Un virus pentru criza economica
"Gripa porcina" a fost inclusa la bolile cu evolutie "atipica", ceea ce ridica intrebari cu privire la provenienta virusului H1N1. Ministrul sanatatii din Indonezia, d-na Siti Fadillah Supari, a "recidivat", declarand intr-o conferinta de presa ca nu exclude posibilitatea ca virusul H1N1 sa fi fost creat in laborator. Indonezia nu a raportat cazuri de gripa porcina, insa a fost afectata de gripa aviara, in 2003. In urma cu catva timp, Siti Fadillah a acuzat marile laboratoare de inginerie genetica din lume ca fabrica virusuri pentru a spori profiturile companiilor farmaceutice, grav afectate de criza mondiala. "Cert este ca raspandirea gripei porcine pe glob a condus la cresterea brusca a valorii actiunilor marilor companii farmaceutice", a subliniat ea. "Virusul prezinta o combinare de proprietati care ne indreptateste sa credem ca nu are o provenienta naturala." "Invinuitii de serviciu" sunt statele occidentale si, in primul rand, SUA. Focare de gripa porcina au fost semnalate in mai multe tari, printre care Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Austria, Liban, Israel si SUA, epicentrul fiind descoperit in satul La Gloria, unde se afla una dintre cele mai mari crescatorii de porci din Mexic.
Scapat accidental dintr-un laborator
"Una dintre cele mai simple explicatii pentru caracteristicile ciudate ale virusului este ca avem de-a face cu un virus care a scapat din laborator", avertizeaza si specialistul australian Adrian Gibbs, in varsta de 75 de ani, autor a 250 de lucrari despre virusuri si care a colaborat la dezvoltarea celebrului medicament antiviral Tamiflu. Gibbs a trimis un studiu la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a anuntat ca va analiza ipoteza australianului, care se bazeaza pe faptul ca genele virusului porcin au evoluat mult mai rapid decat genele altor virusuri gripale. Intr-un interviu recent, el a declarat ca va demonstra ca noile caracteristici genetice ale virusului H1N1 duc la presupunerea ca a fost cultivat pe oua, o metoda folosita frecvent in laboratoare. Insa in ipoteza sa nu este vorba de o arma biologica, asa cum s-a speculat despre virusul gripei aviare, ci este vorba de "o eroare umana, petrecuta cel mai probabil intr-un laborator de vaccinuri, unde accidental s-au pus doua virusuri laolalta". Ceea ce nu este mai linistitor!
O campanie de vaccinare intrerupta
Primul caz de gripa porcina a fost semnalat in 1976, cand un soldat american a murit la Fort Dix. Alti 500 de soldati din Fort Dix erau infectati. Companiile producatoare de medicamente si-au oferit imediat serviciile, dar nu gratuit. Surprinzator de repede, au anuntat ca s-a obtinut un vaccin, medicamente antivirale neexistand atunci. Autoritatile americane au investit in prima faza 135 de milioane de dolari, urmand ca 220 de milioane de oameni sa fie vaccinati. Campania a fost stopata, dupa ce fusesera vaccinati 40 de milioane de oameni, deoarece se inregistrasera mii de plangeri ca vaccinul provoaca efecte secundare problematice. Epidemia trecuse, dar medicii sustineau ca fara vaccinare s-ar fi repetat tragedia din 1918, cand gripa spaniola, asemanatoare cu cea provocata de virusul H1N1, a ucis peste jumatate de milion de americani si a facut 40 de milioane de victime la nivel mondial. Oricum, companiilor producatoare le-au ramas multe doze de vaccin "nefructificat".
