Remedii contra unor afectiuni agravate de temperaturile verii

Redactia
Leacuri rusesti

ARTEROSCLEROZA

Este asa numita boala a varstei inaintate, desi in ultima vreme se manifesta si la oameni mai tineri, de 30-40 de ani. Boala este cauzata de acumularea si depozitarea grasimilor pe peretii vaselor sanguine, dar si de alcool, fumat, poluare. Pe langa armatele de medicamente care ii sunt dedicate, medicina populara are si ea metode si medicatii pentru a opri sau intarzia bolile venelor, pe care temperaturile ridicate le accentueaza.

Reguli generale

Trebuie sa se excluda complet din dieta carnea si maruntaiele (in special rinichi si ficat). Din randul legumelor, sa fie evitate spanacul si macrisul, toate alimentele condimentate, precum si ceai, cacao si ciocolata. Sa se foloseasca o cantitate mica de sare (in cazurile grave sa fie exclusa complet). Se recomanda produsele din lapte, ouale, precum si fructele, legumele, si toate cerealele. (In Rusia, erau preferate granele abia rasarite, fiind considerate "vii"). Alcoolul si fumatul erau interzise si pacientii sfatuiti sa evite exercitiile fizice grele si, daca era posibil, emotiile de ordin afectiv. Activitatea sexuala nu era interzisa, dar trebuia practicata cu moderatie. Suferinzii nu trebuiau sa doarma dupa masa de pranz, li se recomanda doar o ora de odihna.
Urmatoarele medicatii erau considerate a fi foarte eficace:

* Ace si conuri de pin

Se pun intr-un borcan de sticla sau de ceramica, pana este aproape plin, apoi se toarna peste ele vodca sau alcool rafinat mai slab, pana cand se umple complet. Se acopera bine si se lasa sa stea la cald cel putin zece zile. Se strecoara si se pune in sticle inchise. Se iau 10-20 de picaturi puse in apa calda inaintea meselor. Acele si conurile de pin trebuie sa fie proaspat culese.

* Cartofi cruzi

Sunt recomandati tuturor persoanelor trecute de 40 de ani. Un cartof crud de marime mijlocie, fara coaja, trebuie ras, iar sucul obtinut se amesteca bine cu cartoful ras. Din aceasta mixtura se ia in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingura. Se spunea ca opreste formarea arterosclerozei.

* Tratament cu cirese proaspete

Acest tratament este sezonier, cat se gasesc cirese proaspete. Cei ce sufereau de arteroscleroza trebuiau sa manance zilnic cam 1,350 g cirese si sa bea 5-7 pahare de lapte proaspat nefiert, acestea constituind singura alimentatie zilnica pe timpul tratamentului, deci cat dureaza sezonul cireselor.

* Tratament cu usturoi

Aceasta cura este recomandata tuturor persoanelor in varsta indiferent ca sunt bolnave sau nu. Ea trebuie sa fie urmata la fiecare 12 luni o data. Se umple o treime dintr-o sticla cu usturoi tocat marunt, peste care se toarna alcool pana la umplere. Amestecul se tine la cald cel putin 2 saptamani (ziua, preferabil la soare). Cand amestecul se coloreaza, este gata pentru folosire. Doza incepe de la 2 picaturi luate in apa calda, inainte de pranz, crescand cu o picatura in fiecare zi, pana cand se ajunge la 25 de picaturi. Apoi se scade doza, in acelasi fel. Dupa o pauza de doua saptamani, se poate repeta tratamentul.

* Sucul de lamaie

In Caucaz, oamenii trecuti de 40 de ani erau sfatuiti sa consume zeama de la o lamaie si de la o portocala, amestecate intr-un pahar cu apa calda, dimineata, inaintea micului dejun. Acest obicei excelent are o valoare incalculabila si efecte cumulative. Se folosesc numai fructe proaspete (zemoase). Se poate utiliza numai lamaie, daca nu avem portocale la indemana.

