VELIKOTARNOVO

Iulian Ignat
Pastrarea traditiei aduce valuri de turisti in Bulgaria

Satui pana peste cap de asfaltul incins si de aerul din ce in ce mai poluat al capitalei, bucurestenii isi doresc cu ardoare sa iasa din oras, chiar si pentru doua-trei zile. O iesire in natura este intotdeauna binevenita, insa uneori, solutia pentru a simti ca esti in vacanta poate veni chiar de la un alt oras, ce-i drept, plin de verdeata si de atractii turistice. Nu este obligatoriu sa porniti spre nord, pe aglomerata Vale a Prahovei sau spre est, pe litoralul atat de scump, puteti lua pentru cateva zile drumul sudului, catre vecinii nostri bulgari, care de multe ori ne dau clasa in ceea ce priveste serviciile turistice. La doar 190 de kilometri de Bucuresti se afla Veliko-Tarnovo, o incantatoare citadela de munte, cu iz medieval.

Drumul

Punctul de trecere spre Bulgaria este vama de la Giurgiu, acolo unde veti achita, atat la dus cat si la intors (pentru asta e bine sa pastrati cateva leva), o taxa de traversare a podului. Rareori se pierde vremea in vama, pe care, asa cum stiti, o puteti trece doar cu un buletin de identitate. Odata aflati pe malul sudic al Dunarii, pe partea dreapta se afla o benzinarie, de unde puteti achizitiona vignetele pentru soselele bulgaresti. Este o zona tranzitata de multi romani, asa ca sa nu va mire daca la benzinarii sau magazine puteti schimba cateva cuvinte cu vanzatorii in limba noastra. Daca doriti sa mergeti direct la Veliko-Tarnovo, nu intrati in orasul Ruse, ci urmariti E85, o sosea cu mult mai buna si mai libera decat cea pe care ati ajuns la vama Giurgiu. Prima impresie, odata intrati in Bulgaria, este deplorabila, insa nu lasati imaginea blocurilor gri si a satelor saracacioase sa va strice placerea calatoriei, caci in curand veti intra intr-un peisaj montan de toata frumusetea. Ridicate la poalele unor stanci grandioase, se vad manastiri cu turle stralucitoare. Iar peretii abrupti fac ca zona sa fie cautata de amatorii de catarari, numerosi alpinisti romani venind aici special pentru acest lucru.

