Raspuns pentru CRISTI - SUA, F. AS nr. 513 - "Doresc un tratament contra transpiratiei"

Redactia
EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

Transpiratia picioarelor este o afectiune foarte des intalnita si totusi foarte simplu de tratat. Problema este ca tratamentul va trebui facut periodic, si dupa ce afectiunea a trecut, deoarece este o afectiune care de obicei recidiveaza.
In primul rand, se recomanda spalatul foarte des pe picioare (2-3 ori pe zi), cu apa calda, in care se vor pune la un litru 2 linguri de sare de bucatarie. In vasul de spalare se adauga decoct de coaja de stejar si salvie (2 linguri de coaja de stejar maruntita si 2 linguri de salvie maruntita se fierb 5 minute, intr-un litru de apa. Se acopera 10 minute, dupa care se strecoara in apa cu care se va face baie la picioare.)
Se va purta doar incaltaminte din piele, in nici un caz din cauciuc, iar ciorapii sa fie numai din bumbac. Pantofii se spala cu spirt si se presara in ei pulbere de stejar, pentru a absorbi eventuala transpiratie. In perioada tratamentului este foarte indicat ca ciorapii sa se schimbe de 2-3 ori pe zi, odata cu spalarea picioarelor. Cat timp stati in casa, lasati picioarele la aer, pentru a respira. De obicei, cu acest tratament simplu, in maximum 10 zile problema se remediaza. In cazul transpiratiilor foarte abundente, se poate pune si peste zi in ciorap praf de stejar. Unii au obtinut rezultate si cu praf de oxid de zinc alb, care se pune in ciorap, dupa spalare. Ciorapii cu praf se pot pastra si peste noapte.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Mama are o tuse seaca si mancarimi in gat"
(Raspuns pentru ANDRADA, F. AS nr. 843)


Simptomatologia mamei dvs. pledeaza pentru diagnosticul de faringita cronica (o stare de iritatie sau inflamatie cronica a mucoasei orofaringiene). Bolnavii prezinta senzatie de uscaciune in faringe, tuse seaca, iritativa, sau tulburari vocale progresive (fonastenie). Factorii etiologici locali si generali sunt: insuficienta respiratorie nazala cronica, lezarea cronica a mucoasei prin agenti chimici, aerul poluat, incaperi cu aer climatizat, modificari hormonale la menopauza etc. Tratamentul faringitei cronice consta intr-o substitutie lichidiana din abundenta cu ceaiuri (sovarv si musetel), gargara cu salvie, galbenele si tataneasa (se prepara o infuzie cu o lingurita de planta la 200 ml apa), apiterapie (miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit), propolis tablete (Proposept). Se recomanda aerosoloterapia in statiunile balneoclimaterice Govora, Calimanesti-Caciulata si Ocna Sibiului. O metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural, din opt plante aromatice, care se livreaza la comanda (tel. 0722/73.52.72). Instilatiile nazale cu solutii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de catina) si vitaminoterapia (A, E si complex B) ajuta, de asemenea, la refacerea mucoasei.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Caut un tratament naturist care sa inlocuiasca Fenobarbitalul"
(Raspuns pentru ALINA GEORGIANA, F. AS nr. 851)


Pacientii cu sindrom "Gilbert-Meulenacht" sufera de o tulburare ereditara a glicuroniltransferazei (UDP), la nivelul celulelor hepatice (anomalia unei enzime sau lipsa acesteia), astfel ca evacuarea normala a bilirubinei este impiedicata, aceasta acumulandu-se in sange provocand hiperbilirubinemie. Este suficient ca unul din parinti sa aiba boala, pentru ca gena defecta sa fie transmisa la copil. Manifestarile apar in jurul varstei de 20 de ani, prin coloratia galbena a pielii (icter) si un usor disconfort abdominal. In general, evolutia este buna, fara complicatii majore, dar daca valoarea bilirubinei depaseste 3 mg/dl se impune tratament. Fenobarbitalul (medicament sedativ-hipnotic si anticonvulsivant) este cel mai folosit pentru scaderea bilirubinei, insa efectele secundare sunt multe (cresterea transaminazelor serice, uroporfirinei, porfobilinogenului) sau letargie, cefalee, somnolenta etc. Va recomand sa faceti o ultrasonografie, metoda ce poate depista si alte cauze implicate in cresterea bilirubinei si o ecografie abdominala, pentru a vedea daca aveti ficatul marit. Tratmentul naturist ce poate inlocui Fenobarbitalul, capabil sa regleze nivelul bilirubinei, cuprinde produsele: Pomegranate, For Men Multi Gland Caps, Chitosan. Ii doresc sotului multa sanatate!

"Fetitei mele ii apar intruna urcioare"
(Raspuns pentru MIRELA, F. AS nr. 848)


Orjeletul este o inflamatie acuta, dureroasa a marginii pleoapei, determinata de o infectie bacteriana a glandelor de la baza fiecarei gene. In general, este implicat stafilococul, glanda devenind tare si sensibila, formand uneori un abces sau se poate limita doar la un mic furuncul (chist cu puroi). Urciorul poate aparea simultan cu o blefarita (inflamatie a pleoapei) si este precedat de mancarimi. Cand abcesul se sparge, durerile dispar. Stafilococul ajunge la radacina firului de par din gene prin "frecare locala" cu degetele murdare si se manifesta datorita imunitatii scazute. Cateva sfaturi: 1. Nu atingeti urciorul si nu incercati sa-l stoarceti deoarece infectia se poate agrava si extinde la tot ochiul. 2. Clocotiti 5 minute apa cu sare (1 lingurita la 100 ml apa) si obtineti apa sarata cu care aplicati comprese calde, timp de 10 minute, de 6 ori pe zi. 3. Faceti spalaturi cu apa calda - 1 minut, comprese cu silur - 10 minute. Aplicati pomezi antibiotice, Colir. Folositi Carotenoid Complex, Imunaid.

