- Suntem la finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Credeti ca romanii au inteles miza lor si au fost mobilizati sa vina la vot?
- Am avut o campanie din care am aflat mai degraba cine mai candideaza la presedintia Romaniei si am revazut cum reactioneaza politicienii la stres, ce limbaj intrebuinteaza cand sunt pusi in dificultate, cum vorbesc despre adversarii ireductibili, cum inteleg sa duca o campanie electorala in plina criza economica - prin cantec, dans si voie buna... Am asistat la scene tot mai penibile: serbari campenesti, recorduri mondiale nefolositoare, tuns de oi, candidati care se joaca cu copiii in nisip, tot felul de lucruri pe care le-ai fi considerat apartinand unei etape depasite. In tot cazul, ele nu se potrivesc cu situatia actuala a tarii. E revoltatoare atata voiosie iresponsabila. Poate ca politicienii au vrut sa incurajeze poporul, sa nu fie numai o jelanie de la un cap la altul, dar putina sobrietate cred ca se potrivea mai bine in context. Pe de alta parte, n-am aflat de ce este important sa votam si sa ne trimitem oamenii in Parlamentul European. Era principala sarcina a politicienilor sa ne explice si sa ne convinga. N-au vorbit nici o secunda despre faptul ca trebuie sa fim in Parlamentul European, pentru ca legile adoptate acolo se aplica si la noi. Deja ne-am izbit de cateva legi europene care ne-au dat peste cap, cum sunt cele referitoare la producatorii de lactate, introducerea cipurilor la animale, pasapoartele biometrice si altele... Or, trebuie sa avem niste oameni competenti, care sa ne apere interesele in Parlamentul European. Probabil ca prezenta la urne va fi iarasi foarte redusa si vom asista la un cor de vaiete din partea politicienilor, care se vor plange ca lumea nu voteaza. Ei sunt insa responsabili de asta.
- De ce credeti ca efortul partidelor a fost concentrat asupra unor batalii cu miza interna si, mai ales, pentru lansarea si sustinerea unor candidati la presedintia tarii?
- Campania pentru alegerile europarlamentare a fost contaminata grav de campania neoficiala pentru alegerile prezidentiale. Aproape ca nu se mai stia exact pentru ce este dusa campania. Candidatul PSD, d-l Mircea Geoana, si cel al PNL, d-l Crin Atonescu, aveau nevoie de asta, pentru ca se aflau in sondaje sub scorurile obtinute de partidele lor. Asa incat nu se stie daca ei, in aceasta campanie, au fost locomotive pentru eurocandidati sau, dimpotriva, erau remorcati de partide. De aceea, mesajele n-au fost pe teme europene, ci pe subiecte interne, care au fost tratate adeseori prin atacuri la persoana. La randul sau, premierul Emil Boc a incercat sa-si ajute partidul, implicandu-se puternic in campanie, dar nu se stie daca a si reusit. Toata lumea l-a suspectat ca incearca sa cumpere bunavointa electoratului, folosind parghiile pe care i le ofera functia sa. Pomenile sale electorale au fost insa destul de subtiri, si nici macar nu stim daca vor fi oferite, caci ele sunt in stadiul de promisiuni ce pot fi indeplinite sau nu, in functie de evolutia situatiei economice a tarii.
- La ce va referiti cand spuneti pomeni electorale?
- Ma refer la promisiunile de genul "prima casa", legea unica a salarizarii, care ar trebui sa le bage unora mai multi bani in buzunar decat primesc acum, niste ajutoare pentru intreprinderile mici si mijlocii - care mai intai au fost spulberate de impunerea impozitului forfetar -, subventii in agricultura si altele. Nu se stie daca toate astea pot fi sustinute financiar. Suna bine pe hartie, dar sunt parsiv formulate: sunt anuntate acum, dar se aplica mai tarziu, daca se aplica.
"Traian Basescu a punctat un itinerar extern strategic"
- Presedintele Romaniei pare si el a fi intr-un turneu electoral, participand la mai multe evenimente, de la Alba Iulia si de la Sfantul Munte Athos, pana in Israel. Legat de vizita in Israel, credeti ca aceasta are o semnificatie speciala, avand in vedere ca multi dintre candidatii la presedintie occidentali au incercat sa castige bunavointa israelienilor, in campaniile lor electorale?
- N-as putea spune. Dar cred ca vizita d-lui Basescu in Israel are loc intr-un moment oportun, cand SUA incearca o reconciliere in Orientul Mijlociu. Romania are o traditie in rolul sau de mediator intre statele din Orientul Mijlociu si este partener strategic al SUA, deci presedintele Basescu are toate motivele sa fie acolo acum. De altfel, in ultima vreme d-l Traian Basescu a calatorit mai mult ca de obicei si a punctat un itinerar politic extern strategic, ceea ce il arata mai priceput la politica externa, decat sunt dispusi sa i-o recunoasca adversarii. Sigur, a combinat intalnirile politice cu pelerinaje religioase, caci produc o anumita emotie si nici nu strica nimanui.
- Revenind la campania pentru europarlamentare, putem contabiliza trei teme europene, pe care au avut loc dezbateri in aceasta campanie?
