Sinead O'Connor in Romania

Dana Ene
Noutati muzicale

Pe 11 iunie a.c., la Arenele Romane din Bucuresti, va avea loc un regal muzical, a carui suverana este nimeni alta decat controversata cantareata irlandeza Sinead O'Connor. Ea va sustine un concert acustic, in care-i va avea parteneri de scena pe vechii ei colaboratori, Steven Cooney si Kieran Kiely, alaturi de care va promova albumul "Theology", lansat in 2007. Solista marturisea intr-un mesaj adresat fanilor la inceputul acestui an: "Astept cu bucurie concertele live. Ador sa simt reactiile publicului... Prioritatile mele sunt, totusi, sa scriu si sa inregistrez, astfel incat sa va pot oferi un nou album, la inceputul lui 2010. Daca reusesc sa fac asta si sa savurez fiecare secunda din concertele pe care le voi sustine, atunci am sa pot spune cu mana pe inima ca am avut un an creativ!".
Sinead O'Connor a fost unul dintre cele mai importante staruri ale anilor '90, desi a fost o figura controversata, chiar de la inceputul carierei, imediat dupa lansarea primului album - "The Lion and the Cobra", in 1987. A aparat actiunile IRA (Armata Republicana Irlandeza), gest ce i-a atras nenumarate critici. Si-a distrus multe relatii in industria muzicala, dupa i-a atacat pe cei de la U2, a caror muzica a numit-o "bombastica". A reusit sa-si strice imaginea si pe taramurile americane, dupa ce a refuzat sa apara la emisiunea "Saturday Night Live" a canalului NBC. In 1990, si-a retras numele din competitia pentru premiile Grammy, desi primise 4 nominalizari pentru albumul sau "I Do Not Want What I Haven't Got". Inspirat de destramarea mariajului ei cu muzicianul John Reynolds, CD-ul contine si celebra piesa "Nothing Compares 2 U", preluata de la Prince.
In 1992, accepta in cele din urma sa apara la Saturday Night Live. Sinad isi incheie reprezentatia sfasiind o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea, gest ce atrage asupra ei un val de oprobriu public nemaiintalnit. Hirotonisirea ei la gradul de preoteasa, de catre Episcopul Cox, al schismaticei grupari "Independent Catholic", n-o ajuta foarte mult in recastigarea publicului, in ciuda vocii ei nemaiintalnite.
In 2002 lanseaza albumul "Sean-Nos Nua", aclamat indelung pentru reintoarcerea la traditia folk irlandeza, iar un an mai tarziu, lanseaza dublul-disc "She Who Dwells..." catalogat drept "cantecul de lebada" al artistei. Incet, incet, o parte din public incepe sa-i ierte cantaretei irlandeze, acum in varsta de 41 de ani si mama a 4 copii, "scaparile" din tinerete, cu toate ca ea nu si-a schimbat foarte mult atitudinea fata de viata si propriile credinte.
"Vocea lui Sinead O'Connor este inca una din minunile acestei lumi", titra ziarul "Guardian" intr-o cronica a concertului sustinut de ea pe 1 aprilie a.c. la Londra, in Club Pigalle.
Pentru concertul din capitala, biletele se pot cumpara la pretul de 109 RON, prin intermediul site-ului www.ticketpoint.ro, precum si la Sala Palatului si in reteaua magazinelor "Diverta" din Bucuresti si din tara. In ziua spectacolului, biletele vor costa 129 RON.