Baietii rai la vreme de criza

N. C. Munteanu
Nu trece saptamana sa nu aiba loc un alt razboi pe plaiurile mioritice.

Razboi in toata regula, purtat, ca pe vremea plaiesilor, cu sabii si topoare. Unii, mai cocheti, vin cu bate de baseball sau, mai nou, crose de golf sau pistoale cu bile. Uneori, razboiul se poarta conventional, cu pistoalele din dotare, pentru ca, spune politia, ar fi zeci de mii de arme de foc, suficient pentru un razboi scurt si sangeros. Asa ca, interlopi din toate cartierele si orasele, uniti-va in Ferentari, in Brasov, Craiova sau Iasi pentru a dona portia de sange cu care se scrie zilnic istoria nevazuta a reformei gruparilor mafiote din Romania! In vreme ce Politia incearca sa se schimbe pe ici pe colo fara a modifica nimic esential, gastile de batausi dintre blocuri au evolutia in sange. Si-a luat politia masini 4x4, capabile sa atinga viteze de vis? Mafiotii isi cumpara masini serie limitata cu viteze si mai mari si le rad in nas politistilor. Daca politia isi ia superstatii de interceptare a convorbirilor telefonice, mafiotii si-au cumparat deja ultimul program de distorsionare a vocilor si de codificare a mesajelor. Mereu cu un pas inainte, de parca le-ar sopti cineva la ureche ce trebuie sa faca. Desigur, instinctul de conservare este bun, insa si mai bune sunt cartitele pe care fiecare sef de clan le-a ingropat in sectiile de politie.
Politia afirma ca a anihilat, in primele patru luni ale acestui an, 75 de grupari infractionale. Multi, se spune, sunt oameni scoliti la universitatile de arte si meserii din strainatate, unde au invatat abecedarul spargerilor si pe cel al atacurilor armate, cum se rapeste in mod clasic un copil sau un matur datornic sau prea bogat pentru aceasta criza, cum se transporta in siguranta un grup de transfugi peste hotare. Criza din tarile unde si-au facut mana si inasprirea sistemului politienesc de-acolo i-au alungat acasa. Priceperea pe care au capatat-o este suficienta pentru a-i face sa caute cu arma in mana un loc sub soare. Vor sa devina proprietarii pietei agro-alimentare, de unde sa ridice taxa de protectie. Vor sa controleze comertul cu tigari si bauturi netimbrate sau productia clandestina de alcool. Cei care se simt mai tari pe picioare vor sa controleze comertul erotic, camerele de web care functioneaza online si dreneaza banii voyeuristilor si, in general, sa detina monopolul cetei nesfarsite de fete si baieti care alimenteaza industria pornografica romaneasca aflata inca in pubertate. Desi Romania se poate lauda cu cele mai multe servicii secrete din sud-estul Europei, asta nu-i foloseste la nimic. Raportul european asupra justitiei din Romania ar putea cuprinde surprize dureroase. Mai cu seama ca inaltele piscuri de mizerie economica, sociala si morala nu numai ca sunt de neatins, devenind campionii neinceperii urmaririi penale, dar dau lectii de cinste si cumsecadenie din cele mai inalte fotolii de partid si de stat. De ce sa ne mai miram, atunci, ca intreprinderile mici si mijlocii ale coruptilor functioneaza cu motoarele incinse la rosu?
Pe frontul de est, cel controlat de gastile de cartier, nu sta nimeni intre cele doua tabere. Doar trecatorii, care, eroic si simbolic, incearca sa sfideze pericolul, alegandu-se, ca Gheorghe Lala din Brasov, omorat intr-un atac armat in ianuarie si decorat post-mortem de presedintele Romaniei, cu o cruce mai inalta in tot mai-marele cimitir al victimelor colaterale.
Insa nu e intamplator ca oamenii au ajuns sa se apere singuri, chiar daca e un pas spre sinucidere. Criza si saracia fac infractionalitatea mai solidara. Infractorii s-au saturat de singuratate. Acum, pe seceta asta, socializeaza. Iar faptul ca autoritatile s-au retras in birouri le-a dat curaj. Se constituie in bresle, in corporatii, in marile intreprinderi care au transformat parteneriatul public-privat intr-o religie si in program de partid.