Raspuns pentru RODICA NEACSU, F. AS nr. 862 - "Am 34 de ani si nu pot ramane insarcinata"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Doamna Rodica, voi pune mult suflet in recomandarile pe care vi le trimit, deoarece am suferit patru ani de sterilitate si am incercat toate tratamentele posibile recomandate de ginecologi. Am suferit dureri insuportabile cand mi s-au administrat injectii intrauterine, si tot zadarnic. Nici un medic nu mi-a dat nici o speranta. Dar pentru ca m-am rugat mult, Dumnezeu m-a indrumat sa studiez fitoterapia. Mai mult, mi-a dat intelepciunea de am creat "miraculoasa" reteta a Ovulelor ginecologice "Superforte". Acestea nu m-au ajutat doar pe mine sa devin mamica, ci si pe multe alte femei care au urmat tratamentul la Cabinetul "E-lite Nutritia". Sigur ca va trebui sa incepeti sa va tratati de celelalte afectiuni (ovare polichistice, amenoree, hirsutism), care pot fi cauza sterilitatii dvs. Fitoterapia ofera o gama larga de produse naturale, care au rol de reglare hormonala, antiinflamatoare, antiinfectioase pentru aparatul genital, si stimulare a ovulatiei. Astfel, pentru ca problemele dvs. sunt foarte vechi si cronice, va propun un tratament foarte complex, concentrat si eficient: Ginostema, Branca ursului, Nutritonic, Vitex, Mabelle, Thuya, Picatura Beres, Extract de stejar, Echinacea, Kamaiany, Shecure, Tonic ginecologic "E-lite", Ovule ginecologice "Superforte". Tonicul ginecologic "E-lite" contine miere, propolis, polen, extracte de coada-soricelului, salcie, salvie, thuya, zmeur, angelica, mur, cretisoara, echinacea, uleiuri esentiale de lavanda, fenicul, marar. Ovulele ginecologice "Superforte" contin cea mai reusita combinatie fitoapicola: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din galbenele, sunatoare, catina, musetel, tataneasa, morcov, cimbru, salvie, urzica, argila, mumio. Ambele preparate, atat ovulele cat si tonicul, au efecte benefice in metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari hormonale, menopauza, noduli la san si fibromastoza, rani pe colul uterin, insuficienta ovariana, sterilitate, micoze. Ovulele ginecologice "Superforte" si Tonicul ginecologic "E-lite" se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

NICIU ZOE MAGDALENA - biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

"Sufar de tulburari cumplite de menopauza"
(Raspuns pentru POPA FLORINA - Oradea, F. AS nr. 864)


Menopauza este cauzata de scaderea secretiei de hormoni ovarieni, iar cantitatea de estrogen incepe sa se diminueze inca inainte de instalarea ei. Si progesteronul, celalalt hormon sexual, se diminueaza, dar majoritatea specialistilor cred ca nivelul scazut de estrogen este responsabil de majoritatea simptomelor menopauzei. In afara de oprirea ciclului, cele mai frecvente semne ale menopauzei sunt bufeurile si transpiratiile nocturne, care pot continua saptamani, luni sau ani. Unele femei au dureri de cap, oboseala, insomnie, depresie, pielea devine mai subtire si mai uscata, poate aparea uscaciunea vaginala. De asemenea, oasele devin mai putin dense si riscul de osteoporoza creste, precum si posibilitatea de boli de inima si atacuri cerebrale, din cauza reducerii efectului protector al hormonilor sexuali. Momentul menopauzei este determinat nu numai genetic, dar si de unele afectiuni sau de elemente de stil de viata, cum ar fi fumatul, regimul alimentar, nivelul de stres.
Femeile fumatoare au, in general, menopauza cu 2 ani mai devreme. Fumatul elimina mineralele din oase, reduce nivelul de estrogen (accentuand riscul de boala arteriala) si predispune pielea imbatranirii timpurii.
Dieta este foarte importanta, si anume, produsele care furnizeaza calciu, acizi grasi esentiali, hormoni vegetali, vitaminele C si E, care ajuta la mentinerea oaselor puternice, la echilibrarea lipidelor din sange si sunt folositoare contra bufeurilor, transpiratiilor nocturne si uscaciunii vaginale.
Alimentele bogate in acizi grasi esentiali ajuta la mentinerea sanatatii pielii si nervilor (peste gras, nuci, cereale integrale, uleiuri vegetale presate la rece). Produsele din soia ajuta femeile sa aiba mai putine bufeuri si transpiratii nocturne. Trebuie evitate alimentele picante si alcoolul, iar cafeaua sa fie decofeinizata. Exercitiile fizice pot reduce bufeurile, daca sunt asociate cu un regim alimentar sanatos, si previn sau incetinesc osteoporoza.
In medicina naturista exista o serie de medicamente naturale facute prin presare la rece in vid, care dau rezultate foarte bune si care contin vitamina C, cu flavonoide contra bufeurilor, vitamina E contra bufeurilor si uscaciunii vaginale, vitaminele din complexul B, vitamina A si o serie de minerale necesare contra depresiei, anxietatii, insomniilor ca: Menopausal Formula, Vital Woman, Mega Protect 4 Life, Rhodiola Rosea.
Va doresc ca acest tratament sa va ajute sa treceti mai usor peste aceasta perioada. Mentionez ca tratamentul trebuie urmat cel putin 3 luni. Cu speranta ca veti fi receptiva si veti gandi pozitiv la ameliorarea starilor dvs., va doresc multa sanatate.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sotul meu are azoospermie, dar ne dorim cu disperare un copil"
(Raspuns pentru PICIUICA, F. AS nr. 869)


