Cancerul si alimentatia

Dr. Cristian Boerescu
STUDIUL CHINA (II)

Ghidul alimentelor care protejeaza si vindeca afectiunile cardiace, cancerul si alte boli ale lumii moderne

"Citirea acestei carti va poate salva viata", spune dr. Dan Ornish, celebrul medic american, specialist in medicina preventiva. "Este una dintre cele mai importante lucrari despre nutritie ce au fost scrise vreodata. Dr. Colin Campbell este unul dintre titanii acestui domeniu". In fata unui studiu de o asemenea importanta covarsitoare pentru viata si sanatatea noastra, cum este "Studiul China", a carui prezentare a inceput in numarul trecut al revistei, multi cititori se vor intreba, pe buna dreptate, cum de nu au aflat pana acum despre aceste cercetari fundamentale, legate de cancer si alimentatie? De ce aceste noutati medicale esentiale pentru viata noastra nu au fost prezentate in presa si la televizor? Explicatia este simpla. In perioada comunista eram practic izolati de restul lumii si arestati in inchisoarea mentala a "Alimentatiei Rationale" din care am evadat dupa Revolutie, direct intr-un abuz si un consum nepotolit de carne si produse de origine animala, care au devenit astfel subiect tabu. Faptul ca am intrat in Uniunea Europeana nu inseamna ca am intrat automat si in fluxul de informatii si reflectii al lumii civilizate. Daca exagerez, va intreb unde sunt la noi milioanele de vegetarieni declarati, care se regasesc peste tot in Anglia, Franta, Germania, Cehia, Olanda, Danemarca, Italia etc. si care isi fac aprovizionarea dintr-o retea, foarte bine organizata, de magazine "bio-organice" sau "reformhaus"? Unde sunt campaniile, cu adevarat profesioniste, organizate in presa si la televizor, din care sa invatam cum sa ne protejam sanatatea? Chiar si cand, copiind modelul de succes al revistei "Formula AS", se mai prezinta, timid, cate o emisiune de medicina naturii, se vede de la distanta ca insusi moderatorul (cu foarte rare exceptii) este primul care nu crede in ce face, mimand interesul cu intrebari nepotrivite, pentru ca nu are o documentatie solida si o experienta personala adecvata. In ciuda nevoii urgente de a intelege legatura dintre nutritie si sanatate, chiar si cei care mai citesc cartile cu aceste teme aparute pe piata sunt, de multe ori, in stare de confuzie, din cauza informatiilor contradictorii, a schemelor complicate, ambigue si, in final, dificile, care sunt publicate (controlat), din diferite interese.
Schimbarea alimentatiei, respectand programul din "Studiul China", furnizeaza tuturor, bogati sau saraci, intr-un mod extrem de simplu, sanatatea pe care si-o doresc atat de mult. El ar trebui, in primul rand, implementat in spitale, din moment ce se bazeaza pe cercetari atat de serioase, realizate de un mare savant recunoscut pe plan international. De ce nu se intampla asa? Raspunsul e simplu: pentru ca medicii din spitale sunt nevoiti sa respecte protocoalele terapeutice, care in procent covarsitor se bazeaza doar pe medicamente. De aceea, in scurta perioada de tratament spitalicesc, medicii nu pot trece la schimbarea obiceiurilor alimentare ale pacientilor. In plus, medicina moderna, dependenta excesiv de chirurgie si medicamente, este ravasi- ta, la nivel global, de o coruptie mult mai subtila si mai periculoasa decat aceea politica. Sanatate si profit...
Revenind la subiectul acestui articol, iata programul profesorului Colin Campbell, sintetizat in cadrul cursului "Nutritie pe baza de produse vegetale", de la Universitatea Cornell, din Statele Unite.

Ce sa mancam?

Recomandarile nutritionale care urmeaza sunt rezultatul a peste 27 de ani de cercetare asidua, care a antrenat zeci de studii si de specialisti. Succesul e garantat, cu conditia ca dieta Campbell sa fie respectata intocmai. Pe scurt: mancati tot ce doriti si cat mai variat, dar numai alimente de origine vegetala, obligatoriu biologice, nemodificate genetic si netratate chimic.

Fructe: mere, pere, caise, piersici, zmeura, fragi, afine, capsuni, coacaze negre, papaia, struguri, smochine, mango, gutui, prune, grapefruit, portocale, mandarine, kiwi, ananas, pomelo, dovleac, pepene verde, pepene galben, avocado, banane sau fructele unor legume (tomate, castraveti, bame, ardei verde, ardei gras, vinete, gogosari).

