Toporasii [Violetele]

Redactia
Hildegard von Bingen, celebra calugarita germana, ii folosea pentru a vindeca cicatricele. O reteta veche de sute de ani

Bucura-te de parfumul si de albastrul minunat al unui buchetel de violete. Dar pastreaza o mica provizie de planta in farmacia ta, pentru ca bolnavul sa-i simta mirosul si dupa ce floricica s-a ofilit (Sebastian Kneipp)

Numele: Viorica, violeta, toporas. I se mai spune floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara, dar nu arareori si la inceputul toamnei.
Denumirea botanica: Viola odorata.
Substante active: Planta inflorita contine glicozide, saponine, substante amare, pigmentul cyamina, vitamina C si saruri minerale.
Culesul: Pentru alifii si tincturi se culege planta inflorita, incepand cu echinoctiul de primavara. Momentul ideal pentru cules: luna in crestere in zodia Pestilor.
Proprietati terapeutice: Extern: vindeca ranile si cicatricele. Intern: reduce tensiunea arteriala, curata sangele, provoaca expectoratia.
Utilizare in ginecologie: Hipocrate includea florile si semintele de toporasi in retetele sale pentru usurarea nasterii. Astazi, remediile lui s-au pierdut. Dar violetele parfumate si-au regasit locul meritat datorita cunoscutei vindecatoare Hildegard von Bingen, care in urma cu sute de ani a creat o alifie miraculoasa de vindecare a cicatricelor. Medicina populara include dintotdeauna toporasii ca planta medicinala pentru tratamentul pielii. Inainte vreme, se prepara un terci de toporasi care era aplicat sub forma de prisnita pe abcese, afectiuni canceroase ale pielii sau arsuri.
Mai ales saponinele existente in frunze stimuleaza metabolismul pielii, posedand chiar puteri anti-cancerigene. Adeptii medicinii lui Hildegard von Bingen recomanda crema de violete pentru vindecarea cicatricelor si vorbesc despre cazuri de disparitie totala a urmelor produse de arsuri si operatii. Folosita in mod regulat, crema de violete dizolva uneori chiar si cel mai dur tesut cicatriceal, actionand in profunzime. Spre deosebire de crema de galbenele, eficienta mai cu seama in tratamentul cicatricelor proaspete de dupa operatii, crema de toporasi poate fi utilizata si pentru inmuierea cicatricelor mai vechi sau protuberante.
Medicii naturisti Hertzka si Strehlow (adepti ai lui Hildegard von Bingen) recomanda crema de viorele chiar si in profilaxia metastazelor, dupa operatiile de cancer la san, folosita zilnic, alternativ cu cea de galbenele. Si nu in ultimul rand, crema de viorele se poate utiliza si in endometrioze, pentru masajul zilnic al abdomenului sau dupa operatia de endometrioza, pentru vindecarea cicatricelor. (Uneori, dupa operatii, in tesutul cicatriceal se formeaza focare endometriozice care pot fi dureroase, in functie de ciclul menstrual. Aceste dureri cicatriceale pot fi calmate adeseori printr-un masaj zilnic cu alifie de viorele, focarele mai mici putand fi topite chiar definitiv.)

Reteta cremei de toporasi

Ingrediente: 20 g viorele proaspete, inflorite, 10 ml ulei de masline, 20 g seu de oaie, 3-4 picaturi ulei eteric de trandafiri (pur).
Modul de preparare: Se pun intr-un recipient viorelele maruntite, impreuna cu uleiul de masline si cu seul de oaie si se lasa sa se infierbante pe baia de apa, amestecand incontinuu. Dupa ce s-a topit seul, se mai amesteca cateva minute, dupa care se filtreaza. In timp ce se raceste terciul, se incorporeaza 3-4 picaturi de ulei eteric de trandafiri, pentru ca alifia sa fie mai parfumata si sa tina mai mult. Se varsa apoi alifia (cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri) intr-un borcan curat sau intr-o cutie de crema. La frigider, crema de viorele poate fi pastrata vreme de un an.
Restrictii in folosire: Extern - nu exista. Nu li se recomanda femeilor insarcinate, pentru ca ar putea stimula durerile facerii.