Harta genomului mexican
Ca un facut, nici nu a fost stopata epidemia actuala de gripa porcina, cand a si aparut o lucrare despre genomul mexican, semnata de dr. Gerardo Jimenez-Sanchez, de la Institutul National pentru Studiul Genomului. In aceasta se sublinia ca "studiul genetic va folosi pentru a identifica grupurile de populatie predispuse la o anumita boala". Probabil vestea ar fi trebuit sa bucure populatia, dar n-a facut altceva decat sa alimenteze speculatiile despre misterioasele arme genetice care pot afecta un anumit segment al unei populatii: virusii mutanti creati in laboratoare militare. Oare de asta s-a pornit campania cu genomul uman, care se intinde la nivel global? Ca sa se stabileasca harti cu predispozitii la boli in functie de caracteristicile genetice? "Studiul demonstreaza ca unica marca genetica a virusului H1N1 nu poate fi responsabila de mortalitatea ridicata in Mexic din cauza gripei porcine, deoarece genomul mexican este foarte diversificat", a subliniat dr. Jimenez. Cu alte cuvinte, nu ar fi o arma genetica creata pentru mexicani. Dar de ce s-au gandit ca ar putea fi?
O "aviara" in scop pecuniar
In 2006, in plina "isterie aviara", au aparut aceleasi acuzatii cu virusi gripali, scapati mai mult sau mai putin intentionat din diverse laboratoare, dar in scop pecuniar: cucerirea de noi piete de desfacere pentru medicamentele si vaccinurile antivirale si, de ce nu, pentru carnea de pui de "import"! Dr. Leonard Horovitz, expert international in bioterorism, autor al volumului "SIDA si Ebola - boli accidentale sau intentionate?", a dezmintit faptul ca epidemia de gripa aviara, plamadita in laboratoare, ar fi fost atat de contagioasa si mortala pe cat a fost prezentata. "Formele obisnuite de gripa omoara in jur de 40.000 de americani in fiecare an", a sustinut dr. Horovitz. In plus, prestigiosul "USA Today" anunta in plina "campanie" de isterizare ca "nu exista un vaccin impotriva gripei aviare". Pentru ca, explica dr. Horovitz, specialistilor le-ar fi trebuit virusul mutant, creat in laborator, ca sa obtina efectul optim al antivirusului, dar daca nici un laborator nu recunostea ca l-a creat, s-a mers pe bajbaite.
SARS pentru taiwanezi
In aprilie 2003, OMS a raportat 3.947 cazuri de SARS (sindrom respirator acut) si 229 decese la nivel mondial, in China, Hong Kong, Singapore, Vietnam si Canada. In 22 aprilie, Taiwanul avea doar 29 de cazuri, toate de "import", si nici un deces. Apoi, zi dupa zi, raportarile din tara au crescut ingrijorator, ajungand in iunie 2003 la 680 de cazuri si 81 de decese, cele mai multe intr-o luna. Ceea ce i-a uimit pe specialisti a fost raspandirea atat de rapida a virusului in Taiwan, spre deosebire de tarile vecine. In astfel de cazuri, vina cade intotdeauna pe sistemul medical, infrastructura, management defectuos etc. S-a intocmit un model matematic pentru a se evidentia grafic modul de raspandire a epidemiei de SARS, iar modelul s-a potrivit perfect pentru toate tarile unde existasera cazuri, mai putin pentru Taiwan. Incercand sa inteleaga de ce sarise modelul din tipare, specialistii taiwanezi au ajuns la concluzia ca virusul H5N1 a fost creat in laborator, special pentru "profilul" genetic al taiwanezilor. In 2004, demonstratia specialistilor taiwanezi era luata in ras, dar anul trecut, generalul Tsai Chao-ming, directorul Biroului pentru Securitate Nationala din Taiwan, a declarat in fata unui comitet parlamentar ca guvernul chinez a declansat intentionat epidemia de SARS, ca pe o arma biologica. Stirea a fost preluata de toate agentiile de presa internationale, mai ales dupa ce legislatorii taiwanezi, purtand masti si placarde cu cranii si oase, au protestat in cladirea Parlamentului.
