Consiliul Roman pentru Publicitate dezvaluie minciuna de la Rosia Montana!

Ion Longin Popescu
"Spoturile despre cele 4 miliarde de dolari dezinformeaza simanipuleaza, spun mari neadevaruri"

Scandalizat de incalcarea legilor publicitatii, care prevad informarea corecta a publicului, Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC), format din profesionisti onesti, a sesizat CNA in legatura cu minciuna celor patru miliarde de dolari de la Rosia Montana - informeaza agentia HotNews. Desi cu intarziere, CNA a decis, in cele din urma, sa opreasca de la difuzare campania initiata de firma "23 de Idei de Comunicare". Patronul acestei firme, d-l Bogdan Naumovici, care credea ca daduse lovitura cu cea de-a "24-a idee" a sa - ideea miliardelor, idee falsa, fixa si confuza - s-a vazut astfel infrant inca de la prima incercare de a pacali opinia publica romaneasca. Dansul recunoaste un adevar jenant chiar pentru campania domniei sale: "Multe fapte si cifre in privinta proiectului sunt inca necunoscute". Sa intelegem ca ati ajuns la secretele adanci ale companiei, domnule Naumovici? Poate urmatorul spot publicitar va avea o viata mai lunga, caci RMGC pare a-si fi gasit, in fine, un adevarat guru al comunicarii... Asadar, CNA iese din amortire si da, prin vicepresedintele Ioan Onisei, urmatoarele explicatii: "Spoturile TV trebuie sa informeze corect..., (dar cel despre Rosia Montana) dezinformeaza si manipuleaza, spune mari neadevaruri".

Nemirschi dixit

Ministrul Mediului, chiar cand era strans cu usa de ANI pentru declaratii false privind averea personala, a mai produs un comunicat despre Rosia Montana, in stilul caracteristic domniei sale: eliptic, temator in a-si asuma raspunderea, lipsit de claritate: "Decizia finala in privinta continuarii proiectului Rosia Montana apartine guvernului", a spus d-l ministru. Dar nu este domnia sa vioara intai la capitolul Mediu in guvern? Desi recunoaste ca nu stie mai nimic despre proiectul din Apuseni (de aceea n-a dorit sa faca o vizita la Rosia?), d-l ministru se hazardeaza apoi in aprecieri riscante, citate de agentia "NewsIn": "Ministerul Mediului este o rotita care poate bloca acest proiect, dar deocamdata nu s-a blocat nimic. Asteptam decizia instantei". Cum nu s-a blocat nimic, domnule ministru? Noi stiam ca fostul ministru Korodi, tocmai asta a facut: a blocat proiectul, pentru ca Certificatul de urbanism fusese anulat de justitie! In fine, d-l Nemirschi recunoaste: "Nu sunt pregatit din punct de vedere profesional sa-mi dau cu parerea (sic) daca ceea ce se face acolo este bine sau este rau". Iata ce inseamna un ministru politic!

Profesorul Ioan Piso, pedepsit din nou

Comisia Nationala de Arheologie, inghetata intr-un format potrivit pentru a servi cat mai bine interesele companiei de la Rosia Montana si oricaror tranzactii ale patrimoniului national, continua sa se razbune pe fostul membru al Comisiei, arheologul de talie europeana, profesorul Ioan Piso din Cluj-Napoca. Opozant de temut al proiectului din Apuseni, fata de care actualul CNA si-a dovedit obedienta, d-l Piso a fost inlocuit, in lipsa, din functia de sef al Santierului Arheologic de la Sarmizegetusa, desi lucreaza pe acest santier din 1973! Rezultatele cercetarilor din ultimii ani ale profesorului au fost exceptionale. Publicarea forului lui Traian si descoperirea Capitoliului au atras atentia lumii stiintifice europene asupra activitatii sale. Aceste merite nu conteaza insa pentru domnii care par a se pune in slujba corporatiilor. Actiunea lor se inscrie intr-o adevarata executie profesionala a celui care, in 2005, depunea marturie la Curtea de Apel Alba in favoarea salvarii masivului Carnic din Rosia Montana. De atunci, razbunarea CNA, in frunte cu Alexandru Suceveanu, a directiunii Muzeului Transilvaniei din Cluj-Napoca, condus de Viorica Crisan, a altor amploaiati de la Ministerul Culturii, cum ar fi Mircea Angelescu si Vasile Timis, nu cunoaste pauza. Scopul lor ascuns este ca Ioan Piso sa nu mai aiba "colti si gheare" atunci cand RMGC va incerca obtinerea unei noi descarcari arheologice pentru Carnic. In acest context conspirativ, ministrul Paleologu pare neputincios.