Orasul

Inconjurat de paduri intinse ce patrund in oras, Veliko-Tarnovo a fost ridicat pe trei coline. Casele orasului vechi, ce pastreaza in mare parte o unitate arhitecturala, sunt asezate ca alveolele unui stup de albine, unele deasupra celorlalte, pe mai multe nivele, pana in varful dealurilor si pana in buza unor adevarate prapastii. Jos, in vale, se vede serpuind raul Yantra, strabatut de lungi poduri. Numai in orasul vechi se inalta trei turle, ale unor vechi si frumoase biserici, iar la numai o aruncatura de bat se zareste o moschee alba, semn al multiculturalitatii ce a dus la progresul orasului. Urmele istoriei se gasesc peste tot in partea veche a urbei. In Evul Mediu, era cel mai fortificat oras al Regatului si totodata centrul sau comercial, religios si economic.Armeni, evrei, catolici aveau cartierele lor, iar Veliko-Tarnovo devenea unul dintre centrele culturale ale Europei, catalogat de unii drept "cea de-a treia Roma". Este imposibil sa faci abstractie de istoria orasului, atata vreme cat principalul punct de atractie al sau sunt ruinele cetatii medievale. Turnuri si ziduri groase inconjoara dealul Tsarevets, amintind ca acolo traiau tarii si patriarhii Bulgariei, acum 500 de ani. Unele turnuri sunt recladite in spiritul vremii, iar in varful colinei se afla biserica veche, patriarhala, cu un interior extrem de modern, mai mult o opera contemporana de arta decat un salas de cult. Autoritatile locale se mandresc foarte mult cu spectacolul de sunet si lumini care cuprinde de cateva ori pe saptamana cetatea si intregul deal.
Este o placere sa te plimbi pe stradutele inguste si intortocheate ale orasului vechi. Cea mai celebra dintre acestea este Samovodska Charshia, locul in care gasesti, la parterul unor case vechi, restaurante, o cafenea sic, magazine mestesugaresti, anticariate cu de toate, de la carti la arme medievale. In fata unei fierarii, doi batrani mestesugari stau pe cate un scaunel si comenteaza noutatile zilei. Straduta este plina de magazinase cu suveniruri, animalute din lemn, tricouri cu insemnele heraldice ale Bulgariei, tablouri cu orasul vechi etc. Preturile decente si turismul bine gandit fac ca zilnic sa soseasca in oras numeroase autocare, iar o plimbare pe aceasta straduta face parte din orice program, asa incat vanzatorii imbie turistii in engleza, spaniola si, bineinteles, in limba romana. Japonezii sunt incantati sa fie primiti in limba lor si sa mangaie pe cap un ditamai cotoi negru, cu zgarda rosie, care-si face veacul in fata unui magazinas. O alta strada des vizitata de turisti este strada Gurko, unde poti admira, pe de-o parte, sirul lung de case cochete, asezate in amfiteatru, construite in secolele XVIII si XIX, ce gazduiesc acum la parter cafenele, mici carciumioare, pensiuni, un muzeu etnografic, iar in partea opusa, spectacolul naturii, traseul tumultuos al raului Yantra, vegetatia abundenta si stancile ascutite. Tot de aici se pot vedea foarte bine cele mai cunoscute obiective turistice al orasului nou, Galeria de arta si grandiosul Monument al Eroilor. Imitand stilul arhitectural al unui templu medieval, Galeria de arta gazduieste in permanenta expozitii si picturi ale artistilor plastici din Bulgaria, dar si cafenele si terase. Monumentul este centrat pe patru calareti gigantici si este totodata locul de intalnire al tinerilor din oras, care citesc, asculta muzica, sau isi incearca rolele.
Veliko-Tarnovo este gazda singurului festival bulgaresc ce se tine sub auspiciile UNESCO. Festivalul International de Folclor aduna la fiecare inceput de iulie sute de artisti de pe cinci continente, intr-o sarbatoare a costumelor, a dansului si a muzicii traditionale.
Un pic mai sus de Samovodska Charshia, incepe orasul cel nou, poate primul loc pe care ar trebui sa-l vizitati cand ajungeti in Veliko-Tarnovo. Pentru ca pe bulevardul principal, foarte aproape de orasul vechi, se gasesc mai multe banci si case de schimb, de unde puteti cumpara leva. Magazine, muzee, restaurante si tonete cu inghetata in toate culorile se gasesc si ele pe bulevardul principal, insa turistii vin aici pentru orasul vechi. Aici gasiti si numeroase oferte de cazare, de la hoteluri la pensiuni particulare. Una dintre acestea, gasita absolut intamplator, un pic deasupra strazii Samovodska, mi-a oferit la pretul de 15 euro o camera impecabila, echivalentul uneia de la un hotel de 4 stele. (Telefonul este 0897/938272). Iata si un pont legat de un restaurant bun. Cum coborati treptele aceleiasi stradute, continuati drumul in josul strazii principale. si pe partea dreapta veti vedea un mic panou pe care scrie "Taverna". Coborati treptele si veti da de un loc foarte placut, "Clubul Arhitectilor", sapat cumva intr-o stanca groasa. Aici, intotdeauna muzica buna rasuna din difuzoare, iar mancarea, in special salatele, este delicioasa. Puteti alege una din mesele din interiorul stancii sau, mai degraba, o masa pe terasa, avand ca priveliste ziua peretele abrupt, plin cu mai multe niveluri cu case, iar seara puzderia de lumini contopite ale orasului vechi si ale celui nou.

Imprejurimile

Aflat la doar cativa kilometri de oras, Arbanassi este un sat incremenit in timp. Multi il numesc o "rezervatie arhitectonica", pentru ca aici sunt pastrate in cea mai buna stare peste 100 de case construite in secolele XVII si XVIII. Alaturi de biserica "Nasterea Domnului" ridicata in secolul XV, in Arbanassi se mai afla cinci biserici si doua manastiri, in fiecare din ele putand fi admirate picturi murale si icoane de la sfarsitul secolului XVI. De altfel, in intreaga zona Veliko-Tarnovo si-au gasit salasul numeroase manastiri foarte vechi, in care focul credintei ramane aprins de secole. La 7 kilometri de oras se afla ruinele vechii manastiri "Schimbarea la fata", precum si noua constructie, de la inceputul anilor 1800. In nordul orasului, pe stanci, se ridica Manastirea Patriarhala "Sfanta Treime", la care se poate ajunge chiar si pe jos, la capatul unei plimbari prin natura. In secolul XIV, se infiinta o Scoala de Litere foarte apreciata in acea vreme, asa ca multi sarbi, rusi si romani au studiat aici. O alta scoala de litere foarte apreciata a fost cea de la Kiliffarevo. Actuala manastire se afla intr-un decor superb si primeste turisti in gazda.

Fotografiile autorului