- Nu, caci nu au existat. A fost doar o polemica intre d-na Monica Macovei si d-l Adrian Severin, care a atins cumva si teme europene. Dar aceasta polemica a pornit de la antipatii personale si a avut ca declansator un diferend intern. Putem insa exprima doua motive majore, pentru care romanii ar trebui sa mearga la vot pe 7 iunie. Unu, cum am spus: ne intereseaza ce legi se voteaza la Bruxelles, pentru ca ele ne afecteaza viata. Doi: in functie de rezultatul alegerilor de la noi, se va sti si cine va conduce Uniunea Europeana, Stanga sau Dreapta. Daca PSD va invinge, Internationala Socialista, al carei membru este, va avea mai multe voturi in Parlament, daca va castiga PDL, Partidul Popular European va continua sa detina puterea in legislativul european. Si acest lucru nu ne poate lasa indiferenti, pentru ca, in conditiile in care SUA sunt sub o administratie de stanga, trecerea Stangii la conducerea UE ar crea pe plan international o unanimitate alarmanta. De ce? Pentru ca stangismul are tendinta de a tolera abateri de la democratie, care incurajeaza gesturi periculoase pentru toata lumea, precum testul nuclear subteran, facut recent de Coreea de Nord.
- Cu doar cateva zile inainte de alegeri, a fost facut public un ultim sondaj de opinie. Acesta arata ca PD-L si PSD sunt la egalitate, cu 31%, urmate de PNL, cu 20%.
- Da, acest sondaj confirma ierarhia stiuta a partidelor, cu foarte mici nuante. PD-L si PSD sunt la egalitate si de aceea razboiul dintre ele a devenit tot mai dur. Orice vot in plus conteaza, cum s-a vazut si la precedentele alegeri. Atunci, un mandat de parlamentar in plus a dat primul ministru, iar acum s-ar putea sa creeze un ascendent pentru unul dintre candidatii la presedintie. Acest sondaj mai arata si ca cele doua partide isi mentin acelasi tip de electorat: PSD e votat in continuare, in majoritate, de persoane din mediul rural si de varstnici, iar PD-L de un electorat mai tanar si din mediul urban. D-l Hrebenciuc semnala ca, avand in vedere acest tip de electorat si egalitatea in sondaje, PSD ar putea fi avantajat, pentru ca electoratul sau este mai disciplinat si merge la vot.
"Punerea d-lui Laszlo Tokes in fruntea listei UDMR il credibilizeaza pe pastorul extremist"
- Sondajul ne descopera si o preferinta a electoratului pentru personaje sa le zicem "exotice", in alegerile europarlamentare, ca Vadim Tudor, Gigi Becali, Laszlo Tokes si, nu in ultimul rand, Elena Basescu. Cum interpretati aceste intentii de vot?
- Exista o fascinatie pentru personaje iesite din comun. Dar in unele cazuri, este vorba si de efectul unor evenimente, cum a fost arestarea d-lui Becali, care a fost victimizat, pentru ca a stat inchis, in timp ce hotii masinii sale erau liberi. Pe curentul de simpatie populara care a fost iscat astfel, s-a lipit si d-l Vadim Tudor, care s-a aliat cu d-l Becali. Oricum, la un loc, abia fac 6%. E putin pentru doi lideri de partide cu pretentii. Daca se va confirma si la vot aceasta intentie, vom avea un paradox, pentru ca vor intra in Parlamentul European unii care nu au fost buni pentru Parlamentul national. Problema este ca nu-i vad pe nici unul sa aiba rabdarea de a citi legi, de a aduce amendamente si de a face un lobby eficient pentru Romania. Singurul lucru la care se pricep este de a tine discursuri pe inima unui anume tip de electorat, dar asta nu le va ajuta acolo. Nici d-l Tokes n-ar merita sa fie in Parlamentul European, fiind la fel de extremist ca si ceilalti. Are de partea sa insa electoratul maghiar, care este hranit cu ideea de autonomie, cu lupta pentru identitate nationala si care voteaza. Acum, d-l Tokes are si sprijinul UDMR, care si-a asumat discursul radical al acestuia, chiar daca liderii partidului au o retorica nitel mai sofisticata si mai diplomatica. Punerea d-lui Laszlo Tokes in fruntea listei UDMR il credibilizeaza pe pastorul extremist. Deci, sansele sale sunt marite.
In ce o priveste pe domnisoara Elena Basescu, este limpede ca electoratul este influentat de numele Basescu - un nume pus acum intr-un ambalaj mult mai atragator, mai sexy, cu priza la electoratul mai tanar. In plus, la ultimele interventii televizate, d-ra Basescu a avut atitudini de bun simt si si-a controlat bine discursul. Ba mai mult, a abordat, din greseala, si singura tema europeana care s-a discutat, in treacat, in aceasta campanie: legalizarea drogurilor usoare. Asta este o problema la nivel european si nu numai. Sigur, a fost provocata sa raspunda pe acest subiect si a dat un raspuns care probabil a placut multora, spunand ca este de acord cu legalizarea. Sigur, dupa aceea s-a speriat de reactia politicienilor si a dat inapoi. D-ra Basescu stia insa ca in Parlamentul European a fost adoptata o recomandare in acest sens, inclusiv cu votul parlamentarilor romani din PSD si PNL, care au criticat-o pentru declaratia sa. Oricum, o astfel de tema trebuie dezbatuta, pentru ca un vot in Parlamentul European ne influenteaza viata. Apoi, multi dintre tinerii romani se drogheaza, indiferent ca o recunoastem sau nu. Si nu o fac neaparat pentru ca raman fara "serviciuri", vorba d-lui Crin Antonescu... Apropo, se vede ca nu doar d-l Marian Vanghelie sau d-ra Elena Basescu au o problema cu pluralul - va amintiti de "almanahele" primarului de la Sectorul 5 si respectiv de "succesurile" fiicei presedintelui -, ci si, iata, profesorul Crin Antonescu. Dar nu e de mirare. Cred ca noi, romanii, stam prost cu pluralul; singularul domina, individualismul.