Infectiile sunt deteriorari ale starii de sanatate ce apar cand organismul este invadat de microorganisme patogene: microbi, virusi, prioni (legati de boala vacii nebune) si, in cazul de fata, fungii si ciupercile candida. Cat timp se prezinta sub forma de celule individuale (fungi), nu ridica probleme, dar cand are conditii bune de viata si se dezvolta in retele, in mucegaiuri si colonii, candida devine sursa de infectie pentru om.
Din o suta de tipuri de candida existente, 15 sunt patogene. Manifestarile unor asemenea infectii pot merge de la o usoara urticarie sau alergie, pana la distrugeri intinse de tesuturi moi sau osoase (orbite, planseu bucal, craniu), rare din fericire, pentru ca sunt foarte greu de tratat.
Candida si cancerul
Infectia este posibila de la nastere, ba chiar dinainte. Cercetari recente au evidentiat prezenta candidei in sange. Ba chiar si la unii bolnavi leucemici. Este un mare pas inainte al medicinei punerea in evidenta a relatiei intre prezenta fungica (candida) in sange si invadarea, metastazarea cancerului in organism. Studii relativ recente au aratat ca bolnavii aflati in faza de cancer terminal au sangele napadit de asemenea infectii. Concluzia e una singura: tratati cat mai eficient candida, daca vreti sa "izgoniti" amenintarea cancerului. Anual, din cele 10 milioane de noi cazuri de aparitie de cancer, mai mult de o treime sunt puse in relatie cu fumatul si cu infectiile cu ciuperci.
Traseul infectiei cu candida
Introdusa in organism impreuna cu alimentele, celula fungica "dainuie" in stomac si intestine, fiind tinuta o vreme in frau de flora intestinala sanatoasa si de soliditatea imunitatii. In aceasta faza candida nu da simptome. Problemele apar cand starea de normalitate este perturbata. Celulelor levurice le cresc un fel de radacini, niste structuri tubulare inframicroscopice, numite hyphe, care se dezvolta in colonii intinse de mucegaiuri si de ciuperci. Acestea se insinueaza printre celulele mucoasei peretelui intestinal si varsa zeci de toxine (circa 75) in sange, sugand concomitent substantele de care au nevoie pentru a se dezvolta, in zone unde nici cu gandul nu putem gandi. Multe din bolile ce par de la sine statatoare pot fi in realitate manifestari ale infectiei candidozice sau cu alte ciuperci. Toxinele de candida diminueaza activitatea globulelor albe, putand amplifica toxicitatea stafilococica de circa o suta de mii de ori!
Agresiunea candidei incepe in stomac si intestine, apoi trece in sange, raspandindu-se in diverse localizari, cea mai grava fiind candidoza polisistemica cronica, o adevarata septicemie. Pericolul candidozei pandeste orice persoana ce a facut tratamente cu antibiotice, citostatice, radiatii, imunodepresive, cortizon, hormoni, pilule contraceptive orale, dar si pe marii consumatori de dulciuri. Prezenta infectiei are urmatoarele manifestari:
* Dupa consumul anumitor alimente survin dureri abdominale, indigestie, greata, diaree ori constipatie. Limba este foarte incarcata, apar manifestari de balonare, stari de voma. Gura este foarte uscata, se simt dureri la inghitit, apar afte, simptome de gingii inflamate, otita.
* Infectii genito-urinare repetate, cistite, usturimi vaginale, tulburari de dinamica sexuala, prostatita, probleme la uter, ovare, testicule, tulburari de ciclu, menstruatii abundente, sterilitate, bartolinite.
* Probleme tiroidiene, ale glandelor suprarenale, pancreas, diabet, digestie defectuoasa, hepatita.
* Manifestari cutanate, prurit, eczema, seboree, urticarie, psoriazis, acnee, vitiligo, micozele la unghii.
* Contaminarea sistemului nervos cu candida poate prezenta cazuri de autism, miastenie, schizofrenie, depresie, anxietate, migrene, insomnii, fibromialgie, oboseala cronica, scaderea memoriei, senzatie de cap greu, dureri si boli fara gasirea cauzei.
Analizele de sange ce dovedesc prezenta de colesterol cu valori ridicate la persoane cu greutate normala ori subponderale si care isi controleaza caloriile alimentare se datoreaza adesea prin prezenta unei candidoze ce persista in tubul digestiv. Cercetari recente au dovedit ca, in formele sale active, candida adera si la celulele ce captusesc vasele de sange, inclusiv inima, pe care le poate deteriora, prin cresterea vascozitatii si aparitia trombozelor. Candida adera si la celulele ce captusesc organele cavitare (tub digestiv, cai biliare, urinare), pe care le inflameaza, le ulcereaza acut si cronic, facandu-le susceptibile la procese de cancerizare. In concluzie, daca exista si nu este tratata, candidoza prezinta riscuri mari pentru sanatate si chiar pentru viata, mai ales ca prezenta ei nu este usor de evidentiat.
Tratamentul candidozei
Chiar daca analizele de laborator nu indica prezenta candidei, in schimb sunt prezente simptomele descrise mai sus, trebuie instituit un tratament ambulator anti-candida, incepand cu o dieta de crutare, detoxifianta, altfel spus cu un post alimentar. Acesta duce in cateva luni la insanatosirea stomacului si a intestinelor. Cu candida traim in echilibru daca impiedicam ca el sa se rupa, favorizand expansiunea ciupercii. Trebuie spus de la inceput ca mijloacele medicale actuale nu au puterea de a eradica boala definitiv (la fel cum se intampla si cu helicobacter pylori). Dispunem insa de solutii de restabilire a echilibrului rupt, in favoarea sanatatii.
