Unitatea Opozitiei din Republica Moldova

Ion Longin Popescu
O izbanda de un milion de carate:

Pentru prima data in ultimii ani, opozitia din Basarabia a reusit sa ramana unita si sa reziste unor enorme presiuni din partea comunistilor. Pentru a-si atinge scopul, acestia au folosit toate mijloacele din panoplia consacrata a partidului bolsevic: de la confectionarea de dosare penale, la amenintari cu rapirea copiilor; de la oferte tentante de milioane de euro, la propuneri de constituire a unei mari coalitii de guvernare. N-au reusit. Cele trei partide democratice, in frunte cu liderii Filat, Ghimpu si Urechean, au evitat cu succes capcanele bolsevice, refuzand sa voteze un presedinte comunist. Oricat a "papusarit" Voronin, n-a mai gasit un Iurie Rosca dispus sa-si vanda votul si constiinta. Considerand ca unitatea opozitiei din Basarabia reprezinta o victorie importanta pe drumul normalitatii vietii romanilor de peste Prut, am invitat cativa colaboratori de la Chisinau ai revistei "Formula AS" sa comenteze evenimentul.

1. Cum apreciati rezistenta exceptionala a opozitiei basarabene, fata de santajul comunistilor de la Chisinau?

2. Vor mai putea fi fraudate alegerile?

Alecu RENITA - jurnalist

"Nu s-a gasit un Iuda care sa tradeze"

Desi opozitia din Republica Moldova, cu toate fraudele, a izbutit sa castige 41 din 101 mandate, putini alegatori au crezut ca nu se va gasi un Iuda care sa tradeze. Dar iata, cu toate presiunile incredibile si ispitele de milioane de euro, cei 41 de deputati au pus mai presus viitorul european al tarii decat santajul, intimidarile, mandatul de parlamentar si propunerile fariseice ale puterii. E un inceput bun, dar mai este un drum lung de parcurs, pana ce in Republica Moldova va functiona o opozitie pe potriva realitatilor de aici. Totusi, cel mai important lucru s-a produs: opozitia a recastigat increderea cetatenilor, speranta ca Republica Moldova poate scapa de dictatura si poate sa intre in familia tarilor europene. La fel de important este ca pe scena social-politica din stanga Prutului s-a afirmat o generatie tanara, care nu este influentata sau legata de serviciile rusesti si care vrea, cu adevarat, ca noi sa devenim parte integranta din Uniunea Europeana. Cat priveste capacitatea de conducere a opozitiei, nimeni nu pune la indoiala ca, si in cadrul ei, managerii adevarati pentru o societate imbatranita urmeaza sa rasara din randurile tineretului. Nu poti face reforme fundamentale cu persoane mumificate sau cu partide depasite de timp si incremenite in tipare staliniste. Desigur, asteptam sa fie organizate alegeri corecte si egale pentru toti actorii politici, dar personal nu cred ca e posibil asa ceva, in actuala stare de lucruri din Republica Moldova. Semnalul de lichidare a opozitiei a fost deja dat, printr-un film trucat despre evenimentele din 7 aprilie. Nu se aduc probe, ci numai acuzatii. Programul electoral social-economic al puterii aduce in prim-plan, prin minciuni si manipulare, polarizarea si isterizarea societatii, lichidarea romanilor, intimidarea intelectualilor si a tuturor cetatenilor care nu sustin partidul comunistilor. Pana si documentele, rezolutiile principalelor institutii europene sunt ignorate sau aruncate la cos de catre factorii de decizie. In asemenea conditii, nici nu poate fi vorba de alegeri libere si egale. Fara o participare directa si echidistanta a organismelor internationale, poate chiar ca arbitru, la organizarea alegerilor anticipate, evolutia situatiei social-politice din R. Moldova poate ajunge la un indelungat focar de instabilitate la frontiera UE. Fara cuvantul raspicat al SUA, ONU, UE, ca puterea de la Chisinau sa respecte Constitutia si dreptul moldovenilor la o informare corecta, sa respecte Conventiile internationale ratificate de R. Moldova cu privire la drepturile fundamentale ale omului, nici nu putem vorbi de accesul opozitiei si al societatii civile la Televiziunea de stat Moldova 1. Cel putin eu nu cred.

