FURNICILE
Traiesc in colonii cu una sau mai multe regine si o armata de lucratoare. Si sunt politia sanitara a naturii. In locuinte intra doar daca sunt ademenite.
Pericolul: Doar furnicile faraon, de culoarea chihlimbarului si cu partea posterioara mai inchisa (transmit boli) si furnicile de padure (mananca lemnul) sunt daunatoare. Acidul boric amestecat cu zahar, presarat in galeriile lor, omoara regina cu familie cu tot.
Protectia: Inchideti dulciurile si alimentele care contin albumina in borcane etanse si nu lasati resturi de mancare in casa sau afara in farfuria cainelui. Urmariti drumul parcurs de furnici pana la musuroi, care se afla de obicei in partea exterioara a peretilor si zidurilor si adeseori pe tevile de apa calda. Astupati gaurile si crapaturile. Faceti niste bariere din hartie cu lipici si adunati furnicile cu matura. Puneti peste musuroi (afara) un vas de lut cu gura in jos si peste 2 zile toate furnicile se vor afla in el. Ridicati apoi vasul cu o lopata si stramutati furnicile in alta parte. Si o tabla de cupru infipta in musuroi alunga furnicile.
Un sfat util: daca vreti sa va reamenajati terasa, renuntati la stratul de nisip de sub dale.
CAPUSELE
Sunt active pana toamna, in mod deosebit in paduri si la liziera padurilor. Femelele vampir pandesc ascunse pe firele de iarba, in tufisuri si in cranguri (nu si in copaci!), se infig in piele cu croseta lor (adeseori la subsuori, pe cap si in parul organelor genitale) si dupa ce se satura de sange (cca 1/4 de paharel) cad de la sine, in decurs de o saptamana.
Pericolul: In urma muscaturii de capuse, anual sute de mii de oameni se infecteaza cu asa-numitele bacterii de borrelioza (consecin- tele: inflamarea miocardului, paralizia faciala, senzatia de surzenie).
Semnalul de alarma: in jurul muscaturii se formeaza o pata rosie rotunda. Consultati imediat medicul, pentru a va prescrie antibiotice!
Primul ajutor: Nu striviti capusa si n-o atacati cu ulei, astfel isi imprastie saliva impreuna cu bacteriile in rana! Trageti-o afara cu ajutorul unei pensete sau al unui clestisor, rasucind-o in sensul acelor de ceasornic. Cu cat o faceti mai repede, cu-atat va fi mai redus riscul infectarii. Bacteriile de borrelioza se transmit abia dupa 3-4 zile. Impotriva lor n-a fost produs - inca - un antidot.
Protectia: Cand iesiti la plimbare, imbracati-va cu haine lungi, impermeabile si deschise la culoare. Evitati desisurile. Daca sunteti cu cainele, lasati-l pe el in fata. Pentru caini exista deja un nou vaccin impotriva borreliozei.
TANTARII
Inteapa pana toamna tarziu, dar numai femelele. Se hranesc cu sange, de care au nevoie la depunerea oualelor. Cand este zapuseala afara, insectele tinere se dezvolta deosebit de repede. Pe timpul iernii supravietuiesc doar femelele.
Pericolul: Intepaturile de tantar sunt suparatoare, dar nu periculoase. Tantarii sunt atrasi de caldura si de acizii grasi din transpiratie, de aceea victimele lor sunt mai ales persoanele cu valori ridicate de grasimi in sange si cele blonde (pentru ca au o piele mai subtire). Tantarul suge sangele cu trompa, circa 2 minute, dar inainte secreta un ser care provoaca aparitia unor blande pe piele si mancarime.
Primul ajutor: Puneti pe intepatura cuburi de gheata, o batista inmuiata in apa rece sarata sau esenta de galbenele diluata. Efectul este calmant. Si pe cat posibil nu va scarpinati, altfel exista pericolul de infectie.
Protectia: Uscati baltile, acoperiti ciuberele pentru apa de ploaie, astfel incat femelele sa nu mai gaseasca suprafete de apa pentru a-si depune ouale. Daca aveti in gradina sau in curte un bazin sau un helesteu, populati-le cu pestisori aurii, care mananca larvele de tantari. Montati plase la ferestre, pentru a le putea lasa deschise si cand arde lumina. Pe balcon si pe terasa puneti lumanari sau lampi aromate cu ulei de levantica ori de cuisoare sau un rasad de rosie - toate tin tantarii la distanta. Nu folositi parfumuri cu aroma de flori, iar pentru protectia pielii incorporati in lotiunea dvs. obisnuita uleiuri eterice de lemn de santal, levantica sau lamaie.
VIESPILE
Isi fac acum cuiburile, adeseori in cutiile jaluzelelor, sub acoperis, in grinzile de lemn. Chinuitoare devin toamna, cand se coc fructele si aduna hrana dulce, dar si carne, pentru puiet. Viespile inteapa pentru a se apara, de exemplu cand sunt strivite din neatentie. Pot s-o faca de mai multe ori, dar nu mor, totusi, decat toamna.
