Raspuns pentru LUMINITA MOROSANU, F. AS nr. 860 - "Am nevoie de un tratament pentru cistita hemoragica"

Redactia
ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

In afectiunile aparatului urinar, fitoterapia recomanda specii de plante care contin substante active cu proprietati antiseptice in cazuri de nefrite, pielite, pielonefrite, cistite (singure sau in asociere cu specii cu proprietati antiinflamatorii si emoliente), iar in cazurile de litiaze renale, plante cu efect diuretic. Efectul diuretic este urmarit in aproape toate afectiunile aparatului urinar si se datoreaza in special substantelor active din plantele ce contin saponozide, flavonoizi, uleiuri esentiale si saruri de potasiu. Un produs deosebit de eficient pentru aparatul urinar este Tonicul imunitar "E-lite". Este un preparat fitoapicol ce contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie, soc, uleiuri esentiale de pin, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad, geraniu. Are efect antiinflamator, decongestionant, antiinfectios (asupra infectiilor virale si microbiene), diuretic (elimina apa in ascite si dizolva pietrele si nisipul la rinichi). Alte produse naturiste eficiente sunt: * Merisor - are actiune antiinflamatorie asupra vezicii urinare si rol protector pentru distrugerea bacteriilor din vezica (E-Coli, Proteus, Klebsiella etc.); * Enterolactis - este o cultura concentrata si complexa din lactobacili care regleaza pH-ul, alcalinizeaza urina si distruge "bacteriile rele" din organism; * Traista-ciobanului - este o planta cu deosebite efecte hemostatice, opreste sangerarile si hemoragiile; * Formula anemii - este o combinatie din trei plante: cretisoara, traista-ciobanului si coada-soricelului. Are efect antiinflamator, tonic genito-urinar, hemostatic; * Urinosalm - este un complex ayurvedic cu efecte diuretice si calmante in cistite, nefrite si edeme renale; * Imunostim - contine echinacea si cats claw, plante recunoscute pentru efectele miraculoase cu proprietati "antibiotice" si imunostimulatorii.
Local, va recomand Ovulele ginecologice "Superforte", care contin cea mai reusita combinatie: miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din catina, musetel, galbenele, tataneasa, sunatoare, urzica, salvie, morcov, cimbru, mumio si argila. Are efect hemostatic in cistite, rani pe col, metroanexite, antiinflamator, antiinfectios, antitumoral, regleaza pH-ul, antimicotic si calmant.
Ovulele ginecologice "Superforte" si Tonicul imunitar "E-lite" se prepara doar la Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva.

ENCIU NICANOR, biolog Cluj-Napoca, str. Baisoara nr. 9, ap. 83, sc. 2

"Exista tratament naturist pentru insomnie cronica?"
(Raspuns pentru ELENA IONESCU - Bucuresti, F. AS nr. 514)


Tratamentul de baza al insomniei il constituie stilul de viata. Acesta presupune un protocol in care sa predomine ordinea, ratiunea, calmul in tot ce intreprindeti si efectuati pe parcursul unei zile. Acest stil de viata va va conduce la o stare de liniste si multumire interioara, care va aduce un somn linistitor. Nu uitati acel principiu sacru care spune: "In fiecare zi o fapta buna, in fiecare minut un gand bun". Desi locuiti in Bucuresti, cautati un loc unde sa efectuati o mica plimbare (15-20 minute), daca se poate singura, timp in care sa alungati din interiorul dvs. grijile zilnice si sa cautati bucuria vietii in tot ce va inconjoara. Inainte de culcare, este bine sa consumati un ceai indulcit cu miere de albine, ceai din tei sau hamei, levantica, sulfina, paducel, odolean, maghiran, urzica moarta, vinarita, sau chiar ceai sedativ integral, pe care le gasiti la unitatile Plafar.
Masa de seara este bine sa cuprinda o ceasca de lapte caldut, indulcit cu miere de albine, sau carne de curcan, peste, cereale incoltite, fructe, alune, banane, curmale, seminte de floarea-soarelui sau dovleac (neprajite), fasole boabe. Alimentele recomandate contin triptofan, o substanta naturala ce induce somnul la nivelul creierului. Dupa ce v-ati asezat in pat, efectuati o repriza de autosugestie (training autogen, metoda dr. Schultz). Adica alungati toate gandurile din cap pana creierul devine liber (gol). Apoi va ziceti singura, dar numai in gand, urmatoarele cuvinte: sunt libera, sunt libera... de circa 10 ori. Mi-e somn, mi-e somn... de circa 10-15 ori. Adorm, adorm... de circa 10-15 ori. Evitati viata agitata si stresul, situatiile conflictuale si grijile (gandurile) care nu au rezolvare. Nu exista persoana care sa nu fi trecut prin asemenea situatii de insomnie, mai ales cele varstnice, asa cum am patit si eu. Din stilul de viata trebuie sa mai faca parte: nu alcool, nu tutun, nu cafea, nu ciocolata, doar un ceai din Ginseng pe parcursul zilei, care este linistitor. Va doresc somn usor!

