Ecologice...

Ion Longin Popescu
"Pietrele picuratoare"

La iesirea din comuna Voslobeni, judetul Harghita, un drum de tara, serpuind printre fanete si lanuri de secara, te duce sus in munte, la Pestera Sugau (Sugo Barlang). Daca poti ignora distrugerile de vegetatie forestiera, datorate taietorilor "legali" ai padurilor, atunci urcusul si vizitarea pesterii ascunse intre brazii monumentali iti va transforma ziua intr-o senina aventura. Nu atat pestera, cu stalactitele si stalagmitele ei prabusite sub propria greutate, numite "pietre picuratoare", cu dantelariile sidefii din Sala Minunii si Sala Muzicii, unde se tin concerte de vioara, te impresioneaza cel mai mult, cat munca pe care o depun cativa tineri voluntari din asociatia "Gyilkosto (Lacul Rosu) Adventure" (www.gyilkosto-adventure.com / www. lacurosu-adventure.com). Familisti sau nu, Zumi, Laszlo, Tibor, Andras, Peter sau Hunor se pun in fiecare zi la dispozitia turistilor, in calitate de custozi. Ei stiu ca a fi ecologist inseamna a invinge inertia cotidiana, a face din munte si din pesterile lui spectaculoase ratiunea vietii de fiecare zi. Invatati sa citeasca printre "randurile" cizelate de ape in miezul pamantului, de milioane de ani, speologii si hidrologii de la "Gyilkosto Adventure" ii invita pe toti iubitorii de aventuri montane sa uite macar cateva zile pe luna de stresul si poluarea urbana si sa se lase purtati de frumusetile pure ale inaltimilor. Pentru detalii, telefonati la 0741.131.019, 0745.032.054, 0743.362.132.

Poluarea Kronospan a ajuns la Brasov!

Asociatiile de mediu "Brasovul Verde", Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si Centrul pentru Protectia Mediului Sebes, atrag atentia asupra gravelor probleme de ordin juridic si de mediu, pe care le implica proiectul fabricii de placi PAL, a companiei Kronospan din Brasov (aflata in constructie). Numita companie s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei de mediu si de constructii, otravind deja, de la fabricile ei ridicate in anii trecuti, populatia din Sebes si Constanta cu formaldehida si praf fin de lemn - ambele cancerigene. Printr-o sentinta judecatoreasca definitiva, proiectul din Brasov a fost oprit, dar, invatand parca din procedeele companiei de la Rosia Montana, Kronospan a determinat Agentia locala de Protectia Mediului (APM) sa deschida o noua procedura de eliberare a acordului de mediu. Astfel, "noul proiect" de la Brasov seamana ca doua picaturi de apa cu "noul proiect" de la Rosia, iar APM-ul brasovean seamana leit cu APM-ul din Alba Iulia. Sesizata de ONG-uri si de populatie, Agentia de asa-zisa protectie a mediului refuza, pur si simplu, sa ia masuri pentru stoparea procedurii incepute, cantandu-i in struna companiei pe un... portativ suspect de binevoitor. "Atitudinea fata de lege aratata de Kronospan este deja... patologica", a declarat Mircea Matei, presedintele Centrului de protectie a mediului Sebes.


"EGGAR" si lesia otravita

Este tot mai clar ca unele firme occidentale s-au obisnuit sa se strecoare pe usa din dos in Romania, intrand ca in branza in zonele cele mai curate ecologic, dar lipsite de protectia societatii civile. Asa este cazul fabricii de PAL "Eggar" de langa Radauti, fabrica intrata cu bocancii, cum se spune, in puritatea naturii din satele Granicesti, Tibeni, Satu Mare, Dornesti si altele. De cand cosurile argintii ale colosului austriac isi trimit fumul otravit spre cerul senin al vaii Sucevitei, de cand codrii zonei cad prada foamei de materie prima a acestei fabrici, linistea si sanatatea a mii de bucovineni au fost puse in pericol. Deja, sub mirosurile intepatoare de lesie, pe oameni ii doare capul, medicii de familie sunt speriati de "pandemia" durerilor de cap din aceste sate, pe care fostul primar de Radauti, Frunza, azi deputat PSD, le are pe constiinta. Ciment, petrol, aur, lemn - toate erau candva bogatiile acestei tari. Acum muntii dispar, codrii sunt doborati, aerul ne este otravit. Cu cianura nu incercati, domnilor politicieni?