Legume:

Inflorescente: broccoli, conopida.
Frunze: spanac, stevie, patrunjel, urzici, loboda, leurda, salata verde (toate soiurile), varza, varza de Bruxelles, napi, andive belgiene, busuioc, rubarba, alge marine.
Tulpini: sparanghel, cartofi (tuberculi - tulpini subterane), sfecla mangold, praz, lemn dulce.
Radacini: sfecla rosie, morcovi, telina, pastarnac, napi, ceapa, usturoi, ghimbir, ridichi de luna, ridiche neagra, gulie.
Leguminoase (plante purtatoare de seminte si care fixeaza azotul): fasole verde pastai, soia, mazare, fasole alba, fasole neagra, linte, fasole adzuki, naut, arahide.
Oleaginoase: mei, alune de padure, fistic, nuci pecan, migdale, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de mac.
Cereale integrale (sub forma de paine, paste, terciuri etc.): grau, orez, porumb, mei, sorg, secara, ovaz, orz, hrisca, etc.
Ciuperci: champignon, pleurotus, ghebe, bureti.
Produse ale stupului: miere, polen, laptisor de matca, pastura etc.

Reduceti la minimum:

* Hidratii de carbon rafinati: paste fainoase (cu exceptia celor din faina integrala), paine alba, chipsuri, cartofi prajiti, piscoturi, biscuiti, zahar, dulciuri, majoritatea prajiturilor si produselor de patiserie, fulgi de cereale indulciti, bomboane.
* Uleiuri vegetale adaugate: ulei de porumb, ulei de floarea-soarelui, ulei de arahide, ulei de masline, margarina.
* Peste: somon, ton, cod, icre.
* Bauturile racoritoare si cele cu indulcitori artificiali.

Evitati:

* Carnea: biftec, antricot, hamburger, mici, carnati, mezeluri, slanina, untura.
* Pasari: pui, curca, rata, gasca, porumbel, fazan.
* Produse lactate: branza, lapte, iaurt, cascaval.
* Oua: oua si produse cu un continut mare de oua (maioneza).
Intrebarea care se pune cel mai frecvent este: "Ce inseamna sa reduc la minimum? Trebuie eliminata carnea complet?". Descoperirile epocale facute de dr. Campbell in "Studiul China" arata clar ca nu trebuie sa depasim procentul de 5-10% proteine si grasimi de origine animala, din ratia pe o zi. "Cu cat este mai scazut procentul de alimente de origine animala, cu atat sunt mai mari beneficiile in ceea ce priveste sanatatea - chiar si atunci cand procentajul scade la 0%, cel putin pentru persoanele cu boli cronice sau degenerative". Multe persoane care renunta la carne fac greseala sa considere ca este necesar sa compenseze acest "sacrificiu" cu un aport crescut de branza, lapte, oua sau cascaval. Si aceste produse, care sunt tot de origine animala, nu trebuie sa depaseasca 5 - 10% din ratia zilnica (doar sa gustam). Sfatul care ni se da este, de fapt, sa eliminam complet produsele de origine animala, dar fara a face din aceasta o obsesie sau o fobie. Nu e usor sa mananci doar vegetale si fructe, dar rasplata e uriasa: vindecarea oricarei boli, in frunte cu cancerul. Gandul acesta trebuie sa alunge stresul. De pilda, daca la o ocazie sau petrecere ati gustat de mai multe ori din alimentele oprite, depasind procentele maxime de 10-12% indicate pentru produsele de origine animala, nu e o crima, dar sa nu ajungeti in starea de a le depasi in fiecare zi. Alte persoane, renuntand la carne, fac greseala de a se hrani cu paste fainoase, paine alba, chipsuri, cartofi prajiti, pateuri si produse de patiserie, ciocolata si prajituri cu crema, mandrindu-se ca sunt "vegetarieni" si ca au o alimentatie corecta si sanatoasa. "Eroare!", spune dr. Campbell. Faina alba si produsele ei trebuie inlocuite cu cereale integrale, orez, hrisca, leguminoase (fasole, bob, linte).
Desi lucrarea "Studiul China" nu este o carte de bucate, din lista prezentata mai sus, fiecare din dvs. isi poate alege alimentele dupa preferinta - preparandu-le termic sau crude, simple sau combinate, dupa experienta culinara pe care o aveti. De exemplu: dimineata - fructe cu muesli si lapte de soia, la pranz - supa de legume, pilaf si ciuperci la gratar cu salata de cruditati, seara - sote de spanac cu ghimbir si paine neagra sau paste de faina integrala, garnisite cu dovlecel in sos de tomate, condimente si putin ulei de masline.

