Cand criza financiara provoaca crize... de inima...

Dr. Cristian Boerescu
TERAPIA ORNISH

Criza globala a sistemului bancar a determinat o crestere de 6,4% a numarului... de crize cardiace in tarile dezvoltate (SUA si Europa) si de 26% in tarile in curs de dezvoltare (India), dupa estimarile date recent publicitatii de sociologii Universitatii Cambridge din Marea Britanie. Conform datelor inregistrate, crizele financiare reprezinta un factor major pentru cresterea ratei mortalitatii prin infarct cardiac, stresul resimtit fiind similar cu cel produs de un cutremur, razboi sau atentat. Caldurile excesive care se anunta deja in aceasta vara sunt, de asemenea, o amenintare pentru cardiaci. Cu atatea primejdii, ne-am gandit sa va propunem un antidot profilactic, care sa ne puna inima la adapost: terapia Ornish, un program revolutionar pentru vindecarea bolilor cardiovasculare, despre care s-a mai scris si in revista "Formula AS". Intre timp au aparut, insa, noi elemente, iar reputatia sa a crescut pe plan international. Directorul "National Institute Of Health" din SUA, dr. Claude Lenfout, afirma ca "metoda doctorului Dean Ornish vindeca bolile coronariene severe, dupa numai un an, fara medicamente sau interventii chirurgicale riscante", dovedindu-se extrem de eficienta, chiar si la pacientii care s-au aflat dupa unul sau mai multe infarcturi cardiace...

Cum ajungem la infarct?

Chiar si cand nu avem recesiune economica, infarctul miocardic acut reprezinta cea mai importanta cauza de deces. In Romania, 11% dintre adulti sufera de afectiuni cardiovasculare (aproximativ 1,2 milioane de oameni)... prin bolile inimii se produc 58% din totalul deceselor (din care 25% prin infarct) si, pentru comparatie, doar 15% sunt produse prin cancer. Aceste cifre sunt foarte alarmante deoarece fata de Europa de Vest, masurile de preventie primara si secundara sunt ignorate sau aplicate la noi incomplet, iar multi alti oameni continua sa se imbolnaveasca an de an datorita necunoasterii lor.
Bolile coronariene (angina pectorala, infarctul miocardic acut, insuficienta cardiaca si tulburarile de ritm ischemice) reunite generic sub numele de cardiopatie ischemica, reprezinta o afectiune produsa de scaderea aportului de oxigen la inima, fata de necesitati, ca urmare a unor obstructii pe traseul vaselor coronariene care iriga muschiul inimii - miocardul. Vasele se ingusteaza prin depuneri de colesterol, grasimi solide - hidrogenate, fibre si saruri minerale - placi de aterom; dar si prin obstructii neurovegetative, prin contractia arterelor inimii in timpul unor emotii puternice, oboseala, stres etc.
Cand artera se inchide complet (asa cum se vede la bolnavii care fac coronarografie), zona irigata nu mai primeste sangele necesar si se produce un infarct miocardic acut. Fara oxigen, muschiul inimii se altereaza, se necrozeaza si in scurt timp teritoriul inimii afectat isi opreste functionarea... La mai mult de jumatate din cazuri, accidentul survine in cateva minute, pe neasteptate, fara nici un semn de avertizare, cel mai adesea intre 5 si 10 dimineata, la 10% din cazuri survine in somn, la 20% in timpul unui efort mare si la 20% in perioada unui stres mental sau emotional important. Iata de ce este extraordinar de important sa cunoastem si sa aplicam o strategie care sa ne apere inima.