ARTRITA SI REUMATISMUL

Exista multi suferinzi de reumatism cronic si de artrita. Aceste afectiuni dureroase, care conduc adesea la infirmitate, fac sa sufere milioane de oameni, in fiecare an. Medicina oficiala are numeroase tratamente pentru ele, care tin in loc boala sau ii incetinesc cursul, dar boala este considerata nevindecabila.
Reumatismul si artrita sunt larg raspandite in Rusia si Siberia, clima severa contribuind mult la prezenta lor. Din fericire, medicina populara trateaza atat reumatismul, cat si formele cele mai avansate de artrita cu rezultate adesea foarte bune.
Fiecare practicant avea specialitatea sa. Iata o relatare preluata dintr-o carte de leacuri siberiene, autorul ei povesteste: "In Urali, unde am trait in copilarie si unde bunicul meu era vraci popular, in fiecare primavara ii erau aduse serii de cazuri de artrita - unii bolnavi fiind transportati pe brate, deoarece erau complet paralizati. Bunicul folosea multe metode, unele pareau drastice, dar dadeau rezultate. Comparate cu durerile provocate de boala, durerea temporara pe care pacientii trebuiau sa o indure era total nesemnificativa. In final, durerea era alinata si adesea vindecarea era completa. Existau multe metode, depinzand de gravitatea fiecarui caz. Unele dintre ele erau initiate de bunicul meu, altele erau imprumutate de la alti practicieni. Si nu imi amintesc un singur caz in care pacientul sa nu fi fost ajutat".
Vom descrie unele dintre aceste metode, pornind de la tratamente usoare si continuand cu altele mai complicate, pentru cazuri avansate.

Reguli generale

Medicina populara insista pe eliminarea din dieta pacientului a carnii si a grasimilor, precum si a alimentelor fainoase. Acesta era motivul pentru care primavara era considerata cel mai bun anotimp pentru inceperea tratamentului, cand fructele si legumele proaspete incepeau sa se gaseasca din abundenta. Erau indicate: laptele proaspat nefiert, laptele acru, iaurtul, dar in cantitati modeste. Pacientii trebuiau sa manance rosii crude, afine, mere (cand apar) si sa bea cat mai multe lichide fierbinti (cu exceptia cafelei), pentru a provoca o transpiratie abundenta. In cazurile acute, inainte de a urma tratamentul, pacientii erau sfatuiti sa consume trei pana la sase zile exclusiv apa calda (intotdeauna fiarta), folosind in acelasi timp laxative pentru curatirea intestinelor. In timpul perioadei de post erau prescrise clisme repetate.
Pacientul trebuia sa se fereasca de aerul rece si sa se spele numai cu apa calda. Cum adesea se prescriau bai fierbinti, pacientii trebuiau sa fie consultati la inima. Celor cu tulburari cardiace le erau total interzise baile fierbinti, care le erau prescrise doar celor care nu aveau probleme cu inima.

* Bai cu sare de mare (sare Epsom)

Aceste bai sunt eficace in cazurile usoare. Se folosesc aproximativ 6 kg de sare, dizolvata in apa din baie. Apa trebuie sa ajunga pana la subsuoara pacientului (in Rusia erau folosite baile din lemn de stejar). Durata unei bai era de 10-20 de minute, in apa cat se putea de fierbinte. Ca adaos la sarea Epsom, se pot folosi si alte ingrediente. Cele mai folosite erau:

* Tarate

2,250 kg de tarate proaspete se fierb in apa, timp de 10 minute. Apa strecurata prin tifon era introdusa in baie (sarea Epsom putea fi folosita in aceeasi baie).

* Solutie alcalina

Aceasta solutie poate fi obtinuta din orice farmacie. In Rusia se prepara in felul urmator: cantitati egale de cenusa si apa se fierb, apoi se lasa la cald 12 ore. Cenusa se depune pe fundul vasului, iar din solutia limpede de deasupra se utilizeaza cam 900 ml la o baie.
Nota: orice combinatie din ingredientele de mai sus poate fi folosita fara pericol.

