ATACUL DE INIMA

Dr. Ion Nica
Infarctul acut de miocard este situatia dramatica ce survine atunci cand o parte a inimii nu mai primeste brusc sange, artera coronara destinata zonei fiind blocata de un cheag sau de o placa de aterom, fapt ce poate duce la moarte subita. Deci, infarctul miocardic se produce prin blocarea curgerii sangelui in vasele care hranesc inima; fara oxigen, muschiul cardiac sau o parte din el se necrozeaza si moare.

Arterele coronare compromise prin trombus (cheag) si/sau placa de aterom pot suferi si de o brusca spasticitate, ce da durerile atroce percepute de bolnavii cu angina de piept. Rata mortalitatii in urma infarctului variaza de la 1 la 50%, in functie de promptitudinea tratamentului, timpul scurs dupa atacul de inima fiind prima cauza de deces. Sute de mii de romani, barbati si femei, sufera de boli ale arterelor coronare, boli stiute sau nestiute, dar mai ales ignorate! La unul din cinci bolnavi decesul survine in primul an, prin infarct sau apoplexie/atac cerebral. Pericolul mare apare mai ales cand se reia fluxul de sange, pentru ca se imprastie in corp tesuturile necrozate/moarte, foarte toxice, ce pot produce aritmii cardiace letale (femeile sunt mai sensibile, una din trei, in varsta de peste 65 de ani, sfarseste in urma infarctului la inima).
Simptomatologia in aceasta afectiune in care timpul este totul trebuie cunoscuta de cat mai multe persoane, chiar cu o pregatire generala medie, pentru a fi de ajutor celor din jur sau lor, daca un medic nu este de fata. Femeile sufera de inima diferit decat barbatii, la care semnele ce preced atacul sunt mai clare, primeaza durerea toracica si o stare de panica. La femei, tipica este o durere abdominala, iradiata in maxilarul inferior, greata si voma. Mai ales la femeile care fumeaza, infarctul inimii evolueaza mai sever, chiar si dupa chirurgia coronariana, si tot lor li se greseste mai des diagnosticul. O vina o au si cercetatorii, ale caror studii au urmarit preponderent barbatii, si mai putin specificul bolilor de inima la femei.
Semne caracteristice atacului de inima: durerea in dreptul inimii, o stare vizibila de rau, greutate in respiratie, ameteala si paloare evidenta, transpiratii reci, anxietate, chiar panica, uneori voma, cumulate, toate, cu o varsta a pacientei de peste 40-45 de ani, eventual si supraponderala. Toate acestea sunt motive temeinice pentru acordarea unui prim ajutor.
Primul gest este solicitarea ambulantei, ce asigura o terapie intensiva corecta (resuscitare, defibrilare), precizand la telefon ca este un caz de atac de inima, chiar daca nu s-a putut obtine un minim de informatii din partea bolnavului. Pentru a evita ca in dorinta de a face bine sa nu facem mai rau, sa pozitionam persoana intr-o postura care sa-i usureze respiratia, deja aflata in dificultate, cu genunchii indoiti, cu mult aer in preajma si, daca este posibil, sa i se dea o nitroglicerina sub limba. Apa, numai daca poate inghiti. Daca pupilele sunt larg deschise si nu mai reactioneaza la lumina, inseamna ca timpul scurs pana la interventia utila a fost depasit. Din momentul preluarii bolnavului de catre cadrele medicale, stabilirea diagnosticului si conduita terapeutica le revine lor.
Recomandari pentru cei care au supravietuit atacului de inima. In primul rand, sa respecte indicatiile primite la externarea din spital, medicatia, regimul de viata si examinarile periodice. Masurile generale pentru optimizarea calitatii vietii depind de starea inimii, dupa tratamentul conservativ sau/si chirurgical.
Ce poate declansa atacul de inima, cu alte cuvinte, care este picatura care umple paharul? Asocierea de doua, trei din situatiile urmatoare, numite aleator: o masa copioasa, la care nu au lipsit alcoolul, cafelele si tigarile, mai ales la ore tarzii, stare de deshidratare, transpiratii abundente, diaree, varsaturi, insolatie, stres acut cu emotii si palpitatii puternice, efort fizic accentuat, cu lipsa de antrenament, ori Viagra si ce urmeaza, diureza sporita prin medicamente, post total si fara consum de apa, privare de somn. Din fericire, la noi, pana in prezent, drogurile si substantele zise stimulante sunt foarte rar cauzatoare de moarte cardiaca, la fel si gripele noi, din ultimii 10-15 ani.
