Totul despre MORCOV

Ilie Tudor
Remedii cu frunze, seminte si flori

Morcovul este o leguma folosita in alimentatie pe teritoriul Romaniei de peste 2000 de ani. Aproape trei sferturi din suprafata cultivata cu legume este ocupata de morcov. Aliment banal, aflat la indemana si deci comun, poate parea greu de crezut ca este, totusi, printre cele mai vechi medicamente antitumorale consemnate in istoria medicinei. Cu mai bine de doua milenii in urma, marele medic si farmacist grec Dioscorides nota despre frunzele acestei legume ca "administrarea lor face sa se retraga tumorile si curata sangele". De altfel, trebuie stiut ca vreme de mii de ani morcovul a fost consumat integral, nu doar radacina, ca in timpurile noastre, ci si frunzele, florile si chiar semintele. Aceste parti ale morcovului au proprietati medicinale cu totul speciale si care, fara indoiala, merita sa fie cunoscute. Din acest motiv am si scris acest articol, pe care va invitam sa il cititi cu atentie:

Ce parti ale morcovului au valoare terapeutica?

Toate, adica radacina, frunzele, florile si semintele. Din motive de spatiu, astazi nu vom vorbi despre utilizarile medicinale ale radacinii de morcov, despre care se pot scrie adevarate tratate, concentrandu-ne, in schimb, asupra celorlalte parti, mai putin cunoscute:
* frunzele se culeg odata cu radacina, incepand din luna iunie si pana in luna octombrie. Pentru a avea efectele terapeutice maxime, frunzele de morcov se consuma cat mai proaspete.
* florile se recolteaza in zilele uscate si insorite, prin rupere. Inflorescentele se pot folosi verzi (pentru obtinerea de extracte) sau dupa uscare, sub forma de pulbere. Uscarea se face in strat subtire, in locuri umbrite.
* semintele se culeg la sfarsitul verii si toamna, cu putin inainte de a incepe sa se scuture. Dupa culegere, se lasa sa se usuce in strat de grosime medie, apoi se folosesc la obtinerea de extracte ori ca pulbere.

Mod de preparare si folosire

Salata de frunze

Se obtine prin spalarea unei maini de frunze de morcov, care apoi se taie fin, se amesteca bine cu frunzele tocate de la o legatura de patrunjel si, eventual, de la o legatura de menta proaspata, cu zeama de lamaie si cu rosii taiate subtire. Se consuma dimineata, ca aperitiv, ori la pranz si la cina, impreuna cu felul doi. Frunzele proaspete de morcov sunt foarte bogate in clorofila, o substanta care nu a putut fi niciodata sintetizata in laborator si care conform cercetarilor recente are proprietati antitumorale, depurative si antioxidante cu adevarat remarcabile. In opinia cercetatorilor, clorofila din morcov este substanta care sta la baza efectelor antitumorale observate de Dioscorides, inca de acum doua milenii.

Sucul de frunze

Se mixeaza doua maini de frunze proaspete, la care s-au adaugat 10 linguri de apa, dupa care se lasa ingredientele o jumatate de ora la macerat si se filtreaza. Lichidul obtinut trebuie sa se consume imediat sau sa fie pastrat la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat din frunze de morcov este un remediu puternic si nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 3 ori pe zi cate 50 ml de suc de frunze de morcov, diluat cu aceeasi cantitate de suc de radacina de morcov.

Frunzele de morcov ca adaos in mancaruri

Se spala foarte bine cu apa, apoi se toaca fin si se pun impreuna cu patrunjelul, mararul sau telina in supe, ciorbe, tocanite etc. Se recomanda ca toate aceste zarzavaturi sa fie adaugate in hrana dupa ce s-a incheiat prepararea termica, asa incat principiile lor active sa fie cat mai putin alterate.

Pulberea de flori

Inflorescentele uscate de morcov se macina fin, cu rasnita electrica de cafea. Pulberea obtinuta se pastreaza intr-un borcan ermetic inchis, depozitat intr-un loc intunecos si rece. Se ia cate o jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, in cure de 28-56 de zile, urmate de doua-trei saptamani de pauza. Florile de morcov sunt un extraordinar stimulent si reglator al activitatii hormonale, actionand simultan la nivelul hipofizei, al gonadelor, al glandelor cortico-suprarenale.

