Bucataria de luna MAI

Redactia
Dovlecei umpluti cu branza si menta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 dovlecei mijlocii, 200 g branza de vaci, 2 cepe mici, 2 catei de usturoi, 4 fire de menta proaspata, 100 ml ulei de masline, 1 lingurita chimen pisat, 1 lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin), sare, piper macinat.
Mod de preparare
: Se-ncinge cuptorul la 180gr.C. Se spala dovleceii, se taie in doua (pe lung) si se scobesc cu o lingurita. Miezul, cepele si usturoiul (curatate) se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune la incins jumatate din cantitatea de ulei si se calesc la foc mic, circa 5 minute, ceapa, usturoiul si miezul de dovlecel, amestecand intruna. Se adauga ierburile aromate, sare si piper, si cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei. Se asaza intr-o tava, se toarna peste ele un pahar cu apa si putin ulei, se baga la cuptor si se lasa 20 de minute. Intre timp, se spala frunzele de menta, se taie marunt si se amesteca cu branza de vaci, chimenul pisat, restul de ulei, sare si piper. Se scot dovleceii din cuptor, se lasa sa se raceasca 5 minute, se garnisesc cu amestecul de branza si menta si se servesc imediat, asa calduti.

Omleta "verde" cu branza de oaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 300 g spanac proaspat, 1 legatura patrunjel verde, 2 legaturi menta, 200 g telemea de oaie, 50 g unt, 4 linguri ulei, sare, piper macinat.
Mod de preparare
: * Se bat ouale intr-un castron. Se spala spanacul si se taie fasii, patrunjelul si menta se toaca fin, se lasa sa se scurga si apoi se calesc in untul incins, circa 5 minute, amestecand intruna. Dupa ce s-au inmuiat, se toarna in castronul in care s-au batut ouale, se amesteca bine si se gusta de sare si piper. * Se-ncinge uleiul intr-o cratita, se toarna jumatate din amestecul de oua si verdeata si se lasa sa se prajeasca 5 minute la foc mic (fara sa se amestece). Se taie branza telemea lamele, se asaza peste omleta si deasupra se toarna ouale ramase. Se baga omleta la cuptorul incins la 180gr.C si se lasa sa se patrunda circa 10 minute. Se scoate din cuptor, se gliseaza usor pe un platou, se lasa sa se raceasca si se taie cubulete potrivite. Se serveste asa, ca aperitiv, sau cu salata verde.

Castraveti cu rulouri de scrumbie marinata
(mancare nordica)


Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 castraveti mici (intre 14-25 cm), 250 g rosii mici, 12 cartofi noi marunti, 8 rulouri de scrumbie marinata, 8 linguri maioneza cu lamaie, seminte de susan, sare, piper.
Mod de preparare
: Se curata cartofii noi si se fierb 10 minute in aburi. Se spala castravetii, se curata de coaja si se taie in patru pe lung. Rosiile se spala si se taie in doua sau in patru. Se aseaza in fiecare farfurie castravetii, rulourile de peste, cartofii si rosiile, se toarna peste ele cate 2 linguri de maioneza acrita cu lamaie, se sareaza, se pipereaza, se presara cu semintele de susan si se servesc imediat.


Dulciuri

Sarlota cu branza de vaci si capsuni

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g capsuni, 500 g branza de vaci (fara cocoloase), 150 g zahar pudra, 4 albusuri, 1 lingurita esenta de migdale, 3 foi de gelatina, 3 linguri zahar tos.
Mod de preparare
: Intr-un castron se amesteca branza de vaci cu 100 g zahar pudra si cu esenta de migdale. Foile de gelatina se pun la inmuiat intr-un bol cu apa rece, iar intr-o craticioara se pun la fiert 3 linguri de apa. Se presara gelatina inmuiata intre palme, ca sa se scurga, se lasa sa se topeasca in apa clocotita (craticioara se ia de pe foc), amestecand intruna, se toarna peste branza de vaci si se amesteca bine cu telul. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza si ele, usor, in compozitia de branza preparata anterior. Se tapeteaza 6 forme rotunde de budinca (cu peretii drepti) cu hartie de pergament, se toarna in ele branza si se tin la rece cel putin 4 ore. Se spala capsunile si se indeparteaza coditele. Sase dintre ele se lasa intregi, 200 g se mixeaza cu restul de zahar pudra, pana ce se obtine un sos, care se pastreaza la rece, iar celelalte se taie in patru. Se desprind sarlotele cu o lama subtire de cutit de marginile formelor, se rastoarna pe farfurii si se indeparteaza hartia. La mijloc, se aseaza cate o capsuna intreaga, iar pe margini - capsunile taiate sferturi, de jur-imprejurul lor. Se toarna sosul pastrat la frigider, se pudreaza cu zahar tos si se servesc imediat.