• Vasele cositorite se spala cu sapun, iar din cand in cand se freaca cu nisip cu ajutorul buretelui. Nu trebuie folosite alte materiale de curatat. Acestea sunt de multe ori prea tari, iar stratul de cositor, care si asa nu prea e rezistent, ar suferi.
• Tacamurile nichelate folosite la salate trebuie spalate imediat dupa intrebuintare, cu apa calduta. Prin influenta otetului, metalul devine negru si face pete ce se pot foarte greu indeparta.
• Lingurile de alpaca argintate nu trebuie sa vina niciodata in contact cu apa cu soda, caci li se inchide culoarea. Este suficient sa se spele cu apa calda. Frecatul cu putina cenusa le mareste luciul.
• Obiectele de nichel raman cu luciul permanent, daca se freaca zilnic cu o carpa uscata.
• Curatarea vaselor de tinichea - se spala cu sapun si lesie tare de cenusa, dupa ce mai intai se freaca cu doua cepe. Dupa aceea se clatesc cu apa curata.
• Tigaile de fier se freaca pe dinafara cu otet si nisip. Inauntru se freaca cu sare fierbinte.
• Curatarea placilor de marmura - praf foarte fin de creta se amesteca cu apa ca sa formeze o pasta groasa, se adauga putin Borax si se aplica cu o carpa cu care se freaca puternic. Se clateste cu apa rece. Daca au mai ramas locuri intunecate, atunci se freaca din nou cu grija si se lasa pasta sa stea cateva ore pe aceste pete. Dupa spalare, se da lustrul cu o carpa moale.