Bucatarie italiana

Redactia
Salata cu sos fierbinte

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 cartofi, 1 capatana de salata verde, 1/2 legatura patrunjel verde, 3 cepe verzi, taiate rondele, sare, piper negru macinat, 2 felii bacon, taiate cubulete, 2 linguri otet de vin.
Mod de preparare
: * Se spala bine cartofii si se fierb - cu coaja - circa 20-30 de minute in apa cu sare. * Intre timp, se alege salata, se spala, se zvanta, si se rupe fiecare frunza in 2-3 bucati. Se aleg frunzulitele de patrunjel, se spala si se zvanta. * Se scurg cartofii si se lasa putin sa se raceasca. * Se incalzeste un castron mare, inmuindu-l cateva minute in apa fierbinte si se sterge bine. Se pun 4 farfurii in cuptorul incins si stins, ca sa stea calde. * Se curata cartofii de coaja, se pun pe fundul castronului bucatile de salata si patrunjel, si peste ele cartofii taiati felii subtiri. Se adauga rondelele de ceapa, sare si piper si se amesteca bine. * Se prajeste baconul intr-o tigaie uscata, pana ce-si lasa grasimea. Se adauga o lingura de apa, se lasa sa dea intr-un clocot si se toarna peste salata. Se amesteca din nou. * Se incinge si otetul in tigaie, se toarna si el peste cartofi, se amesteca si se serveste salata imediat pe farfuriile tinute la cald.

Fileuri de peste la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste proaspat (cod, merluciu, salau) a 175 g, 50-75 g unt sau margarina, 8 felii subtiri de bacon (costita afumata), 2 cepe verzi tocate marunt, 375 g cartofi taiati felii, 1/2 foaie de dafin, 1/2 legatura codite de ceapa verde, taiate rondele, 1/2 legatura de patrunjel, tocat marunt, sare, piper, 4 linguri smantana acrisoara.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 180. Se-ncing intr-o tigaie 25 g de unt si se prajesc feliile de bacon, pe ambele parti, pana ce devin crocante. Se scot din tigaie si se tin la cald. Se caleste ceapa in grasimea lasata de bacon, pana ce devine sticloasa, adaugand, eventual, putin unt (margarina). * Se fierb feliile de cartofi circa 5 minute in apa cu sare, se scurg bine si se tin la cald. * Se unge o forma inalta, termorezistenta, se pune pe fund foaia de dafin si se cladesc deasupra jumatate din feliile de cartofi, peste care se presara jumatate din ceapa prajita, din coditele de ceapa verde si din patrunjelul tocat. * Se aseaza deasupra 4 felii de bacon, peste ele fileurile de peste si se acopera cu restul de verdeturi, de ceapa, cu 2 felii de bacon, apoi cu cartofii si in final cu baconul ramas. Se sareaza, se pipereaza si se toarna peste ele smantana. * Se presara 15 g de unt (margarina) rupt bucatele, se da mancarea la cuptor si se lasa sa se patrunda 40 de minute, pana ce se inmoaie cartofii si pestele. * Cand este aproape gata, se tine putin sub grill-ul incins, dupa ce s-a turnat peste ea untul ramas - topit.

Pui a la romana

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pui (circa 1,5 kg) taiat bucati, 100 ml ulei de masline, 1-2 catei de usturoi, taiati felii, 50 g bacon, taiat cubulete, sare, piper, 2 lingurite rozmarin proaspat, tocat marunt, 1/8 l vin alb sec, 2 linguri pasta de rosii.
Mod de preparare
: * Se incinge uleiul intr-un ceaun, in care sa incapa toate bucatile de pui (una langa alta), se prajesc in el usturoiul si baconul - la foc potrivit - pana ce se rumenesc, se scot si se pun deoparte. Se zvanta bine puiul, se freaca cu sare si piper, si se prajeste, la foc potrivit, pana ce se rumeneste frumos. * Se varsa surplusul de ulei, se presara peste carne rozmarinul, cubuletele de bacon si usturoiul, se toarna vinul, pasta de rosii si circa 1/4 l de apa clocotita, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba aproximativ 20-30 de minute. Se serveste imediat.

DULCIURI

Spuma de lamaie

Ingrediente: 600 ml frisca (dulce) batuta, coaja rasa si zeama a doua lamai, 150 ml vin alb sec, 1 lingura zahar, 3 albusuri. Pentru garnisit: felii de lamaie, fructe proaspete.
Mod de preparare
: * Se incorporeaza in frisca batuta coaja rasa de lamaie, vinul si apoi zeama de lamaie (toate putin cate putin) si la sfarsit se adauga zaharul (putin, ca sa nu fie prea dulce). * Se bat albusurile spuma si se incorporeaza si ele in crema care se pune apoi la rece. * Inainte de-a o servi, se mai bate o data cu telul, se toarna in pahare si se garniseste cu felii de lamaie si cu fructe proaspete de sezon.