Chinezii ii acuzau pe americani
Primele cazuri de SARS au fost raportate in 2002, in sudul Chinei, acolo unde se fac multe experimente neconventionale. 350 de oameni au murit, dar s-a incercat sa se ascunda epidemia. Cand totul a iesit la iveala, tapii ispasitori au fost primarul Beijingului si ministrul Sanatatii. "SARS a devenit o "formula" de razboi biologic pentru China. Sursele noastre erau din cercul celor care lucrasera la obtinerea virusului. Biroul pentru Securitate Nationala a monitorizat permanent situatia", a declarat generalul taiwanez Tsai. Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a declarat presei ca este interesat sa afle "sursele" de informatii ale generalului Tsai, si numai dupa aceea va da o explicatie pentru "declaratiile iresponsabile" ale acestuia. Conflictul dintre China si Taiwan dureaza de la sfarsitul razboiului civil chinez, din 1949, cand insula si-a declarat independenta. "Ne trebuie o definitie exacta pentru razboiul biologic care implica un virus gripal", a cerut parlamentarul taiwanez Shuai Hua-ming. Mai precis, cum ar putea un virus gripal sa fie directionat pe un anumit segment de populatie?! Doi cercetatori rusi au sustinut teoria specialistilor taiwanezi, cum ca virusul H5N1 a fost creat in laborator, dar n-au specificat al cui. Interesant este ca s-au gasit si cativa specialisti chinezi care au admis aceasta posibilitate, acuzand ca de vina sunt... cercetatorii americani, care l-au creat ca arma impotriva Chinei!
Sinuciderea bizara a "Doctorului Anthrax"
Cand "Dr. Anthrax" s-a sinucis, in 2008, presa internationala a anuntat incheierea celui mai misterios atentat de dupa 11 septembrie 2001. Un val de sinucideri suspecte in randul microbiologilor angajati in domeniul bioterorismului a pus insa pe ganduri ziaristii de investigatii. A fost dr. Bruce Ivins, de la Fort Dietrick, "Dr. Anthrax", autorul atentatelor cu spori de antrax, petrecute incepand cu 18 septembrie 2001 si soldate cu moartea a cinci persoane? Inaintea sinuciderii sale bizare, dr. Ivins se laudase la unii colegi ca stie cine este autorul atentatelor! Actiunea codificata de FBI ca "Amerithrax" a fost catalogata ca cea mai vasta actiune de investigare a unui caz criminal din toata istoria Americii. Majoritatea agentilor FBI care lucrasera la atentatele din "9/11" au fost transferati la cazul atacului cu anthrax, acestia fiind convinsi initial ca este aceeasi mana criminala a organizatiei teroriste Al Qaida. Cazul debuta insa cu o mare enigma: prin ce tehnologie, ne(re)cunoscuta de oamenii de stiinta din domeniul armelor biologice fusese obtinut antraxul super rafinat? Trebuia sa se caute vinovatul neaparat in laboratoarele sofisticate militare, care se ocupau cu cercetari in domeniul bioterorismului! Pana la Ivins, FBI il banuise pe doctorul de origine egipteana Ayyaad Assaad, coleg cu Ivins, si pe alt coleg al lor, dr. Steven Hatfill. Acesta din urma a fost sicanat sase ani, pana a fost exonerat, iar acum are de incasat 5,82 milioane de dolari pentru defaimare!
Unde a disparut lt. col. Phillip Zack?
Ceea ce n-au inteles ziaristii americani este de ce FBI nu l-a banuit deloc pe lt. col. Phillip Zack, cercetator la laboratorul de arme biologice de la Fort Dietrick, coleg cu cei trei, care a si dus o campanie acuzatoare impotriva lui Ayyaad Assaad?! Camerele de luat vederi de la Fort Dietrick l-au surprins pe Zack intrand in laboratorul cu toxine periculoase, la o ora tarzie, dupa program, chiar in sectiunea de unde a fost sustras tipul de antrax folosit ulterior in atentate. Agentii FBI au studiat casetele abia dupa ce Phillip Zack a fost demascat de "News Story", dar acesta fusese deja concediat, din cauza atacurilor rasiale impotriva doctorului Ayyaad, si nu a mai fost de gasit!