* Bai cu fan cosit

Acest tratament era recomandat chiar si in cazuri grave de reumatism si artrita.
Este folosit fanul cosit si uscat, niciodata cel crud. Cada trebuie complet acoperita cu un material impermeabil, in care s-a taiat o gaura pentru ca pacientul sa-si scoata capul, fara sa iasa aburul afara. Se fierbe 30 de minute circa 1 kg de fan, apoi se toarna fiertura in apa din baie si dupa ce pacientul intra inauntru, se acopera cada cu prelata impermeabila, bine stransa in jurul gatului. Durata baii este intre 15 minute si o ora, dupa cum suporta pacientul. Se poate adauga apa fierbinte, din cand in cand. Nu se facea decat o baie pe seara, iar batranii si infirmii faceau chiar o baie la doua seri. (Pentru a nu se infunda teava de scurgere a baii, este preferabil ca fanul sa fie fiert si pus in baie intr-un saculet de panza legat la gura, impreuna cu apa in care a fiert.)
Temperatura apei trebuie sa fie atat de fierbinte, cat poate pacientul suporta. In cazurile grave, este recomandat un tratament de 40-50 bai, el putand fi repetat dupa un interval de o luna.

* Bai cu frunze de mesteacan sau cu ace de pin

Acest tratament este recomandat tot pentru reumatism si artrita. Un kilogram de fructe crude de mesteacan sau 1/2 kg frunze uscate se fierbeau legate intr-un saculet, timp de 30 de minute. Se puneau apoi intr-o baie fierbinte saculetul si apa in care a fiert acesta. Se facea o baie zilnic (inainte de culcare), timp de 30 de zile, cu rezultate bune si rapide. In locul frunzelor de mesteacan se puteau folosi ace de pin, considerate aproape egale ca eficacitate. Se intrebuintau in aceeasi cantitate cu primele.
Ca in toate baile medicinale, apa trebuia sa fie atat de fierbinte cat o suporta pacientul, care nu trebuia sa se expuna aerului rece dupa baie, pentru a nu-si agrava boala. (Se mai poate folosi acidul formic, de la farmacie, utilizat in cantitate de 0,5 l la o baie.)

* Tratament cu nisip de mare

Acest tratament era folosit in regiunile de coasta. Este foarte eficace in cazuri mai usoare. Era nevoie de un anumit echipament: o cutie de lemn lunga de 2 m si inalta de 0,65 m, in cazurile cand reumatismul afecta intreg corpul. In Rusia si Siberia acest tratament este facut in aer liber, in scurtul timp al verii uscate si calduroase, dar se poate face si in casa, intr-o camera incalzita. Se folosea numai nisipul de mare incalzit, pentru ca iodul si sarea erau considerate foarte importante, zona afectata se acopera cu nisip, durata fiecarei sedinte fiind de 30 de minute. Cand durerea reumatica sau artrita erau mai intinse, pacientul era asezat in cutie si acoperit cu nisip cald pana la barbie, ceea ce ii provoca o puternica transpiratie. Imediat dupa sedinta era limpezit cu apa fierbinte si pus la pat cel putin 2 ore, evitand orice contact cu aerul rece. Nisipul poate fi folosit de mai multe ori, cu conditia sa fie pastrat intr-un loc uscat si cald.

* O varianta a acestui tratament: pentru afectiunile locale mai putin avansate, se pune nisipul uscat in saculeti lunguieti, care se incalzesc in cuptor si se aplica apoi pe partile afectate ale corpului. Pacientul e acoperit apoi cu o patura groasa. Sedinta dureaza pana la racirea nisipului, cam 30 de minute. Cura consta in 20-30 sedinte, facute o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul nu era considerat suficient pentru cazurile grave.

* Tratament cu frunze de mesteacan

Este foarte eficace in artritele locale. Se introduce bratul sau piciorul bolnav intr-un sac lunguiet si destul de larg, care se umple cu frunze proaspete. Sacul se leaga strans la capat. Se produce o transpiratie abundenta. Sacul va fi indepartat cand frunzele devin umede. Imediat membrul tratat este infasurat intr-o flanela pentru a preveni raceala. Durata unei sedinte este de o ora si se repeta zilnic, o cura completa cuprinzand 20-40 reprize, utile chiar in cazuri rebele.