APERITIV
Placinta cu spanac
Ingrediente (pentru 16 bucati): 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 lingura de untdelemn, 500 g spanac, 200 g branza telemea, 3 oua, 50 ml smantana, nucsoara rasa, sare, piper, 2 pachete de foi de placinta (a 300 g fiecare), grasime pentru forma, 1 galbenus, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: * Se curata ceapa si usturoiul, se toaca, se calesc in untdelemn. * Spanacul dat in cateva clocote, racit si tocat se pune si el in tigaie, impreuna cu 100 ml de apa, lasandu-l sa mijoceasca vreme de 5 minute. * Se taie telemeaua in cubulete. Se amesteca omogen cu spanacul, ouale, smantana si condimentele. * Pe o tava unsa cu grasime se aseaza 5 foi de placinta, impaturite in doua. Se intinde uniform amestecul de spanac in mijlocul foilor, apoi marginile lor se apasa cu degetul ca sa se lipeasca. Se fac doua gauri in acoperis. * Se amesteca galbenusul de ou cu laptele si se unge placinta. Se coace in cuptorul gata incins, 30 de minute, la treapta 3.
PESTE
Peste in crusta de nuci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g fileuri dezosate de peste alb (cod, salau), sucul de la o lamaie, sare, piper, 800 g cartofi, 2 fire de praz, 300 g morcovi, grasime pentru forma, 1 1/2 pahar de smantana (200 g), nucsoara rasa, 75 g pesmet, 60 g nuci sau alune macinate, 50 g unt.
Mod de preparare: * Se clatesc fileurile de peste, se zvanta in hartie absorbanta sau intr-un servet curat, se impart in 6 bucati. Se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu suc de lamaie pe ambele parti. * Se curata cartofii, se taie felii. Se curata prazul, se spala, se taie inele. Se curata morcovii, se spala, se taie in rotocoale. Se pun (in randuri) cartofii si legumele intr-un vas de iena sau de ceramica, uns cu unt sau cu margarina. * Se amesteca smantana cu sarea, piperul, nucsoara si se toarna peste legume. Se aseaza pestele deasupra (felie langa felie). * Se amesteca pesmetul cu nucile sau alunele macinate, 75 ml de apa si unt topit. Se intinde amestecul peste fiecare bucata de peste. Se baga in cuptorul incins dinainte, la treapta 3. Se lasa sa se coaca 25 de minute.
CARNE
Pui gatit frantuzeste
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 copane de pui, 5 rosii, 12 masline negre, 2 catei de usturoi, 2 cepe, 1/2 legatura de patrunjel, 1 foaie de dafin, un praf de flori de cimbru uscat, 20 cl vin alb sec, 3 linguri de supa cu untdelemn, 20 g unt, un praf de zahar, sare, piper.
Mod de preparare: * Curatati usturoiul si ceapa, tocati-le. * Opariti rosiile, cojiti-le de pielita, taiati-le bucatele. * Incingeti intr-o cratita untdelemnul, prajiti bucatile de pui pe toate partile, apoi scoateti-le pe-o farfurie. * Puneti in locul lor in uleiul incins ceapa si usturoiul si lasati-le sa se aureasca, la foc incet. * Adaugati copanele de pui, rosiile, praful de zahar, patrunjelul legat cu un fir de ata, foaia de dafin si cimbrul. Sarati, piperati. Adaugati vinul alb si 5 cl de apa, amestecand de cateva ori in timpul fierberii. Lasati vasul pe foc vreme de 30 de minute. Cu 10 minute inainte ca mancarea sa fie gata, adaugati maslinele si untul. Serviti alaturi cartofi prajiti, mamaliga sau macaroane marunte.
DULCE
Clatite cu capsuni
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 clatite pregatite dupa reteta stiuta de dvs., 500 g branza de vaci proaspata, sucul si coaja de la o lamaie, 50 g zahar, 1 pachet de zahar vanilat, 500 g capsuni.
Mod de preparare a umpluturii: Se amesteca branza de vaci cu sucul de lamaie, coaja de lamaie rasa, zahar, zahar vanilat. * Se spala capsunile, se curata si se taie marunt. Un sfert din ele se paseaza (mixer sau sita) si se amesteca cu branza de vaci. Restul bucatelelor de capsuni se incorporeaza in branza. Se umplu clatitele si se pudreaza cu zahar vanilat.