Miresme de primavara

Redactia
Salata cu sos de patrunjel

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru sos - 2 legaturi patrunjel verde, 60 g cascaval, 50 g alune macinate, 2 catei de usturoi, 2 lingurite zeama de lamaie, 225 ml ulei de masline, sare. Pentru salata: 1 salata verde creata, 250 g rosii mici, 250 g branza telemea rasa.
Mod de preparare
: * Sosul - Se spala patrunjelul, se scutura de apa, se toaca marunt si se amesteca cu cascavalul ras si alunele macinate. Se adauga usturoiul curatat si ras, apoi 200 ml de ulei, zeama de lamaie si sare (dupa gust) si se amesteca bine. * Salata - Salata verde se alege, se spala, se lasa putin sa se scurga si se rupe bucati. Rosiile spalate se taie in patru, iar telemeaua - cubulete. Se pun toate intr-un castron, se iau 4 linguri din sosul preparat, se amesteca cu restul de ulei si se toarna peste salata. Sosul ramas se poate servi cu taietei sau macaroane. Se pastreaza bine circa doua saptamani la frigider, intr-un borcan cu capac.

Snitele de gulii cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 gulii, sare, o legatura de ridichi, 500 g branza de vaci (slaba), un borcanel de smantana (150 ml), 50 g cascaval ras, piper, 4 felii de paine uscata (sau pesmet), 4 linguri nuci macinate, 2 oua, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, cateva codite de ceapa verde.
Mod de preparare
: Se curata guliile de coaja, se taie felii groase de 1,5 cm, se fierb 5 minute in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Ridichile curatate si spalate se taie felii, iar coditele de ceapa verde - rondele. Se amesteca branza de vaci cu smantana, se incorporeaza cascavalul ras, ridichile si coditele de ceapa, se sareaza si se pipereaza. Se da painea uscata prin masina de tocat si se amesteca pesmetul (fin) cu nucile macinate. Se bat ouale cu putina sare. Se dau feliile de gulii mai intai prin ou, iar apoi prin pesmet+nuci si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc pe ambele parti. Se servesc fierbinti, cu amestecul de branza de vaci si ridichi.

Cartofi umpluti cu spanac

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g spanac, 800 g cartofi (nefainosi), sare, 1 ceapa, 40 g seminte de floarea-soarelui, 1 lingura unt, 200 g branza de burduf, piper, 150 g cascaval, unt pentru forma.
Mod de preparare
: Se fierbe spanacul cateva minute in apa clocotita, se scurge, se lasa sa se raceasca, se stoarce si se toaca mai mare. Cartofii spalati bine se fierb 20 de minute in apa cu sare. Ceapa se taie marunt, iar semintele de floarea-soarelui se prajesc intr-o tigaie fara grasime, se scot si se pun deoparte. Se incinge untul si se caleste putin ceapa, apoi se adauga spanacul care se dunstuieste (cu capac) circa 3 minute si la urma se incorporeaza branza sfaramata si semintele de floarea-soarelui. Se gusta de sare si piper. Cartofii curatati de coaja se taie in doua (pe lung) si se scobesc cu o lingurita, lasandu-li-se o margine ingusta. Miezul de cartofi se adauga la compozitia de spanac, se gusta de sare si apoi se umplu cu ea cartofii. Se aseaza intr-o forma unsa cu unt, se presara cu cascavalul ras si se baga la cuptorul incins la 200gr.C. Se lasa sa se rumeneasca circa 20 de minute, se scot si se servesc fierbinti.

DULCIURI

Clatite cu capsuni


Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 clatite preparate dupa reteta stiuta de dvs., 500 g branza de vaci proaspata, sucul si coaja de la o lamaie, 50 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 500 g capsuni.
Mod de preparare a umpluturii
: se amesteca branza de vaci cu sucul si coaja de lamaie rasa, cu zaharul si zaharul vanilat. * Se spala capsunile, se curata si se taie marunt. Un sfert din ele se paseaza si se amesteca cu branza de vaci. Restul bucatelelor se incorporeaza in branza. Se umplu clatitele si se pudreaza cu zaharul vanilat.