De ce dor asa de rau despartirile?

Rodica Demian
Cu dragostea la psiholog

Suferinta din dragoste este o experienta cu care fiecare om se confrunta macar o data in viata lui. O experienta intensiva si dura, mai ales cand se sfarseste cu despartirea. O drama care lasa urme pentru toata viata. De ce se intampla asa si cum se poate iesi mai usor din criza aflati din interviul d-nei dr. ANA MARCULIS ZATREAN, colaboratoarea revistei noastre

O adevarata otrava

- Oamenii nu traiesc identic suferinta din dragoste. Exista, totusi, un model psihologic care poate sa fie descris?

- Suferinta din dragoste seamana cu un cocktail dulce-amarui, care ne face capul si inima deopotriva de grele: nu mai dormim, umblam prin lume privind in gol sau ne refugiem zile in sir in pat. Vinovata este baia alternativa de sentimente: furie si disperare, ura si tristete, gelozie si dorinta. Si imediat se instaleaza frica de singuratate. In fata ochiului interior se deruleaza un film prost, in care ne vedem singuri, uitandu-ne la televizor duminica de duminica, petrecand din nou Craciunul si Revelionul pe canapeaua mamei si nu in bratele iubitului/iubitei sau evadand undeva in sud, doar pentru a ne ascunde intr-o camera de hotel, bolnavi de suferinta. Suferinta din dragoste actioneaza ca o otrava pe toate planurile existentei noastre. Pentru organism, ea este un adevarat program de stres de-a lungul multor luni. Doi oameni de stiinta americani, Holmes si Rabe, au initiat la sfarsitul anilor '60 o scala a evenimentelor care influenteaza viata, al caror grad de intensitate sa fie apreciat de subiecti. Cea mai dureroasa a fost considerata moartea partenerului, careia i-au urmat - pe locul doi si trei - divortul si despartirea de partenerul de viata. Detentia sau bolile grave par sa apese mult mai putin sufletul decat problemele de cuplu.
Alte cercetari au ajuns la concluzia ca persoanele trecute prin multe evenimente care le-au schimbat viata se imbolnavesc mai des decat alti oameni.

- Care sunt motivele principale care transforma iubirea in chin?

- Motivele suferintei din dragoste sunt complexe si sunt de tot felul: dragostea neimpartasita, separarea (ca spatiu), o relatie veche care o pune in umbra pe cea noua, dar si infidelitatea, gelozia, simtul critic exagerat sau plictiseala pot sufoca iubirea.

Un ghemotoc de puf mare si roz

- Exista un punct in care suferinta se transforma in boala?

- Suferinta cea mai profunda se resimte cu siguranta atunci cand se termina o relatie. Aceasta teama care cuprinde brusc sufletul ca o mana rece cand usa se inchide definitiv dupa el. Si cand simti exact ca nu va reveni niciodata pe aceasta usa. In aceeasi noapte, fiecare fibra din noi incepe sa strige, dar cel iubit e departe. Nu se mai intoarce, chiar si gandul pare de nesuportat.
Persoanele care au trecut printr-o despartire cunosc senzatia aceea dureroasa de "dor de celalalt". Pana si proastele obiceiuri incep la un moment dat sa lipseasca: mucurile uitate pe masa din bucatarie, ciorapii aruncati prin toata casa... Toate astea devin imagini ale "tihnei" pierdute.
Gatit, spalat, calcat, reparat masina sau tuns gazonul, in fond nu le-am facut toate cu placere? Cand despartirea este "proaspata", cainta este mereu prezenta. In stadiul acesta, ne comportam ca si cand partenerul ar fi fost de-a dreptul perfect, fara greseala, un superman. Uitam problemele grave, pentru a pastra idealul unei relatii care functioneaza, si asta, fiindca vrem sa simtim din nou armonia, acel ghemotoc de puf, mare si roz, pe care ne era atat de bine. Si vorbim frumos despre relatia noastra, chiar daca ea nu mai era de mult asa.

- In afara durerii, ce sentiment ii face pe oameni sa vina la psiholog?

- Odata cu durerea sufleteasca, tot conceptul vietii noastre incepe sa se clatine. Si impreuna cu el se duc pe apa sambetei cele mai frumoase proiecte. Nu planuiseram sa calatorim impreuna in jurul lumii? Nu renovaseram, cu eforturi financiare mari, apartamentul comun? Nu ne cumparasem un echipament de scafandru pentru a cuceri impreuna lumea sub-acvatica?
Visul la calatorie s-a spulberat. Noul apartament este mult prea costisitor pentru a locui singuri. Prietenii comuni? Si-au vazut de drum. Sa te ingropi in munca? O idee buna, daca te-ai mai putea concentra! Si brusc, te simti amenintat in propria-ti existenta. De parca ti-ar trage cineva pamantul de sub picioare. Contact, confort, atentie - trei necesitati sociale primordiale raman, brusc, nerealizate. Te simti neimplinit, atat intern, cat si extern. Unitatea, sentimentul ca te potrivesti cu celalalt ca piesele de puzzle, a disparut.

Miscati-va cat mai mult

- Se mai moare astazi din dragoste?

- Suferinta din dragoste nu are intotdeauna un curs lin. Unii dintre cei atinsi de ea - in cadrul unei relatii nesatisfacatoare sau dupa o despartire - se imbolnavesc grav, fac, de pilda, depresii. Cei ce-au resimtit socul unei despartiri, care se tem permanent de singuratate sau au ganduri sinucigase trebuie sa consulte un terapeut. S-ar putea ca suferinta sa fi scos la iveala o problema de viata care sa va supuna unei presiuni dureroase enorme. Si in acest caz, ar trebui sa va ganditi la un ajutor din afara.
O dragoste nefericita poate afecta organismul. Dereglarile psihosomatice, precum afectiunile stomacale si intestinale, problemele respiratorii aparute brusc, migrenele, eczemele si eruptiile cutanate sunt frecvente si trebuie tratate medical fara intarziere. Un prim ajutor pentru cei cu sufletul greu apasat de suferinta din dragoste: miscati-va de cate ori puteti! Nu trebuie neaparat sa faceti jogging, si plimbarile linistesc sufletul. "Mersul sau alergarea usoara relaxeaza nu doar musculatura, ci si sufletul. Si, in plus, intensifica neurotransmitatorii care creeaza buna dispozitie", spun specialistii.
De aceea, medicii recomanda antrenamentul usor si regulat ca terapie complementara in cazul depresiilor. Cercetarile intreprinse la Duke University Medical Center din Durham (Statele Unite) au aratat ca persoanele depresive care fac regulat sport pe parcursul mai multor luni recidiveaza cu mult mai rar decat cele tratate exclusiv cu antidepresive. In testul efectuat de americani, nici combinatia antrenament plus medicamente n-a dat aceleasi rezultate ca sportul pur si simplu. De altfel, sportul influenteaza si libido-ul: numeroase cercetari arata ca alergarea, mersul pe jos sau cu bicicleta si aerobicul stimuleaza producerea hormonilor. Si importanta nu este performanta, ci placerea de a te misca.
A suporta durerea suferintei din dragoste este o mare provocare si, de asemenea, o povara grea, ce nu poate fi atenuata pur si simplu, cu ajutorul unor recomandari psihologice speciale. Oamenii sunt mult prea diferiti pentru a o putea face.