Istoria unei descoperiri

Interesul dr. Dean Ornish pentru cercetarea bolilor cardiovasculare din perspectiva medicinii naturiste a inceput in anii 1975-1977, in timpul facultatii, ca student al unui renumit profesor chirurg cardiovascular, dr. Michael D. Bakey. Asistand la sute de operatii pe cord deschis, in ciuda tehnologiei medicale impresionante si a conditiilor excelente in care se desfasura actul medical, studentul american isi da seama de limitele si "poleiala" medicinii moderne, dominata de tehnologiile scumpe, care ignora adevaratele cauze ale bolilor: "...operatia by pass nu face ca artera obturata sa fie din nou permeabila, ci doar creeaza o derivatie... Noi operam pacientii, durerile din zona inimii, in general, dispareau, si le spuneam ca sunt vindecati. Dar cei mai multi, dupa ce mergeau acasa, isi reluau modul de viata care, la origine, le cauza boala de inima: fumau, mancau mancaruri grase, cu un continut mare de colesterol, se supuneau situatiilor de stres, asa cum o facusera intotdeauna si faceau prea putina miscare." De altfel, operatia by-pass este doar o solutie de moment pentru cazurile disperate, pentru ca 50% din arterele "reparate" se astupa din nou intr-o perioada de 5 ani, iar la 80% apar in decursul a 7 ani din nou stenoze.
In fata unor astfel de contradictii, dr. Dean Ornish incepe sa studieze la biblioteca medicala tot ce s-a scris despre bolile coronariene, facand comparatii si corelatii inteligente intre numeroasele studii epidemiologice internationale. In final, el elaboreaza principiile de baza ale vindecarii inimii prin masuri naturiste cu care dobandeste succese de prestigiu.

Experiment si rezultate

Desi primele tratamente s-au efectuat pe termen scurt (o luna), majoritatii pacientilor tratati "naturist" le-au revenit "energia si pofta de viata". Aceste rezultate partial incurajatoare au facut ca cercetarile sa fie extinse pe o perioada de un an. Rezultatele au fost obtinute prin schimbarea radicala a alimentatiei, exercitii fizice moderate (ca cele de yoga, statice), eliminarea fumatului, alcoolului si cafelei, participarea la un program psihosomatic de "management al stresului". Rezultatele n-au intarziat sa apara. Valorile colesterolului in sange au scazut, tensiunea arteriala s-a redus (nemaifiind necesare medicamentele hipotensoare), afluxul de sange la inima a crescut, ceea ce se resimte prin disparitia durerilor din pieptul bolnavilor, dintre suferinzii care de ani intregi erau incapabili de munca, multi au putut sa-si reia treptat activitatea profesionala. Dupa un an, la 85% dintre pacientii terapiei Ornish, s-a obtinut o scadere generala a obstructiei coronariene cu 2-4% pe an.
Terapia Ornish a beneficiat, insa, si de un sprijin "colegial" de exceptie. Uriasul efort de cercetare la care au participat zeci de medici, centre universitare si spitale renumite din SUA a demonstrat, pentru prima oara, ca oamenii pot obtine reversibilitatea obstructiei arteriale si vindecarea bolilor de inima, chiar si la 74 de ani.
"Lucrarea dr. Dean Ornish poate sa schimbe viata a milioane de oameni... Durerile din pieptul pacientilor dispar, se simt aproape imediat mult mai bine, ateroscleroza este reversibila; potrivit standardelor medicinii conventionale, imposibilul s-a intamplat." ("Newsweek") In 1990, "Asociatia Americana a Inimii" ii acorda doctorului Ornish 4 milioane de dolari pentru reusita cercetarilor sale revolutionare.