PAUL NITU - Bucuresti, tel. 0728/90.33.12, e-mail: paulnitu1573@yahoo.com

"Am gust acru in gura"
(Raspuns pentru B. LIVIA - Orsova, F. AS nr. 852)


Stimata doamna, este clar ca datorita problemelor digestive aveti acest gust neplacut in gura. Trebuie sa va schimbati, o perioada, regimul alimentar si sa luati cate 6 tablete pe zi de lucerna. In compozitia ei, pe langa beta-caroten, vitaminele B, C, E, K, intra si clorofila, care le este recomandata persoanelor in varsta, pentru detoxifiere, avand un efect exceptional. Tratamentul trebuie sa dureze doua luni, dupa care se va lua o luna pauza. Va urez numai bine si insanatosire grabnica!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Cum se trateaza o tumora la uter?"
(Raspuns pentru ELENA, F. AS nr. 866)


Desi dvs. aveti reticente privitoare la aceasta procedura, este absolut necesara efectuarea biopsiei, pentru stabilirea naturii masei tumorale uterine (benigna sau maligna). Oricum, simptomele pe care le descrieti (sangerari neregulate si nejustificate), insotite probabil de secretii apoase, de culoare roz, pledeaza din pacate pentru diagnosticul de cancer endometrial, foarte probabil descoperit intr-un stadiu precoce, cand este inca localizat. Este bine sa stiti ca in asemenea cazuri, tratamentul alopat este incununat de succes. Rareori tumora creste rapid, este inselatoare si rezultatele nu sunt favorabile. Una dintre cauzele care predispun la cancer endometrial este de obicei obezitatea, care in acelasi timp face si tratamentul sa fie mai dificil. Femeile aflate in post-menopauza si care sunt supraponderale au un risc crescut de a dezvolta un cancer endometrial, deoarece lipocitele (celulele grase) produc estrogeni, in timp ce ovarele nu mai sunt capabile sa fabrice progesteron pentru a-i contracara. Pe langa cele obeze, femeile care prezinta un risc crescut de a face un cancer endometrial sunt cele care nu au nascut niciodata, cele la care menopauza apare mai tarziu decat media si cele care prezinta antecendente de infertilitate sau cicluri menstruale neregulate. Totodata, administrarea de Tamoxifen, folosit pentru diminuarea riscului de cancer mamar, unor femei le creste riscul de cancer endometrial, la fel cum estrogenii administrati fara progesteron, pentru tratarea simptomelor menopauzei, determina acelasi lucru.
In functie de cat de agresiv este cancerul si daca s-a extins sau nu, tratamentul poate necesita o singura forma de terapie sau o combinatie de proceduri terapeutice. Obisnuit, interventia chirurgicala este tratamentul pentru cancerul endometrial, fie prin indepartarea uterului (histerectomie), fie, mai ales, prin indepartarea uterului, trompelor uterine si ovarelor (histerectomie totala). In cazul formelor agresive, histerectomia este completata de terapia hormonala, radioterapie si chimioterapie, atat pentru distrugerea celulelor canceroase, cat si in scopul prevenirii recurentei (reaparitiei). Netratata, tumora uterina cu evolutie lenta si mult timp localizata se poate complica prin extensie vaginala sau ovariana.
Tratament naturist complementar. Exista mai multe remedii pe baza de plante, produse apicole sau ciuperci, cu actiune antitumorala, citotoxica, imunostimulatoare si tonica, pentru combaterea cancerului endometrial. Dintre acestea, cele mai indicate sunt urmatoarele: * Napraznicul - antitumoral, citostatic si antihemoragic, are efecte pregnante in tratamentul cancerului uterin. In acelasi timp, este utilizat pentru hemoragiile uterine de diverse etiologii si se administreaza sub forma de pulbere, o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de 4-6 luni. * Cimisirul - prezinta sub forma de gemopreparat o actiune antineoplazica spectaculoasa, prin prezenta alcaloidului buxenina G2 (inhibitor asupra celulelor canceroase). Este recomandat atat in cancerul endometrial, cat si in patologiile neoplazice hepatice, gastrice, nodulii mamari si chisturile ovariene, precum si in analgezia oncologica in caz de metastaze. Se administreaza 50 picaturi, direct in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. * Rostopasca si tuia - recomandate pentru vindecarea tuturor formelor de cancer, dar in special in cancerele genitale, se administreaza prin instilatii vaginale zilnice - 300 ml infuzie concentrata de rostopasca la care se incorporeaza 2 lingurite alcoolatura de tuia, pana la remisia masei tumorale. * Drojdia de bere si armurariu - determina stagnarea si remisia formatiunilor tumorale maligne, stimuland totodata fiziologia hepatica, foarte solicitata in procesul de fagocitare a celulelor canceroase. Se administreaza cate 1 comprimat din fiecare, de trei ori pe zi, la 2-3 ore dupa mesele principale. In completare, se utilizeaza produse obtinute din ciuperci antitumorale si imunostimulatoare tip Shitake, Maitake, Reishi, Astragalus, infuzii, tincturi sau gemoderivate de limba-boului si norocel si, in special, pulberea obtinuta din flori de sofran (Crocus sativus) - 3 lingurite zilnic, remediu important in neoplaziile abdominale, mamare si uterine. Sa auzim numai de bine!