Infuzia combinata de flori si seminte de morcov

Se pun 1 lingurita de seminte si trei lingurite de inflorescente uscate de morcov la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata, care se administreaza intern (2-3 cani pe zi).

Vinul de morcov

Pentru tratamentul bolilor endocrine, in special al disfunctiilor gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, se recomanda vinul de morcov: 75 de grame de flori uscate si 25 de grame de seminte se maruntesc si se pun in 1 litru de vin alb, sec. Se lasa sa macereze vreme de 10 zile, dupa care se adauga 200 g de miere de albine. Se agita pana se topeste mierea, apoi se strecoara si se pune in sticle. Se bea cate un paharel, inainte de masa.

Tratamente interne

* Boala canceroasa se recomanda cura cu suc proaspat de frunze de morcov, cate 150 de ml zilnic, administrat in trei reprize. Tratamentul dureaza vreme de 2 luni, dupa care se face o pauza de 2-3 saptamani si apoi se poate relua. Frunzele proaspete de morcov sunt recomandate si ca salata, avand proprietati antitumorale directe, sustinand organismul afectat de tratamentele contra cancerului, radio sau chimio-terapeutice.
In absenta frunzelor proaspete de morcov se recomanda pulberea de seminte, din care se iau 4 grame pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza. Aceste seminte contin asa-numitii steroli vegetali, o categorie de substante care, intre altele, au efecte reglatoare hormonale, fiind considerate o speranta in tratamentul cancerului la san si ovarian, a cancerelor de etiologie endocrina, in general.
* Adenom de prostata, adjuvant in prostatita se recomanda salata de frunze de morcov si de patrunjel (a carei reteta a fost prezentata anterior), consumata zilnic, in cure de o luna, urmate de 1-2 saptamani de pauza. Frunzele verzi de morcov au efecte antiinflamatoare asupra prostatei si inhiba dezvoltarea tumorilor in aceasta zona. Suplimentar, se pun cataplasme cu frunze si flori de morcov tocate, care se tin vreme de 2 ore pe zona abdominala inferioara.
* Ganglioni limfatici mariti (adenopatie) de trei ori pe zi se consuma cate 50 ml de suc proaspat de frunze de morcov. Clorofila are efecte purificatoare asupra sangelui si asupra intregului sistem limfatic. Aceasta substanta ajuta la reglarea raspunsului sistemului imunitar, blocheaza multiplicarea multor virusi si bacterii (care sunt principalele cauze ale adenopatiei), incetineste proliferarea celulelor maligne. De asemenea, administrarea de clorofila extrasa din frunzele de morcov are efecte pozitive contra splenomegaliei.
* Infertilitate la barbati si la femei se recomanda vinul obtinut prin macerarea florilor si semintelor de morcov, din care se beau cate 25 de ml, de trei ori pe zi, inainte de mese. In doze moderate, substantele volatile si fitohormonii din aceste parti ale plantei stimuleaza hipofiza sa produca hormoni gonadotropi. De asemenea, semintele de morcov au efect afrodisiac, stimuland direct activitatea gonadelor si provocand o usoara vasodilatatie in zona genitala.
* Edeme se recomanda salata si sucul de frunze de morcov. Se consuma o portie de salata sau 100 de ml de suc de frunze pe zi. Tratamentul are efecte de mobilizare a apei din tesuturi si de eliminare a acesteia sub forma de urina. Frunzele de morcov, de asemenea, au efecte de stimulare a activitatii rinichilor si de protectie a acestora impotriva infectiilor si inflamatiilor.
* Disurie, retentie urinara se recomanda in mod special salata cu morcov si patrunjel, a carei reteta a fost prezentata anterior. Consumul acestei salate nu doar stimuleaza formarea urinei si eliminarea ei, ci si ajuta la scaderea nivelului ureei si al creatininei din sange, substante care in concentratii mari pot produce tulburari severe, mergand pana la moarte. Trebuie stiut ca, alaturi de frunzele de morcov si de patrunjel, si frunzele altor zarzavaturi din aceasta familie (Apiaceae) au efecte favorabile in aceasta categorie de afectiuni. Aceste zarzavaturi sunt leusteanul, mararul, telina si asmatuiul.
* Transpiratie excesiva se recomanda infuzia combinata din flori si din seminte de morcov, din care se beau cate 500 ml pe zi, in mai multe reprize. Este un remediu care actioneaza prin reglaj hormonal, facut la nivelul glandelor cortico-suprarenale si al gonadelor. Cele mai bune rezultate in tratament se obtin la pacientii la care acest simptom se coreleaza cu seboreea, cu acneea, cu circulatia periferica deficitara, cu hiper-emotivitatea.
* Hepatita virala de tip A, B si C se recomanda curele interne cu suc de frunze de morcov, facute vreme de 1 luna, alternate cu curele de suc de frunze de patrunjel, facute pe aceeasi perioada de timp. In timpul lunii de tratament cu suc de frunze de morcov se iau cate 200-300 ml din acest preparat, in timp ce in timpul lunii de tratament cu suc de frunze de patrunjel, se iau cate 150 ml. Ambele tipuri de sucuri proaspete contin mari cantitati de clorofila si de substante volatile, care au darul de a inhiba multiplicarea virusilor hepatitici (mai ales de tip B si C), ajutand la regenerarea ficatului si la prevenirea aparitiei cirozei si a tumorilor hepatice.
* Colesterol beta-sitosterolul, o substanta continuta din abundenta in frunzele verzi de morcov blocheaza absorbtia colesterolului, in timp ce alte substante active (clorofila, flavonele) previn oxidarea acestuia pe peretele arterelor. Pentru scaderea valorilor colesterolului negativ (LDL) din sange, se administreaza salata de morcov, cate o portie de 100 de grame la fiecare masa cu alimente ce contin grasimi.
* Efectul antioxidant se recomanda salata de frunze de morcov, din care se consuma 100 de grame o data la doua zile, in cure de 2-3 luni. Clorofila si flavonoidele din aceasta salata protejeaza celulele corpului uman de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, incetinind procesele de imbatranire, prevenind afectiunile degenerative, mentinand tineretea tesuturilor.

