Bucatarie basarabeana

Redactia
Vremea conservelor (I)

Fasole verde cu rosii

Ingrediente: 4 kg fasole verde, 2 kg rosii, 1 l apa, l ulei, 100 g zahar, 100 g sare, pachet conservant, telina si patrunjel verde cat mai mult.
Mod de preparare
: Se curata bine fasolea de codite si ate, daca le are (e de dorit sa fie cat mai frageda), rosiile la fel, si se spala. Dupa ce s-au scurs, se pun intr-o oala mare, rand pe rand, in straturi (rosiile se pot taia feliute sau toca), apoi un strat de verdeata. Se adauga si celelalte ingrediente. Se fierb la foc domol, o ora si jumatate. Cand se racesc putin, se iau usor, sa nu se faramiteze, se aseaza in borcane si se mai sterilizeaza la cuptor 1 ora (se pun intr-o tava mai adanca, in care permanent se toarna apa fiarta), dupa care borcanele se ermetizeaza.

Agica

Ingrediente: 3 litri suc de rosii fara seminte, 1 kg ardei dulce, 5-6 ardei iuti, 300 g usturoi (toate date prin masina de tocat), 5-6 mere trase pe razatoare, 5 radacini hrean, 5 radacini patrunjel (tot prin masina de tocat), marar si patrunjel verde, sare, zahar, condimente.
Mod de preparare
: Se spala si se curata de seminte si coaja toate ingredientele, mai apoi se toaca. Sucul de rosii se prepara din timp ori se trec rosiile prin razatoare. Se fierb ardeiul dulce, cel iute si merele in sucul de rosii pana la o consistenta medie (usturoiul se adauga spre sfarsit, dar sa fiarba si el). In aceasta compozitie se pune sarea dupa gust, putin zahar si condimente. Se adauga apoi radacina de hrean si patrunjel, verdeata, se mai fierb 1-2 minute, se toarna in borcanele bine pregatite (sterilizate) si se inchid ermetic.

Tort de vinete

Ingrediente: 5 kg vinete, 3 kg ardei, 2 kg ceapa, 5-6 kg rosii, 300 g usturoi, 5-6 ardei iuti, ulei pentru prajit ceapa, ardeiul si vinetele, condimente, sare.
Mod de preparare
: 300 g de usturoi se curata si se dau prin masina de tocat, la fel si ardeii iuti. Vinetele, proaspete si sanatoase, se curata, se spala si se taie rondele uniforme, dupa care se tin in apa cu sare, vreo doua ore, sa iasa amareala. Numai dupa aceasta se scurg bine si se prajesc pe ambele parti. Ceapa se taie fidelute si se caleste in ulei, apoi i se adauga rosiile trecute prin masina de tocat ori prin razatoare si se mai lasa 10-15 minute. Ardeii se taie fidelute si la fel se calesc in ulei. Se amesteca mai apoi aceste ingrediente ceapa calita cu rosiile, ardeii prajiti, usturoiul si ardeii iuti. Se aseaza in straturi consecutiv, un strat de compozitie, unul de vinete, astfel ca stratul de deasupra sa fie tot compozitie de legume, apoi se sterilizeaza 35-40 de minute si se capseaza.

Ghiveci
Ingrediente: Pentru un borcan de un litru 0,8 kg ardei dulce, 0,8 kg vinete, 1 kg rosii, 400 g ceapa, 200 g morcovi, 200 g ulei, sare, condimente.
Mod de preparare
: Se spala si se usuca cu un servet vinetele, apoi se coc, se trec sub jetul de apa rece si se curata de coaja. Se lasa pentru 2-3 ore sub teasc sa se scurga zeama amaruie. Ardeii se spala la fel, se sterg, se curata de seminte si se coc. Rosiile se trec prin razatoare sau masina de tocat. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, dupa care i se adauga rosiile, mai tarziu morcovii dati prin razatoare. Vinetele se taie cubulete, iar ardeii fasii si se lasa in compozitia initial pregatita. Se pun sa mijoteasca intr-un cazanel la foc slab, iar apoi se aseaza in borcane si se mai sterilizeaza 30 de minute.

Tocanita de legume

Ingrediente: 5 kg rosii, 0,5 kg pastai de fasole verde, 10 ardei dulci, 15 gogosari, 3 dovlecei, o conopida, 1 kg de varza, 4 morcovi, 4 vinete, 4 capatani de usturoi, 0,5 kg ceapa, 0,5 kg ulei, 100 g zahar, frunze de telina, patrunjel, sare, condimente.
Mod de preparare
: Din 5 kg de rosii se prepara un bulion. Pastaile se fierb in apa sarata pe jumatate, se scot si se zvanta. Separat, se fierb pe jumatate 4 morcovi taiati felii, se scot din apa si se zvanta, apa se pastreaza. Ceapa maruntita se prajeste in ulei si cand se rumeneste putin, se adauga ardeii si gogosarii taiati fidelute, care se lasa sa se inmoaie. Se adauga bulionul de rosii. Cand a inceput sa fiarba, se adauga pe rand, spalate bine si taiate bucati, varza, dovleceii, conopida, fasolea, morcovii, vinetele curatate de coaja si taiate in cuburi (initial se tin in apa sarata), usturoiul pisat, zaharul, frunzele de telina si patrunjel maruntite, sare dupa gust. Daca tocanita e prea densa, se rareste cu zeama in care a fiert morcovul. Se toarna in borcane de 0,5 litri, care se sterilizeaza o ora (cele de 1 litru 1,5 ore).

Retete din Basarabia de PARASCOVIA MAMALIGA