PSORIAZISUL

Rodica Demian
Soarele ii face bine, caldura il agraveaza. Ce e de facut?

Aceasta boala de piele destul de frecventa se manifesta prin puseuri, in cursul carora apar - in anumite zone ale corpului - pete (placi) de culoare rosie, care provoaca mancarimi. Dupa care, inaintea eruptiei urmatoare, pielea isi recapata un aspect aproape normal. In momentul de fata, nu exista un tratament definitiv pentru aceasta afectiune cronica, dar cele cateva recomandari de mai jos va pot ajuta sa va ameliorati calitatea vietii mai ales acum, primavara, cand caldura poate agrava simptomele bolii.

Binefacerile soarelui

• 

Razele solare sunt un remediu excelent impotriva psoriazisului. Stati zilnic intre 15 si 30 de minute afara: primele efecte pozitive ar trebui sa apara in mai putin de 6 saptamani. Psoriazisul se caracterizeaza printr-o ingrosare a pielii si printr-o inflamatie declansata de celulele imunitare, limfocitele T, prezente in epiderma. Expunerea pielii la soare blocheaza activitatea acestor limfocite, adica producerea substantelor numite citokine, raspunzatoare de persistenta si de auto-intretinerea leziunilor.

• 

Vara, protejati-va, totusi, zonele bolnave ale pielii de arsita soarelui, cu ajutorul unei creme solare cu indice ridicat sau cu ecran total.

• 

Iarna, sedintele cu raze utraviolete permit prelungirea efectelor benefice ale soarelui. Aceste sedinte n-au nimic in comun cu solariile (cabinele de bronzaj) si trebuie dirijate de un dermatolog.

Binefacerile bailor

• 

Faceti o baie calda, adaugand in apa putin ulei vegetal. O baie prelungita inmoaie leziunile dure (cu strat cornos ingrosat) si calmeaza mancarimile, dar poate si sa usuce pielea, agravand pruritul. Stati 10 minute in apa, adaugati cateva lingurite de ulei vegetal pentru o buna hidratare a pielii, si iesiti din cada dupa alte 5 minute. Fiti atenti sa nu cadeti, pentru ca uleiul face sa alunece suprafetele.

• 

Pentru calmarea mancarimilor, turnati in apa de baie putin otet. Acest remediu traditional este eficient, chiar daca nu se stie cu exactitate de ce. Se stie totusi ca acidul acetic pe care-l contine otetul omoara bacteriile si, conform unei teorii, psoriazisul poate fi agravat prin infectiile bacteriene.

• 

Ovazul fin macinat este si el eficient impotriva mancarimilor. Dar puteti utiliza produse speciale pe baza de ovaz, pe care le gasiti la farmacie. Daca nu, preparati-va singuri pudra, maruntind fulgii obisnuiti de ovaz in mixer, inainte de a-i introduce in apa de baie.

Hidratarea pielii

• 

De indata ce iesiti din apa, cata vreme pielea este inca uda, ungeti-va corpul cu o crema hidratanta, care va capta umiditatea naturala. Aplicati un strat gros pe placile de psoriazis, pentru a preveni formarea fisurilor, surse de eventuale infectii. Evitati lotiunile care se absorb prea repede si optati pentru o crema consistenta. Alegeti un preparat cu uree, care ajuta la eliminarea scuamelor.

• 

Incercati o crema pe baza de musetel. Printre alte virtuti, aceasta planta reduce inflamatiile si calmeaza pielea cu scuame. Cereti informatii la o farmacie cu produse naturale.

• 

Ungeti placile cu cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai, de mai multe ori pe zi. Acest remediu linisteste mancarimile si are un efect emolient. Verificati daca nu sunteti alergici, testand uleiul pe o suprafata mica de piele. Trebuie sa stiti ca uleiul de arbore de ceai poate provoca o hipersensibilitate la soare.

• 

Pentru inmuierea pielii si indepartarea scuamelor, apelati la vaselina. Aplicati-o in straturi pe zonele iritate, de cate ori este necesar.

O alimentatie bogata in ulei

• 

Amestecati o lingurita de ulei de seminte de in in cereale, iaurt sau alte alimente pe care le consumati pe parcursul zilei. Bogat in acizi grasi Omega-3, acest ulei contribuie la inhibarea unei substante chimice din organism, numita acid arahidonic, care favorizeaza inflamatiile si poate agrava simptomele psoriazisului. Uleiul de seminte de in poate fi toxic, daca e ranced sau expus la lumina. Fiti, deci, atenti la conditiile de conservare.

• 

Pestii grasi (somon, sardine, macrouri) sunt surse excelente de Omega-3. Consumati-i cel putin o data pe saptamana.

• 

Plinul de acizi grasi polinesaturati il puteti face si inghitind capsule cu ulei de peste (200-300 mg, de 3-4 ori pe zi, dupa mese). In cantitate mare, insa, uleiul de peste poate fluidiza sangele, asa ca este mai bine sa cereti parerea medicului de familie daca luati deja un anticoagulant ca aspirina.

• 

Daca aveti in casa o aloe vera, rupeti o frunza si aplicati seva de cateva ori pe zi pe placile cu prurit. Aloe vera are compusi anti-inflamatori, iar seva contine lactat de magneziu, care calmeaza mancarimile.
Dar puteti cumpara de la farmacie gel de aloe vera.

