinte personale si resurse financiare daca doriti sa mancati legumele crude sau fierte, daca veti cumpara paine graham sau cu seminte, daca vreti sa gatiti pentru pranz peste sau linte. In final, dispuneti si de putina libertate, pentru un hamburger de ocazie, o bucatica de ciocolata sau o felie de pizza. Cine consuma alcool ar trebui sa-l bea la masa si nu pe stomacul gol.
5. Nu va temeti de colesterol
Persoanele sanatoase n-au motive sa se teama de grasimile si colesterolul din alimente. Asimilarea si apoi valorificarea lor in organism se desfasoara fara nici un fel de probleme. Va fi o simpla chestiune de gust, daca doriti sa mancati doua oua la micul dejun si ce ulei preferati. In cazul cand analizele de sange v-au aratat ca aveti valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor, este important sa ingerati cantitati mai mici de carbohidrati sub forma de zahar si amidon. In locul lor, puteti manca mai multe proteine (peste, oua, leguminoase), iar grasimile sa fie din categoria celor nesaturate (de exemplu, ulei de masline si rapita). Prin urmare, nu este necesar sa eliminati din alimentatie grasimile, ci sa le imbunatatiti calitatea. Aceasta presupune si o orientare mai accentuata spre grasimile din grupul Omega 3 (uleiuri de rapita, in si nuca, peste gras). Produsele pe a caror eticheta cititi "uleiuri vegetale hidrogenate", cum ar fi margarina, lasati-le mai bine la locul lor in raft. Avertismentul este valabil si pentru felurile gata preparate sau gustarile de la bufetele expres, pentru biscuiti si fursecuri. Toate contin acizi grasi saturati, suspectati, nu fara temei, ca ar provoca imbolnavirea inimii si a vaselor de sange.
6. Mai putini carbohidrati pentru grasuti
Si supraponderalii moderati pot fi sanatosi, neavand deci nevoie de o alimentatie speciala. Daca s-au constatat insa dereglari in metabolismul lipidelor si glucidelor, ar trebui micsorat, in primul rand, aportul de carbohidrati, deoarece cantitatile mari de zahar si amidon vor dezechilibra si mai mult metabolismul. Prima necesitate va fi, in acest caz, reducerea produselor din faina alba si a bauturilor dulci. Painea integrala preparata cu maia ar fi alegerea optima. Totodata, slabirea si mentinerea unei greutati corporale rezonabile functioneaza mai bine cu dietele sarace in carbohidrati, in schimb bogate in legume si cu un procent corespunzator de proteine, decat cu obisnuitele cure de infometare.
7. Interziceti-va interdictiile
Toata lumea stie ca excesul de alcool, bauturile racoritoare, dulciurile si amelioratorii de gust dauneaza sanatatii. Asadar, e oportun sa procedam cu un pic de prudenta, poate chiar cu ceva mai multa, atunci cand metabolismul nostru are probleme. Cine este bolnav ar trebui sa apeleze la o consiliere competenta si individuala, incepand cu medicul sau de familie. Iar cine este efectiv supraponderal isi poate pune in spirit autocritic intrebarea daca nu cumva se foloseste de mancare ca sa-si panseze o rana sufleteasca ori ca sa-si umple timpul - caci exista posibilitatea de a frana asemenea porniri. Dimpotriva, interdictiile alimentare si regulile draconice ne conduc rareori la o sanatate mai buna si la silueta ideala, ci mai curand la tulburari ale impulsului alimentar.