Pericolul: Pot pune in pericol viata persoanelor alergice, care risca sa se sufoce in 20 de minute, daca nu li se administreaza un antidot.
De aceea, alergicii este bine sa aiba la-ndemana medicamente de prim-ajutor: antihis- taminice, picaturi de cortizon, spray bronhial etc. Si sa mearga imediat la doctor (si nu numai ei) daca viespea i-a intepat in gura sau in gat. (Aceasta se intampla de obicei cand se beau lichide din conserva.)
Primul ajutor: Puneti ceva rece pe locul intepaturii, otet, alcool - sub forma de tampoane - dar si o felie proaspata de ceapa, care calmeaza durerile.
Protectia: Nu folositi parfumuri dulcege, pentru ca atrag viespile. Beti din sticle si conserve doar cu paiul, iar cand mancati, controlati fiecare imbucatura. Alungati viespile de pe masa cu un ziar. La 3 m distanta, ele nu mai simt mirosul alimentelor si-si pierd orientarea. Pentru indepartarea cuiburilor de viespi, apelati la un cunoscator (eventual un apicultor). Nu pulverizati spray antiinsecte pentru a goni viespile si nu apropiati flacara de cuiburile lor, pentru ca ati putea fi intepati de un roi intreg de viespi speriate.
MUSTELE
O pereche produce - intr-o singura vara - pana la 5 milioane de urmasi. Mustele zboara prin aer cu 330 de batai de aripi pe secunda si cu o viteza de 8,2 km pe ora. Cu ajutorul trompelor, ele miros de la o distanta de 100 m si isi depun ouale inclusiv in alimente.
Pericolul: Mustele poarta cu ele circa 155 de milioane de bacterii si sunt poten- tiali transmitatori de tifos si de paralizie infantila. Nu lasati alimentele afara, pastrati-le la frigider, iar in ceea ce priveste fructele, spalati doar cat urmeaza sa consumati imediat si acoperiti restul cu un tifon - tine mustele la distanta.
Protectia: Plasa contra mustelor, perdele miscatoare si, pentru vreuna ratacita, lasati lumina aprinsa pe hol, ca s-o atraga. Pe terasa sau pe balcon, atarnati pungi transparente de plastic, umplute cu apa. Ochii cu fatete (1000 de lentile individuale) percep pungile umflate ca pe un pericol si mustele pleaca.
MOLIILE
Devin vizibile doar dupa ce au iesit din oua, dar adevaratii raufacatori sunt de fapt larvele.
In camarile de alimente, moliile napadesc nucile, painea uscata, faina, cacaua, ciocolata si muesli.
In dulapurile de haine, rod lana, penele si blanurile. Si in mod deosebit sunt atrase de rufele murdare.
Protectia: Pastrati - pe cat se poate - alimentele in borcane etanse (cu inel de cauciuc). Alimentele atacate devin lipicioase, fac cocoloase si sunt pline de un fel de urzeala alba. Aruncati-le imediat! Aspirati dulapurile, lasati aerul fierbinte al foehn-ului sa patrunda in colturile inaccesibile si stergeti-le apoi cu carpa.
Pentru mai multa siguranta, puneti in camara capcane cu lipici. Aerisiti regulat hainele, intorcand pe dos buzunarele si scuturandu-le bine. Puneti in dulapuri lemn de cedru, sapun cu levantica sau saculete parfumate. Bagati in frigider hainele afectate, impachetate intr-o punga de plastic, si spalati-le ulterior (frigul omoara larvele si ouale). Goliti dulapurile si stergeti-le temeinic.
PURICII
Cel mai des intalniti sunt puricii de pisica, care se muta pe caini si pe oameni si care se hranesc cu sange. Puricii pisca de mai multe ori, provocand la oameni bubulite tari care mananca.
Protectia: Tineti cainele departe de cainii vagabonzi. Pentru pisici, exista remedii diferite contra puricilor. Animalele afectate trebuie spalate si pieptanate cu o perie deasa (sau cu pieptene special pentru purici). Curatati regulat patura sau perna pe care obisnuiesc sa doarma.
Puricii care sar prin casa pot fi prinsi cu ajutorul unui vas cu apa si clabuc de sapun, in care fixati o lumanare. Atrasi de lumina, puricii cad in apa si se ineaca. Aspirati temeinic toata locuinta, mai ales plintele si spatiile dintre sipcile parchetului, adeseori o ascunzatoare redutabila pentru larve.
Alte surprize ale verii
Gandacii negri (de bucatarie) au nevoie de umezeala, mananca alimente si resturi de mancare si ajung in casa - in general - odata cu cumparaturile sau cu bagajele de calatorie. Trebuie combatuti neaparat, pentru ca transmit boli. In comert exista produse speciale anti-gandaci.