Principiile de baza

Este singurul program de vindecare a bolilor de inima fundamentat stiintific, fara medicamente sau interventii chirurgicale, bazat pe o dieta cu zero grasimi, exercitii fizice periodice si psihoterapie pentru controlul stresului. Metoda Ornish abordeaza vindecarea inimii din punct de vedere fiziologic, emotional si spiritual, si a fost verificata cu ajutorul celor mai moderne tehnologii medicale (arteriografie coronariana cantitativa computerizata si tomografie pe baza de emisie de pozitroni, PET), nicaieri in lume nemaiexistand alte teme de cercetare asemanatoare, nici macar in desfasurare...
1. Dieta pentru prevenire si vindecare a fost conceputa pornind de la intrebarea: "Cum ar trebui sa ma hranesc daca sunt bolnav de inima?". Esential este eliminarea grasimilor din alimentatie, in anumite perioade la ZERO, in special a grasimilor solide (untura, slanina, carne, unt, margarina, smantana, frisca, ciocolata etc.). Se permite, uneori, o cana de lapte, iaurt sau sana, degresate, maximum 100 ml/zi, si un ou la 2-3 zile. Alcoolul, cafeaua si alte stimulente sunt eliminate. Zaharul se inlocuieste cu miere. Sarea se reduce doar la pacientii hipertensivi. Cu toate astea, Dieta Ornish ofera peste 125 de preparate culinare elaborate de cei mai renumiti maestri bucatari din legume, fructe si cereale, asigurand proteinele si nutrientii necesari bunei functionari a organismului (din care vom publica, treptat, in numerele viitoare ale revistei noastre).
2. Renuntarea la fumat si alte dependente. Nicotina din tigari provoaca leziuni pe peretii interiori ai arterelor, potenteaza formarea de trombi si spasme vasculare, asa cum scrie chiar pe cutia pachetului de tigari... si nici macar nu mai puteti da in judecata firma producatoare, daca va imbolnaviti de inima din cauza tigarilor. Un studiu al doctoritei Judith Ockene a aratat ca riscul unei crize cardiace scade rapid, cu 64%, in decurs de trei ani de la renuntarea la fumat.
3. Tehnici de management de stres (controlul stresului)
* Exercitiile corporale intensive, din timpul jogging-ului sau a jocurilor cu mingea, cresc riscul unui stop cardiac. De aceea, Terapia Ornish propune un set de 12 exercitii statice care se pot face acasa, pe covor, in genul celor de stretching sau hatha-yoga.
* Exercitii usoare de respiratie si 30 minute de mers usor (plimbare).
* Meditatia: "Meditatia este arta de a aduce liniste spiritului nostru". Doctorul cardiolog Herbet Benson de la Harvard University demonstreaza prin studii efectuate timp de 20 de ani ca meditatia poate scadea tensiunea arteriala, poate mari productivitatea intelectuala.
* Afectiunea: Bucuria inimii ne elibereaza de sentimentele de izolare, ura, ranchiuna, rautate, violenta etc., regasind iubirea si bucuria de a trai. Unor iepuri, foarte asemanatori genetic, li s-a administrat o dieta foarte bogata in colesterol pentru a se studia pe ei aparitia aterosclerozei. In mod ciudat, s-a observat ca la iepurii din custile de sus ateroscleroza a avansat cu 60% mai mult decat la cei din custile de jos. La o verificare mai atenta s-a descoperit ca laboranta, o femeie scunda, se juca cu iepurii de jos, la care putea ajunge cand venea noaptea sa-i hraneasca. Iepurii din custile de sus isi primeau mancarea, dar nu erau mangaiati. Alte studii au aratat ca oamenii care traiesc singuri se imbolnavesc mai frecvent de boli cardiace decat cei care au macar un animal de companie. Angiogramele persoanelor care se simt iubite au fost intotdeauna mai bune decat ale celor ce traiesc izolati.
Terapia Ornish este benefica si in alte boli degenerative: obezitate, hipertensiune arteriala, osteoporoza, diabet, cancer de san, rect sau prostata, dupa un raport prezentat de "Surgeon General".

Dezvaluiri

In final se impune o intrebare: daca aceste metode simple de vindecare (Terapia Ornish) sunt atat de benefice pentru milioane de pacienti si exista atatea cercetari care le confirma, de ce oamenii care isi platesc corect, luna de luna, asigurarile de sanatate, nu au acces la ele pe toate caile? De ce astfel de terapii ieftine si eficiente nu sunt promovate cu acelasi zel si interes cu care sunt sustinute campaniile de vaccinare, care costa zeci de milioane de euro? Oare criza economica nu afecteaza si sectorul sanitar? In cartea sa "Revolutie in terapia bolilor de inima", chiar dr. Dean Ornish dezvaluie intregul mecanism social care impiedica acest lucru: "Valorile colesterolului din sange pot fi usor masurate, si exista medicamente care scad pe moment tensiunea arteriala. Medicii sunt platiti doar sa scrie rapid o reteta, in loc sa investeasca timp si energie ca sa-i lamureasca pe pacienti cum sa-si modifice modul de viata, iar concernele farmaceutice isi incaseaza profiturile. Noi, medicii, practicam medicina asa cum am fost pregatiti si dupa cum suntem platiti".

Toti cei care doresc sa recurga la Metoda Ornish si sa faca parte dintr-un grup Ornish de terapie pot obtine relatii suplimentare la:
* Bucuresti, MEDICAL REZONANS SISTEM, tel. 021/423.05.83, 0722/20.70.76
* Cluj-Napoca, dr. MONICA PASCALAU, tel. 0742/03.05.45
* Iasi, dr. EVELINA ADAM, tel. 0232/24.86.04
* Constanta, dr. BOGDAN OANCEA, tel. 0722/65.98.10
* Timisoara, ESCULAP AETERNUS, tel. 0740/15.18.31