Nicolae DABIJA - scriitor

"Dovedind ca are caracter, opozitia din Basarabia a obtinut capital moral"

Pentru prima data in ultimii opt ani de zile, comunistii au fost atat de umiliti! Acestora le mai era necesar un singur vot pentru a alege un presedinte comunist. Dar, desi i-au contactat aproape pe fiecare dintre cei 41 de deputati ai opozitiei cu promisiuni (functii de ministri, onorarii de "5 milioane de euro" pentru tradare etc.), cu amenintari (le-au fost incropite, la repezeala, unora, dosare penale), nici unul dintre ei nu s-a lasat momit, cumparat, santajat. Este o infrangere personala a lui Voronin (care anuntase triumfator, ceva mai inainte, ca "gasise" 6 voturi in loc de unul, afirmatie care pana la urma s-a dovedit mincinoasa), dar si o infrangere a Kremlinului, care contase pe o victorie usoara a partidului ce-i reprezinta interesele in Republica Moldova. Este o sansa acordata democratiei si viitorului european al R. Moldova, alaturi de Romania, care ramane sa fie valorificata. Democratii nu s-au aflat niciodata la putere in Republica Moldova. La conducere s-au perindat, in ultimele doua decenii, doar persoane din fosta nomenclatura, care au condus si au vorbit, ba in numele democratilor, ba in numele partidului lui Lenin. Opozitia actuala a trecut un examen de maturitate. Prin faptul ca ea a dovedit ca are caracter, cele trei partide liberale - PL, PLDM si AMN - au obtinut capital moral. In acelasi timp, opozitia a castigat experienta, incredere in fortele proprii, sustinere a electoratului, timp si posibilitate de a-si organiza mai eficient campania din aceasta vara.
Speram ca dupa alegerile anticipate opozitia sa poata crea o guvernare care ar reprezenta adevaratele interese ale acestei aschii de popor, capabile sa scoata societatea din profunda criza economica si morala in care se afla. Lupta va fi dura. Se pune in joc destinul european al Republicii Moldova, in contextul in care Federatia Rusa intentioneaza sa-si reconstituie fostul imperiu. Asia (CSI) sau Europa (UE)?! - iata alternativa care sta in fata electoratului (inca derutat si apatic in buna parte). Iar el trebuie convins. E necesara o mobilizare generala, ca la razboi, a intregii societati, a intelectualitatii, a studentilor in primul rand. Numai asa vom putea castiga. Chiar daca cele trei partide liberale au dat de inteles ca se vor prezenta separat la urne, sansa lor (si a noastra!) este ca acestea sa actioneze unit, coordonat, sa se prezinte cu un mesaj comun, cu o platforma comuna, cu un program comun (inclusiv de guvernare).
Localitatile noastre, in majoritatea lor, nu au acces decat la postul de televiziune "Moldova 1". Pe tot parcursul campaniei electorale trecute, partidele necomuniste au fost denigrate seara de seara, fara drept la replica. Si cu toate acestea, in localitatile in care au ajuns, ele au avut castig de cauza. Egalitatea sanselor la aceste alegeri inseamna acces egal la televiziunea si radioul public, devenite in ultimii opt ani anexe ideologice ale partidului de guvernamant. Acest acces ii este necesar opozitiei pentru a explica populatiei ce s-a intamplat la 7 aprilie, cand Presedintia si Parlamentul au fost incendiate din interior, pentru a-i vorbi despre maltratarile la care au fost supusi protestatarii si despre decesele provocate de fortele de ordine, pentru a o pune la curent cu fraudele alegerilor din 5 aprilie s.a., or, pana la ora actuala, de la aceste tribune foarte importante vorbesc doar reprezentantii puterii, facandu-se auzit un singur punct de vedere.
Fraudele alegerilor din 5 aprilie n-au fost puse la cale de catre guvernanti intr-o zi-doua, ele au fost elaborate minutios pe parcursul mai multor ani de zile. Asa au aparut in liste cele peste 200 000 de persoane decedate; milionul de basarabeni plecat peste hotare a votat si el ca si cum s-ar fi aflat in republica, evident pentru partidul care li-a impus sa plece cu "traista-n bat" prin lume, in cautarea unui serviciu; intr-o localitate de la nordul republicii, au votat si pruncii abia nascuti s.a.m.d. Este foarte important ca, de asta data, partidele de opozitie vor avea reprezentanti in fiecare comisie electorala (la scrutinul din 5 aprilie reprezentanti au avut doar partidul comunistilor si PPCD-ul lui Rosca), care ar putea supraveghea ca fraudele sa nu se repete. Asteptam studentii si elevii care studiaza in Romania sa revina pe perioada vacantei in localitatile lor, ca sa-si convinga parintii si bunicii sa voteze pentru viitorul lor si nu pentru viitorul unui partid care nu are decat trecut.