Absenta spermatozoizilor in lichidul seminal (azoospermie) este, in general, datorata unor afectiuni testiculare sau, rareori, unui blocaj al cailor de trecere de la testicule (epididim, canal deferent). Una dintre cauzele posibile ale infertilitatii masculine este varicocelul, afectiune in care testiculele sunt inconjurate de vene varicoase ce determina cresterea temperaturii locale, fenomen responsabil de alterarea productiei de spermatozoizi. Si alte probleme ale testiculelor pot fi responsabile de infertilitate, ca de exemplu bolile cu transmitere sexuala (BTS) sau alte infectii care pot bloca drumul prin care circula spermatozoizii, ori ii pot afecta si distruge. Oreionul sau alte infectii pot, uneori, determina o inflamatie a unuia sau ambelor testicule (orhita), ceea ce poate duce la afectarea permanenta sau impiedicarea productiei de spermatozoizi in testiculul afectat.
In plus, unui barbati produc anticorpi meniti sa lupte contra infectiilor, dar care ataca in mod eronat spermatozoizii, omorandu-i, la fel de bine cum exista si unele femei care produc anticorpi ce omoara spermatozoizii, inainte ca acestia sa apuce sa penetreze ovulul. Mai rar, cu toate ca productia de lichid seminal este perfect normala, acesta este ejaculat inapoi in vezica urinara si nu prin penis, afectiune cunoscuta sub denumirea de ejaculare retrograda.
Ca metode de tratament pentru cazurile cand sursa infertilitatii este reprezentata de spermatozoizi - sau lipsa lor - sunt posibile, uneori, initierea sau refacerea fertilitatii. Varicocelul poate fi corectat chirurgical, la fel de bine cum afectiunile testiculare, ale prostatei, veziculelor seminale sau uretrei pot fi si ele rezolvate cu succes. In cazuri extrem de rare, atunci cand productia de lichid spermatic este alterata datorita unei probleme hipofizare, administrarea hormonului corionic gonadotrop, sau a gonadotropinei umane hipofizare, pot fi de mare ajutor. Pentru bolile cu transmitere sexuala, care determina alterarea, blocarea sau distrugerea spermatozoizilor, tratamentul specific al infectiei poate duce la refacerea fertilitatii. In cazul barbatilor cu concentratii scazute de spermatozoizi (oligospermie), se poate folosi o tehnica denumita injectare intracitoplasmatica, care consta intr-o manipulare microscopica, prin care un singur spermatozoid este injectat in ovul, pentru realizarea fecundatiei. Rata de fertilizare prin aceasta tehnica este comparabila cu cea obtinuta prin fertilizarea "in vitro", standard.
Uneori, barbatii pot deveni sterili datorita hipotrofiei testiculare cauzata de regimul alimentar sarac in vitaminele A, E, C si B, caz in care acestia trebuie sa apeleze la tot ce inseamna o viata si o alimentatie rationala, la vitaminoterapie naturala intensiva, eventual la un tratament hormonal bine dirijat si, nu in ultimul rand, la psihoterapie, pentru a inlatura complexele pe care si le creeaza in fata partenerelor de cuplu.
Din punct de vedere al medicinii naturiste, posibilitatile de stimulare a procesului de spermatogeneza include urmatoarele remedii:
* Polen si laptisor de matca - administrarea de polen in doze de 15 pana la 30 g pe zi exercita un efect specific asupra gonadelor, activand in acelasi timp si procesul de spermatogeneza. Laptisorul de matca normalizeaza functia glandelor suprarenale producatoare de hormoni androgeni esentiali, alaturi de testosteronul testicular, in stimularea spermatogenezei. Se administreaza: polen - 2 lingurite pe zi, laptisor de matca - 2-3 pastile pe zi, timp de 2-3 luni. Se asociaza cu Seleniu - 1-2 comprimate, zilnic, care asigura protectia impotriva sterilitatii masculine, inducand vigoarea si mobilitatea spermatozoizilor, la fel cum actioneaza si L-carnitina, un gen de aminoacid inrudit cu vitaminele din complexul B. Surse naturale de Seleniu - cereale integrale, ton, fructe de mare, carne, galbenus de ou, usturoi, ceapa, drojdie de bere, patrunjel, broccoli, ginseng siberian. Heritage Steel - combinatie sinergica de aminoacizi, vitamine, minerale si plante medicinale (Ginseng, Ghimbir, Paba, Gotu-Kola, Astragalus) in combinatie cu Potent Power (produs ayurvedic, produse revitalizante ale functiei sexuale masculine, stimulante ale spermatogenezei in cazuri de azoospermie, oligospermie si sterilitate). Se administreaza conform prospectului insotitor.
In completare se pot utiliza remediile: Catinovit, Tonic masculin, tinctura de branca-ursului, ghimbir, telina, Nigelia, sau infuziile de coriandru, hibiscus, rozmarin si urzica.
Dintre gemoderivate, cele mai recomandate sunt extractul de mladite de Sequoia, extractul de ghinde de stejar, sau produsul Manniphyt. Deficitul de testosteron poate fi remediat prin consumul constant de sparanghel, leguma care contine substante active asemanatoare testosteronului si dihidrotestoteronului - ca atare, sau in salate asezonate cu otet de mere si suc de lamaie.
Suplimentarea organismului cu vitamina E, esentiala pentru stimularea fertilitatii, este bine sa se realizeze prin administrarea uleiului de germeni de grau, cu continut complex de tocoferoli si tocotrienoli - 2-3 lingurite/zi. Sa auzim numai de bine!