Acordati-va o luna

Pentru majoritatea oamenilor, mai ales daca nu au ajuns bolnavi si disperati, ideea de a renunta la toate produsele de origine animala - carne de porc, miel, vita, pasare, peste, branza, lapte, oua, cascaval, pare ceva imposibil de imaginat. Este ca si cum le-ati cere sa nu mai respire. Ideea li se pare ciudata, fanatica sau fantastica, si o iau in ras, in ciuda beneficiilor impresionante pentru sanatate. Multi oameni socotesc ca e periculos sa fii vegetarian, si oricat de multe argumente s-ar aduce, nu se vor lasa convinsi niciodata. Toti acestia sunt sfatuiti de dr. Campbell sa-si acorde o luna, pentru a incerca. Nu este suficient pentru a acumula beneficiile care decurg din alimentatia cu produse integral vegetale, dar veti constata ca este posibil si este mai usor decat ati crezut. Chiar si dupa numai o luna, majoritatea oamenilor se vor simti mai bine, vor slabi, iar unii indicatori biologici se vor imbunatati substantial. Mai ales persoanele cu boli cronice si degenerative, boli de inima sau neoplazice, care sunt cele mai motivate, vor constata ca pot sa continue regimul, gasindu-si bucuria de a manca pe saturate alimente simple, neprelucrate industrial, iar multi dintre ei se vor vindeca in mod miraculos (asa cum se petrece frecvent, la persoanele care tin post ortodox) si cum am putut constata si eu, de multe ori, in practica medicala. Daca veti manca variat si nu veti sta flamanzi (portii potrivite, de mai multe ori pe zi), perioada intermediara (de purificare) va fi suportata mai usor, iar dumneavoastra veti trece definitiv in miscarea de avangarda a curentului "bio" si "organic", care se apropie vertiginos si de granitele Romaniei.

Beneficii

Informatiile continute in "Studiul China" garanteaza ca beneficiile pentru sanatate sunt enorme, daca includem in viata noastra, cu curaj, principiile nutritionale prezentate. Trebuie sa stiti ca puteti: * Sa traiti mai mult. * Sa aratati si sa va simtiti mai tanar. * Sa aveti mai multa energie. * Sa pierdeti in greutate. * Sa reduceti valoarea colesterolului. * Sa preveniti sau chiar sa faceti sa regreseze boala de inima. * Sa reduceti riscul de cancer la prostata, san, rect si alte cancere. * Sa preveniti si sa tratati diabetul. * Sa evitati interventiile chirurgicale, in multe cazuri. * Sa reduceti enorm nevoia de medicamente. * Sa va pastrati si sa va imbunatatiti acuitatea vizuala. * Sa evitati impotenta. * Sa evitati accidentul vascular cerebral. * Sa preveniti pietrele la rinichi. * Sa va feriti copiii de a face diabet de tip 1. * Sa eliminati constipatia. * Sa scadeti tensiunea sanguina. * Sa evitati boala Alzheimer. * Sa invingeti artrita si bolile reumatismale.
Si inca multe altele...
Cand decid ce sa manance, oamenii pun pe primul loc placerea, iar nu considerentele privind sanatatea. Or, in societatea actuala, suntem expusi la formele cele mai agresive de comert, iar educatia nutritionala trebuie sa ne-o facem singuri, atat cat putem. De aceea, savantul american Colin Campbell afirma ca: "Oamenii trebuie, totusi, sa cunoasca adevarul. Trebuie sa stie de ce sunt bolnavi fara sa fie nevoie, de ce atat de multi semeni ai nostri mor de timpuriu, in ciuda miliardelor care se cheltuiesc pe sanatate. Ironia consta in faptul ca solutia este simpla si necostisitoare. Raspunsul la criza sanatatii este hrana pe care fiecare dintre noi alegem sa o punem in gura, in fiecare zi. Incredibil de simplu, dupa cum vedeti".

P.S. Cei care reusesc sa tina "regimul" Campbell, macar 4 - 5 saptamani, sunt rugati sa ne relateze experienta pe care au trait-o.
(Cartea "STUDIUL CHINA" poate fi procurata de la Casa de editura "ADVENT", www.thechinastudy.com/ www.studiulchina.ro)