Traiasca Partia Democrata a Rumanilor din Serbia!

Ion Longin Popescu
Conform Agentiei Romanian Global News (www.rgn.ro), Partia Democrata a Rumanilor din Serbia, singurul partid reprezentandu-i pe cei 300.000 de romani din Timocul sarbesc, si-a serbat zilele trecute cinci ani de la infiintare, fara ca vreun membru al vreunui partid politic din Romania sa fie prezent.

Exact in momentul in care, la Cluj-Napoca, liderii romani de la putere si din opozitie bateau temenele electorale de la tribuna Congresului UDMR, promitand aberanta "autonomie culturala" a maghiarimii, la Bor, in Timoc, avea loc o aniversare aproape furisata a partidului minoritatii celei mai oropsite din Balcani. Fara macar un mesaj protocolar trimis de Bucuresti, bucurandu-se doar de prezenta unui trimis al ambasadei romane din Belgrad, cei 300 de romani timoceni au vorbit despre cele mai importante realizari ale partidului lor, obtinute in conditii dramatice, sub permanenta hula si amenintare a nationalistilor sarbi, si aproape fara nici un sprijin de la "fratii" lor in ale politicii din Romania. Alegerea a 11 deputati romani in parlamentul regional a insemnat o victorie cu adevarat eroica a noii generatii de lideri ai timocenilor. Pentru ca lucrurile sa fie si mai edificatoare, imediat dupa revenirea presedintelui Tadici din vizita neoficiala de la Constanta, unde a fost tratat la cel mai inalt nivel, ca un mare prieten al romanilor, autoritatile sarbe au interzis cele 10 minute pe saptamana de emisiune in limba romana, pe care romanii le aveau la televiziunea din Bor, si ora de emisiune pe care romanii timoceni o aveau in limba materna, o data pe saptamana, la radio Bor!
Pe de alta parte, citind cuvantarea tanarului presedinte al partidului romanilor timoceni, doctorul Pedrag Balasevic, am aflat ca tocmai fusese dat afara din functia de Presedinte al Consiliului local Bor, pentru simplul motiv ca era roman. El deplange incalcarea grava a drepturilor romanilor timoceni si ipocrizia autoritatilor sarbe care, la Bucuresti, mimeaza prietenia si "fratietatea" cu romanii, iar la Bor sau la Belgrad le interzic si umilitoarele zece minute de televiziune in limba romana.

Fara casti, domnule presedinte!

In timp ce milioane de romani din Balcani, Ungaria, Basarabia si Ucraina sunt haituiti, iar identitatea lor este calcata in picioare, liderii minoritatii maghiare din Romania duc la extrem sfidarea statului roman si a limbii sale oficiale. Ce vedem uluiti pe ecrane? Il vedem pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu casti la urechi, ascultand rabdator, la un congres al unui partid etnic, tinut chiar in inima Romaniei! Cu acelasi soi de aparat isi faceau stanjeniti de lucru si alti lideri politici romani, de la putere si din opozitie, in frunte cu d-l prim ministru. Oare sa-si fi inchipuit domniile lor ca se afla la vreun summit NATO sau UE, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei sau in Parlamentul European, unde s-ar fi justificat traducerea simultana in limba romana? Cine stie? Cert e ca se aflau la congresul UDMR. Acest partid asa-zis european a impins tupeul pana acolo, incat a umilit, in vazul lumii, conducerea politica a Romaniei. De fapt, atunci cand din emblema Postei Romane din Sfantu Gheorghe au ajuns sa scoata tricolorul romanesc; cand de pe masinile politiei au sters inscriptiile in limba romana; cand pe primariile unor orase au coborat drapelul romanesc in berna, la 1 Decembrie; cand in institutiile judetene din Harghita si Covasna nu te poti angaja daca nu stii limba maghiara, n-ar trebui sa ne mai miram de aroganta si lipsa de bun simt a UDMR. Pana la urma, liderii politici romani, in frunte cu presedintele, pot adopta orice conduita doresc dansii, ca persoane private. La Cluj-Napoca insa, mi-a fost jena sa-i vad pe presedintele si pe primul ministru al tarii mele purtand casti in care limba romana le parvenea prin traducere simultana. Oare nu si-au dat seama ca, de la inaltimea functiilor detinute in stat, domnii politicieni autorizau maghiara drept cea de-a doua limba oficiala a Romaniei? Ar mai fi ceva de spus? Ma multumesc cu aceasta sincera strigare: "Traiasca Partia Democrata a Rumanilor din Serbia!".