Recomandari pentru persoanele care se decid, chiar si in ceasul al doisprezecelea, sa evite experienta unui atac de inima, adica pentru femeile si barbatii care deja simt ca ceva nu mai este in ordine cu sanatatea lor, ca paharul s-a cam umplut. Am aratat ca atacul de inima loveste uluitor de brusc si poate produce in cateva minute cea mai raspandita moarte, dar numai aparent dezlantuita din senin. Astazi se stie ca infarctul miocardic vine pe un drum batatorit in decurs de zeci de ani, cauzat mai mult de un mod de viata gresit, decat de ceva mostenit, genele fiind astfel fortate sa greseasca. Mai putine sanse de a intelege diferitele aspecte privind sanatatea, pastrarea sau recuperarea ei au oamenii cu scolarizare redusa, absenta, cu viata dusa in conditii de subzistenta, si/sau mari consumatori de alcool si tigari. In ce-i priveste pe cei cu studii superioare, indiferenta fata de boala este inexplicabila, multi dintre ei neavand intelepciunea sa gandeasca ca sanatatea nu trebuie lasata la voia intamplarii, iar cei tineri sa se gandeasca si la viitor, inca din clipa cand devin obezi, fumeaza mult, nu desfasoara o activitate fizica sau apeleaza la substante nocive. Lumea de azi este plina de suferinzi de inima sau neuropsihici care au avut diabet, multe kilograme in plus sau o hipertensiune arteriala netratate.
Varsta medie la care apare infarctul miocardic este 62 de ani la barbati si 72 la femei, iar legat de riscul reprezentat de fumat, la barbatii fumatori, infarctul apare cu 7 ani mai repede decat la nefumatori, iar la femeile fumatoare, mai repede cu 19 ani fata de femeile care nu fumeaza. Frecventa bolii arterelor coronare si a atacului de inima creste mult daca bolnavul fumeaza, are tensiunea arteriala crescuta, exces de grasimi in sange, obezitate, diabet, sau urmeaza tratamente cu hormoni sau cu pilule anticonceptionale, care cresc vascozitatea sangelui. Dintre diabetici, 80% sfarsesc prin boli cardiovasculare.
Se poate vorbi de o predictie obiectiva in cazul atacului de inima? Pe langa riscurile pomenite deja, in practica curenta sunt analizati cativa indicatori care sa poata previziona iminenta, mai mult sau mai putin apropiata, a unui infarct cardiac. Astfel, specialistii au stabilit in prezent ca un atac de inima poate fi iminent cand apar valori anormale privind proteina C reactiva, homocisteina, colesterolul total si fractiunile sale LDL (rau), HDL (bun), lipoproteina A, lipidele totale, trigliceridele, coagularea sangelui, comparativ cu un indice standardizat, alte fractiuni de coagulare, fibrinogenul, hematiile, hemoglobina, hematocritul, electrocardiograma, coronarografia, nu in ultimul rand glicemiile etc.
Masurile urmatoare trebuie stabilite de medicul de familie, ele trebuie sa fie respectate in mod riguros pentru a putea obtine ameliorarea manifestarilor clinice, cunoscand ca leziunile aterosclerotice sunt reversibile: alimentatia exclusiv vegetariana duce sigur la retrocedarea placilor de aterom, la bolnavii ce erau programati pentru tratament chirurgical coronarian. Nu luati medicamente cu pumnul, doar cateva zeci de miligrame de aspirina, iar in caz de atac de cord, nitroglicerina si putina apa cu doua lingurite de zahar.
Este bine dovedit ca alimentatia vegetariana creste rezistenta la efort, poate preveni pana la 90% accidentele vasculo-cerebrale, si cu pana la 97% infarcturile miocardice. Reduceri semnificative au fost mentionate si in privinta cancerelor de prostata, san ori de colon.
Mult mai atente sa fie persoanele cu obezitate predominant abdominala (riscul de infarct fiind mai mare la femeile cu circumferinta abdominala peste 85-89 cm si la barbatii care depasesc 100 cm, indiferent de inaltime) si cu o viata excesiv de sedentara. Multi din bolnavii de inima pe care i-am cunoscut si au sperat numai in medicamente au esuat. Auzim, adesea, parerea ca imbolnavirile au fost date omului ca sa inteleaga ca a dus o viata gresita, iar indreptarea, obtinerea bunelor urmari pot veni numai prin insusirea cu perseverenta a stilului de viata sanatos, a unei diete echilibrate, a unui consum suficient de apa naturala (apa distilata este daunatoare!), activitate fizica zilnica si multa pace in suflet. Pana nu este prea tarziu, adunati cat mai multe argumente (incluzand, poate, si aceste randuri) pentru a putea afirma cu deplina convingere ca: mie nu mi se poate intampla un atac de inima!