CONSTANTIN TANASE - jurnalist, Chisinau

"Comunistii au iesit in fata electoratului cu un program de defaimare, satanizare si lichidare a Opozitiei"

Actuala campanie a alegerilor anticipate este deja fraudata in esenta ei, deoarece comunistii nu au iesit in fata electoratului cu un program electoral economic, social si politic, ci cu un program de defaimare, satanizare si lichidare a Opozitiei. S-au conturat deja si principalele subiecte ale acestei campanii: * "Opozitia este o forta politica criminala, deoarece in ziua de 7 aprilie a organizat o tentativa de lovitura de stat". * "Opozitia a refuzat dialogul politic cu Puterea, fiindca nu este independenta, ci e o marioneta a unor forte oculte din exterior". * "Opozitia nu doreste iesirea din criza a tarii noastre, deoarece scopul ei este de a destabiliza situatia social-politica pentru a lichida R. Moldova ca stat". * "Alegerile anticipate sunt o nenorocire pentru tara si popor, deoarece se vor cheltui sume uriase, din care cauza nu vor putea fi platite salariile si pensiile". * "Opozitia din R. Moldova nu e un institut al democratiei si o expresie a pluralismului politic, ci o forta antistatala si anticonstitutionala care a adus tara in pragul haosului si al razboiului civil".
Mesajul de baza pe care comunistii il transmit electoratului e urmatorul: Republica Moldova nu are viitor daca actuala Opozitie nu va fi distrusa. Avand la indemana intreaga masinarie propagandistica a statului, plus intreaga lui resursa administrativa, spre deosebire de Opozitie, care nu are nimic din toate acestea, putem oare vorbi despre faptul ca alegerile anticipate sunt (vor fi) libere si corecte? Cat de libere si corecte pot fi alegerile, cand partidul de guvernamant, care controleaza totul pe verticala si pe orizontala, trateaza Opozitia nu ca pe un institut fundamental al unui regim democratic care monitorizeaza actul guvernarii, ci ca pe o forta politica criminala, periculoasa pentru societate si stat, care trebuie, pur si simplu, lichidata? Ce ar avea de raspuns la aceste intrebari retorice organismele europene, care s-au aratat intotdeauna foarte ingrijorate de soarta democratiei din R. Moldova si au insistat atat de mult dupa 5 aprilie ca Opozitia sa gaseasca un limbaj comun cu puterea comunista? Dupa 3 iunie, Opozitia si-a castigat o incontestabila autoritate morala. Euforia insa trebuie sa treaca, fanfarele trebuie sa amuteasca si Opozitia sa coboare pe pacatosul teren al realitatilor. Ramasa, ca si pana la 5 aprilie, singura in fata marii ei "iubiri" - masinaria propagandistica a regimului - Opozitia trebuie sa actioneze pragmatic si aplicat. (Din ziarul "TIMPUL", Chisinau, 8 iunie 2009)