Dupa cum se stie, legea urma sa fie votata de Camera Deputatilor pana in iunie 2008, dar presedintele de atunci si de azi al Comisiei de Industrii, pesedistul Iulian Iancu, incalcand legea, a acceptat, in mod suspect, sa lucreze in favoarea intereselor Gold Corporation, sub pretextul necesitatii protejarii minerilor si mineritului. Intr-un scurt dialog, d-l Eckstein-Kovacs ne-a explicat cum s-a ajuns ca proiectul domniei sale si al colegului Funar sa fie "uitat" in sertarele deputatului PSD.
"Ar fi un pacat de neiertat daca am distruge Apusenii"
- Din ce cauza un proiect de lege atat de asteptat de opinia publica n-a fost supus dezbaterilor si votului parlamentar?
- Din cauza Comisiei pentru Industrii, condusa de deputatul PSD Iulian Iancu. Desi mai toate partidele au declarat public ca susitin proiectul nostru, cei de la PSD, in frunte cu domnul deputat Iancu, au facut tot ce au putut pentru a bloca adoptarea lui. Iulian Iancu a susitinut faitis compania RMGC, desi legea propusa de noi viza toate exploatarile miniere, nu in mod special pe cea din Apuseni. Comisia, cu majoritate de voturi, a adoptat un raport prin care a modificat suta la suta initiativa noastra legislativa. Plenul Camerei Deputaitilor, pe buna dreptate, a reintors raportul, dupa care d-l Iancu a refuzat sa-l mai puna pe ordinea de zi.
- Ce sanse mai are proiectul Eckstein-Funar de a fi repus in dezbaterea Camerei?
- Cutuma este ca, daca initiatorii au pierdut calitatea de parlamentar, proiectele lor se resping fara prea multe discutii. Poate, totusi, ar merita intrebati conducatorii actuali ai Camerei Deputatilor de ce se feresc ca de dracu sa repuna initiativa pe ordinea de zi. Poate va spune d-l Iancu: de ce nu inielege sa respecte legea si sa dea totusi drumul la raport? Sa nu uitam ca PDL a declarat oficial ca sustine proiectul nostru si va vota pentru interzicerea cianurii. Punctul de vedere al unuia sau altuia dintre liderii locali sau regionali din Rosia sau din Alba Iulia nu schimba datele problemei. In fiecare partid exista sustinatori ai RMGC, care fac lobby cianurii, dar care, din fericire, nu sunt majoritari.
"Fumigene ce amintesc de propaganda securitatii"
- Ar putea alti deputati sau senatori din parlamentul actual sa propuna un proiect similar cu al dvs.?
- Lupta in jurul proiectului se da pe mai multe planuri. In Parlament, nu exista nici un impediment de a intiia un proiect asemanator cu al nostru; in Justitie, s-a hotarat deja cu privire la ilegalitatea unor acte administrative; in Administratie, un rol crucial il are Ministerul Mediului. Sper ca noul ministru al Mediului sa preia ceea ce a fost bine facut inaintea domniei sale. Ca admirator al Apusenilor, consider ca ar fi un pacat de neiertat daca i-am distruge, plantandu-le in mijloc un iaz de cianuri cat Lacul Vidraru de mare.
- De ce se opun organizatiile din Ungaria proiectului Rosia Montana? Spera Ungaria sa redevina "stapana" Apusenilor, cum ne sperie oficialii companiei si liderii politici locali?
- Ecologistii din Ungaria sunt sensibili pentru ca au experienia nefericita a catastrofei ecologice de pe Tisa. Cat despre afirmatiile d-lui Alan Hill, fostul director de pana mai ieri al RMGC, si ale unor politicieni locali, cu privire la asa-zisele "intentii" ale Ungariei de refacere a vechilor granite, acestea nu sunt decat fumigene ce amintesc de propaganda securitatii. Ceea ce este de necontestat e faptul insa ca aproape 80% dintre romani doresc interzicerea utilizarii cianurilor in minerit. Peste acest consens aproape national nu poate trece nici un decident politic cinstit.