Cu exceptia bolnavilor cu imunitatea slabita, care au boli de sange, a diabeticilor etc. In cazurile de candida cu localizari la inima, creier, septicemii, spitalizarea este singura solutie urgenta.
Regimul alimentar are rol important in tratarea infectiei cu candida. Unele alimente au si puteri vindecatoare, insanatosind intestinele, ficatul, detoxificand sangele. De altfel, orice tratament medicamentos este sortit esecului, daca nu se fundamenteaza pe o alimentatie sanatoasa care sa dezvolte flora intestinala si sa tina la respect candida. Intre alimentele periculoase, la loc de frunte se afla zaharul, care nu trebuie consumat deloc cateva luni. Candida iubeste mult zaharul, pentru ca ii ajuta dezvoltarea. Sa fie reduse si alimentele fermentate, chipsurile, conservele, afumaturile, prajelile, cafeaua, ciocolata, bauturile dulci, berea (pentru ca fermenteaza cu drojdii), vinul (e produs din mustul ce fermenteaza) si tot ce este preparat la temperaturi de peste o suta de grade. Sunt recomandate alimentele vegetale, legume, fructe cat mai proaspete. Usturoiul ajuta la eliminarea toxinelor si - foarte important - previne transformarea levurilor de candida din celule individuale, in retele de mucegaiuri foarte agresive. Se tine in gura un catel decojit, fara a-l mesteca. Foarte indicate sunt si semintele de in macinat, doua-trei lingurite zilnic, baute cu putina apa sau presarate pe salate si supe (ele contin detoxifiant Omega 3 vegetal). Iaurtul (cu lactobacilus acidophilus si nu cel pasteurizat) trebuie consumat in jur de patru pahare pe saptamana. Dimpotriva, laptele "incurajeaza" cresterea fungilor.
Dupa ce se ia masa (alimente si apa) se clateste bine gura si se face si putina gargara cu o solutie slaba de bicarbonat de sodiu. Persoanele care au intoleranta la gluten trebuie sa evite alimentele ce contin aceasta proteina cerealiera, precum si pe cele dospite, fermentate, mai ales in perioadele cu manifestari suparatoare ale infectiei. Suferinzi ori sanatosi, este bine sa cunoastem alimentele pe care le digeram bine, precum si pe acelea care creeaza disconfort. Exista alimente care precipita infectiile fungice si altele care le blocheaza dezvoltarea, alimente care dupa ce le mananci te odihnesc si altele care te trag la somn.
In ultima vreme, problemele de alimentatie si de circulatia sangelui sunt cercetate de stiinta nutritiei si lectinologie, doua relativ noi ramuri medicale, ce au elaborat noi concepte de tratamente pentru multe boli, optimizand cresterea imunitatii, fara apelul la medicamente de sinteza.
Recomandari generale
Inlaturarea stresului creat de boala prin gandire optimista, somn linistit, mers pe jos, in spatii cu vegetatie abundenta. La randul lor, credinta si rugaciunea intaresc substantial puterea de vindecare.
In ce priveste pericolele de accentuare a micozelor, ele vizeaza cateva deprinderi curente:
Tutunul - pe langa faptul ca el contine reziduuri de mucegai, insusi obiceiul fumatului scade oxigenul din sange, celulele din organism nemaiavand energia de a lupta eficient cu infectiile. Nici cafeaua nu face bine, pentru ca diminueaza functiile glandelor suprarenale si implicit imunitatea. Rasul electric nu trebuie sa fie urmat de aplicarea de lotiuni cosmetice, ci doar de clatirea cu apa simpla. Pilulele anticonceptionale trebuie evitate, ele cresc susceptibilitatea la micoze. Antibioticele nu trebuie administrate si in virozele banale (simple raceli), un antibiotic ucide bacterii, dar nu virusuri si fungi, in plus, poate activa candida albicans intr-o forma agresiva ce ataca celulele organismului. Antibioticele scad si capacitatea de producere a anticorpilor, de prezenta carora depinde, in principal, blocarea reaparitiei acestei infectii.
Candidoza localizata vaginal
Se stie ca femeile fac de cateva ori in viata asemenea infectii, oricum, de mai multe ori decat barbatii. Pentru spalaturi, sunt de preferat infuziile calde din plante (de exemplu, cele de galbenele au efect antimicotic, antibacterian si epitelizant). Se poate adauga si putin bicarbonat de sodiu. Se recomanda renuntarea la cosmetice intime, dezinfectante, sapun, sampon. Tratamentul sa fie concomitent, local si oral.
Sinuzitele
Studii relativ recente au aratat ca in majoritatea cazurilor si aceste afectiuni sunt produse prin implicarea infectiei fungice.
La nivelul sinusurilor exista o insuficienta venoasa capilara, deci o incetinire a curgerii sangelui venos, ce favorizeaza dezvoltarea frecventa a infectiilor cu candida. S-a spus, chiar, ca sinuzitele ar fi de fapt "hemoroizi ai capului".
Produse naturale recomandate in tratarea candidozei: sunatoare, galbenele, rostopasca, aloe, seminte de armurariu (silimarina este un medicament), extract din seminte de gref.
Dintre medicamentele de sinteza: Nizoral (sau similare), Bismut, Metronidazol, Vitamine (B-uri, C, E, A), acid folic, Triferment (1-2 drajeuri dupa masa). Evitati antiacidele stomacului. In majoritatea cazurilor, medicamentele opresc evolutia bolii, dar nu aduc vindecarea deplina, si candida reapare. Din pacate, infectiile cu ciuperci nu sunt luate in seama in mod serios, desi cauzeaza foarte multe suferinte, unele inimaginabil de grave!
Oare de ce Biblia ne povatuieste (Leviticul) sa nu mancam paine dospita?