Cimitirul cu biochimisti
Decembrie 2002. Trupul biochimistului Don Wiley, de la Harvard, savant de renume mondial, a fost gasit plutind pe Mississippi. Masina lui a fost gasita in Memphis, cu cheia in contact si motorul mergand. Verdictul de sinucidere nu a convins pe nimeni. El isi sunase sotia, o anuntase ca e pe drum si-o rugase sa-i pregateasca pe cei doi copii pentru o iesire in Parcul Graceland! Cum se explica ca apoi a oprit masina pe un pod si s-a aruncat in rau?
2002. Expertul in microbiologie Benito Que, 52 de ani, coleg cu "sinucisul" dr. Wiley, a fost gasit mort in parcarea Scolii Medicale din Miami. Desi au existat martori care au declarat ca a fost atacat de patru indivizi, verdictul a fost: "cauze naturale"!
2002. Microbiologul rus Victor Korsunov, 56 de ani, a fost ucis in 2002 in apropierea locuintei sale din Moscova, aparent intr-un jaf.
2002. Experta rusa in microbiologie, Tania Holzmayer, 46 de ani, stabilita in SUA din 1989, ucisa cu focuri de arma de catre colegul ei Guyang Huang, care apoi s-a sinucis.
2003. Sinuciderea microbiologului britanic David Kelly, 59 ani, a fost cea mai mediatizata din seria mortilor suspecte ale expertilor din domeniul bioterorismului. El a fost gasit, pe 17 iulie 2003, cu o vena, cea ulnara, de la o mana, taiata, sprijinit de un copac din padurea din Southmoor, nu departe de locuinta sa. Dr. Kelly era expertul nr.1 in programele irakiene de dezvoltare a armelor de distrugere in masa si considerat "sursa anonima" a ziaristului Andrew Gilligan de la BBC, care sustinea ca Bagdadul nu are asemenea arme, starnind un imens scandal in Marea Britanie. Inainte de a se "sinucide", le spusese colegilor ca daca nu reuseste sa-si tina gura, va fi gasit mort intr-o padure, asasinat. "Premonitia" sa a fost corecta, mai putin verdictul anchetatorilor!
2003. Microbiologul Robert Leslie Burhoff, 45 de ani, a fost ucis, in noiembrie, de o furgoneta alba, in timp ce se indrepta spre casa. Furgoneta a aparut din senin, l-a lovit si a disparut, fara sa fie identificata.
2004. Expertul in biotehnologie John Clark, cunoscut pentru studiile de clonare care au dus la obtinerea oii Dolly, 52 de ani, a fost gasit spanzurat in locuinta sa.
2004. Expertul in microbiologie Larry Bustard, 53 de ani, a murit din cauze necunoscute. In timpul atacurilor cu anthrax din 2001, Bustard a creat o spuma care a curatat de sporii de anthrax cladirea Congresului si redactiile ziarelor care primisera scrisorile cu anthrax.
2004. Trupul expertului in microbiologie William McGuire, 39 de ani, a fost sectionat, bagat in trei valize si aruncat in Raul Chesapeake.
2005. Dr. Geetha Angara, 43 de ani, a decedat in februarie 2005. Trupul ei a fost gasit intr-un rezervor de apa gol, la centrala de apa din Totowa.
2005. Biochimistul american de origine coreeana Jeong H. Im a fost gasit mort, in ianuarie 2005, injunghiat de mai multe ori, intr-un aparent jaf.
Toti acesti oameni de stiinta au un singur numitor comun: lucrau in domeniul armelor de distrugere in masa!
FBI la vanatoare de "savanti la domiciliu"
Agentii FBI au demarat o "razie" printre laboratoarele improvizate la domiciliu, apartinand unei retele de "biohackeri", care isi procura aparatura si materialele necesare de pe internet. FBI s-a "autosesizat", dupa ce publicatia "Nature Biotechnology" a atras atentia asupra traficului online cu esatioane de ADN si cu alte produse biologice cu potential de risc extrem de ridicat. E mai simplu decat sa verifice cele 1.400 de laboratoare militare care se ocupa de arme biologice si de posibile atacuri teroriste, precum si de cei 14.000 de cercetatori angrenati in aceasta activitate secreta...