Tratamente externe

* Gingivita, candidoza bucala se face cu ajutorul mixerului o pasta din frunze verzi de morcov. Se spala cu ea gingiile (cu ajutorul unei periute moi sau chiar cu degetul aratator) si fata interna a obrajilor. Dupa curatare, gura nu se clateste imediat, ci pasta se mai tine 5-10 minute, asa incat sa isi faca efectul in profunzime. Aplicatia se face de 2-3 ori pe zi, pana la completa vindecare.
* Ulcer al mucoasei bucale se mesteca incet, vreme de 10-15 minute, de trei ori pe zi, frunze proaspete de morcov, bine spalate in prealabil. Dupa mestecare, frunzele nu se inghit, ci se scuipa. Pe timpul tratamentului, care are efecte cicatrizante si antiinflamatoare foarte bune, nu se consuma alimente picante, foarte sarate sau iritante pentru mucoasa bucala.
* Rani frunzele de morcov bine spalate si apoi zdrobite se amesteca in proportie de 1:2 cu miere de albine lichida. Preparatul rezultat se pune pe rani ca antiseptic, cicatrizant si antiinflamator. Este o metoda de tratament populara care adesea si-a dovedit eficienta.
* Caderea parului, micoza a pielii capului ultima clatire, dupa spalarea parului cu un sampon bland, se face cu infuzia combinata obtinuta din flori si din seminte de morcov. Tratamentul are efecte antimicotice, antiinflamatoare, stimuleaza circulatia si procesele trofice la nivelul foliculilor pilosi.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII

* Semintele si florile de morcov sunt ferm contraindicate in perioada sarcinii, deoarece pot avea efecte abortive.
* Dupa aplicatia externa cu frunze de morcov, pielea tratata nu se expune la soare, deoarece furanocumarinele pe care le contin aceste frunze pot da fotosensibilitate.
* Cu 30 de minute inainte de a aplica pentru prima oara frunzele de morcov, vom pune o cantitate mica de planta pe piele, pentru a ne asigura ca nu avem alergie la ea.