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Cunoasteti vreo metoda de curatire a colonului?"
(Raspuns pentru SANDU P. - Canada, F. AS nr. 862)


Greselile uzuale de alimentatie, administrarea de medicamente fara recomandare si supraveghere medicala competenta, tutunul, cafeaua, alcoolul si orice alt factor de risc pentru sanatate, precum si procesele metabolice interne, incarca organismul uman cu substante toxice de care acesta incearca sa se debaraseze. In general, orice afectiune se datoreaza acumularii toxinelor peste limitele normale de eliminare ale organismului, ajungandu-se la autointoxicarea acestuia. Cand puterea de detoxifiere si eliminare a deseurilor este depasita, apar mai intai tulburari functionale, apoi organice, care antreneaza boli cronice, ce slabesc si mai mult rezistenta organismului. Un organ bolnav atrage in timp imbolnavirea altor organe, provocand tulburari generale. Majoritatea produselor toxice din organism sunt eliminate prin aparatul renal si prin intestinul gros (colon), de aceea este absolut necesar ca acestea sa functioneze la parametrii optimi. Intestinul gros prezinta o flora microbiana ce produce, printre altele, vitaminele K si B12, iar distrugerea acesteia va atrage instalarea starii inflamatorii, anemierea si aparitia microhemoragiilor. Pe cale de consecinta, toxinele, in loc sa fie eliminate din organism, vor patrunde in sange, intoxicand celulele. Pentru curatirea colonului se recomanda o cura de 5 saptamani, cu o singura posibilitate de repetare intr-un an, dupa urmatoarea schema:
* in 2 litri de apa fiarta si racita se adauga 1 lingura plina de sare de lamaie. Cei 2 litri se vor bea, inghititura cu inghititura, pe parcursul a 1-2 ore, intre orele 5-7 dimineata, sau seara, inainte de culcare, dupa urmatorul model: in prima saptamana - in fiecare zi; in a doua saptamana - o zi da, una nu; in a 3-a saptamana - o zi da, doua nu; in a 4-a saptamana - o zi da, trei nu; in a 5-a saptamana - o data pe saptamana.
In toata aceasta perioada de 5 saptamani, se va manca regulat, dar fara carne si lactate. Microclismele cu ceai de sunatoare si tataneasa sunt benefice pentru colon, fara a abuza de ele, deoarece pot produce traumatisme ano-rectale. In afara de aceasta metoda standard, va mai recomand ca proceduri detoxifiante si depurative, pe segmentul gastro-intestinal, dar si in general, urmatoarele remedii:
* Cura de 12 zile cu Clorofila obtinuta prin mixare sau stoarcere electrica din frunze de patrunjel, papadie, ceapa, usturoi, leurda, urzica, lucerna si telina. Se procedeaza astfel:
- in prima zi se beau 50 ml extract, pe stomacul gol, cu 1/2 ora inainte de micul dejun.
- a doua zi se beau 100 ml extract, in 2 reprize, cu 1/2 ora inainte de pranz si cina.
- din a 3-a zi, pana in a 11-a, se mareste doza cu cate 50 ml extract (150 ml, 200 ml, 250 ml... 550 ml). Se beau trei parti egale, cu 1/2 ora inaintea celor trei mese principale.
* Cura cu sucuri de legume si fructe care prevede consumul a 400-600 ml (2-3 pahare) de extracte naturale, prima doza dimineata pe stomacul gol. Cura dureaza de la o saptamana - pentru faza de intretinere sau remedierea afectiunilor usoare - pana la 4-5 saptamani, pentru maladiile cronice sau grave. Pe parcursul curei, nu consumati carne, decat eventual pui sau peste fiert sau la gratar, evitati aditivii alimentari (E-uri), conservele si bauturile alcoolice. Cele mai indicate ingrediente pentru o astfel de cura sunt: merele, morcovii, telina, patrunjelul si ananasul. Deoarece banuiesc ca va intereseaza metodele de detoxifiere a colonului in scopul prevenirii aparitiei bolii neoplazice colono-rectale, va informez ca cele mai bune remedii profilactice naturale sunt Cicoarea (infuzie) si Migdalele amare (continut de amigdalina - vitamina B17, considerata vitamina antineoplazica). Multa sanatate!

"Am 34 de ani si nu pot sa raman insarcinata"
(Raspuns pentru RODICA NEACSU, F. AS nr. 862)


Trebuie sa stiti ca infertilitatea nu este acelasi lucru cu sterilitatea, care inseamna incapacitatea de a avea copii, indiferent de circumstante. Din punct de vedere medical, infertilitatea presupune existenta unui obstacol in lantul lung si extrem de complex de evenimente care duc la aparitia sarcinii. In ceea ce priveste existenta problemelor cu care v-ati confruntat si se pare ca va mai confruntati - ovare polichistice, amenoree, hirsutism etc. - acestea denota existenta unor dezechilibre hormonale marcante pe axul endocrin hipotalamo-hipofizar-suprarenale-ovare. Astfel, incapacitatea de a elibera un ovul la fiecare ciclu menstrual (anovulatia) este responsabila de infertilitate in pana la 15% din cazuri. Absenta ciclului menstrual poate reprezenta o problema de dezvoltare a uterului sau ovarelor (hipogonadism). Hiperprolactinemia, la randul ei, poate inhiba ovulatia, iar insuficienta secretiei de hormoni hipotalamici, stimulatori ai hipofizei, determina absenta eliberarii ovulului din foliculii ovarieni. Sindromul ovarelor polichistice poate duce si el la infertilitate. In acest caz, organismul produce o cantitate excesiva de hormoni masculini care determina marirea in volum a ovarelor si aparitia chisturilor. Daca ovulatia este normala, cauza infertilitatii poate fi indusa de anomalii ale trompelor uterine. Distrugerea lor cauzata de infectii blocheaza trecerea ovulului. Uneori, dupa ovulatie, ovulul trece cu succes prin trompele uterine doar pentru a intalni alte probleme. Pot fi afectate multe dintre procesele aflate sub control hormonal, de la producerea mucusului cervical la proliferarea stratului intern al uterului (endometrioza). Alteori, cauzele infertilitatii pot fi datorate uterului in forma neregulata sau existentei unei tumori la nivelul cavitatii uterine. Totodata, problemele colului uterin - stenoza canalului cervical, alterarea mucusului, care distruge spermatozoizii sau le impiedica trecerea - pot fi de asemenea cauze ale infertilitatii.
Cum la dvs. nici tehnicile de reproducere asistata (ex. fertilizare "in vitro") nu au avut succes, iar tratamentul naturist de fertilizare trebuie sa tina cont (ca si cel alopat) de preexistenta unor factori morfo-functionali perturbatori bine determinati, va sugerez ca pe baza precizarilor facute de mine mai sus sa efectuati noi teste si examene medicale de specialitate, care sa ateste cu precizie cauza (cauzele) infertilitatii dvs. Comunicati-mi telefonic rezultatele examenelor medicale, pentru a va putea prescrie un tratament naturist de fertilizare adecvat.