Nu puneti mana!

• 

Nu va scarpinati. Cea mai mica leziune cutanata poate agrava simptomele, cu riscul de a prelungi puseurile.

• 

Barbatii care au placi de psoriazis pe fata trebuie sa foloseasca un aparat de ras electric. Rasul cu mana - chiar daca e usor - provoaca o abraziune a pielii care poate extinde leziunile sau poate provoca puseuri noi. Aceeasi recomandare este valabila pentru cei sau cele care se rad pe picioare sau la subsuori.

Ingrijirea pielii capului

• 

In caz de psoriazis pe pielea capului, procurati-va sampoane adaptate, pe baza de gudron de huila, de exemplu. Incepeti cu o utilizare zilnica, apoi de doua ori pe saptamana - alternativ cu un sampon obisnuit - cand simptomele incep sa regreseze. Pentru un efect maximal, asteptati 10 minute, inainte sa va clatiti.

• 

Faceti o lista cu sampoanele care va convin. Cand terminati un flacon, treceti la o alta marca si asa mai departe. Alternarea sampoanelor permite limitarea adaptarii pielii capului la un anumit produs si pastrarea eficientei acestuia.

• 

Optati pentru o tunsoare scurta, care faciliteaza aplicarea produsului, aeriseste pielea capului si favorizeaza actiunea benefica a ultravioletelor.

Combaterea stresului

• 

Practicati regulat o activitate fizica pentru inlaturarea stresului, unul din factorii declansatori - sau agravanti - ai puseurilor de psoriazis. Mergeti zilnic 30 de minute pe jos si veti fi surprinsi de cat de bine va veti simti dupa acest mic, dar excelent exercitiu pentru primenirea gandurilor.

• 

Completati cu un exercitiu de relaxare mentala - meditatie sau respiratie profunda. Cateva minute pe zi sunt suficiente.

Ce trebuie sa stiti?
Psoriazisul evolueaza in puseuri urmate de perioade de remisie. Localizarile cele mai frecvente sunt genunchii, coatele si pielea capului. Stresul, o infectie sau anumite medicamente pot declansa un puseu de psoriazis.

Cand consultati medicul?
La primul puseu, iar ulterior, de cate ori eruptia acopera o suprafata mare de piele. Sau daca apare pe palme ori pe talpi. Consultati medicul si daca constatati semne de infectie - puroi sau cruste galbui - pe piele. Psoriazisul este insotit uneori si de dureri ale articulatiilor; aceasta patologie, numita artrita psoriazica, necesita supraveghere medicala.

De evitat!
Expunerea la razele solare (UVA si UVB) este utila in tratarea psoriazisului, dar evitati saloanele de bronzaj. Fototerapia trebuie facuta sub supravegherea unui dermatolog, dupa niste reguli foarte stricte, pentru a evita efectele secundare ale ultravioletelor.

ALTE REMEDII

Tratament cu argila ASLAVITAL
Studiile genetice au pus in evidenta doua tipuri principale ale bolii: tipul I - care apare inainte de 30 de ani, cu antecedente familiale importante si o evolutie destul de severa, si tipul II - care apare dupa 50 de ani, in mod sporadic, fara antecedente familiale si a carui evolutie este mai blanda.
Tratamentul consta in urmatoarele:
regim alimentar netoxic (cu fructe si vegetale)
ingerarea apei argiloase dimineata, cu 1/2 ora inainte de masa.
Mod de preparare: Se pune intr-un pahar un plic de argila pulbere Aslavital (supliment nutritiv). Peste aceasta argila adaugam circa 150 ml apa de la robinet, apa potabila din fantani, apa plata, apa distilata sau apa de tarate. Aceasta operatiune se face seara pentru dimineata, dimineata pentru amiaza, la amiaza pentru seara. La 15 minute de la preparare, dupa ce se amesteca, apa argiloasa poate fi ingerata. In toate cazurile, bautul apei argiloase se face cu minimum o jumatate de ora inaintea mesei.
In cazul in care nu sunt crapaturi, fisuri ale pielii, se unge zona afectata cu unguent preparat in felul urmator: se fierbe 1/2 kg varza cruda sau acra taiata marunt intr-un litru de vin natural alb sau rosu. Dupa racire, fiertura se amesteca cu pudra de argila Aslavital, in vas de sticla sau portelan, formand un unguent. Acesta se intinde pe zona afectata, in grosime de circa 3 mm. Peste aceasta pasta se aplica un tifon, panza de in sau bumbac, si se fixeaza de piele cu ajutorul unei fase, lasandu-se pana la uscarea totala, cand se indeparteaza prin spalare. Dupa uscare, se pudreaza zona afectata cu pudra de argila. Pudra se fixeaza pe piele cu ajutorul unui tifon. Aceasta patrunde in piele, se pastreaza timp de 3-6 ore, dupa care se spala cu apa calduta. Unguentul se aplica pe piele de cel putin doua ori pe zi, iar pudrarea se face ori de cate ori este posibil.
In zona fisurilor, crapaturilor, se aplica numai cataplasme caldute, preparate cu pudra de argila; au o durata de doua-trei ore in primele doua-trei zile, apoi durata poate fi prelungita la 6 ore. Cataplasma de seara se poate lasa pana dimineata, dar ea trebuie sa fie groasa, pentru a nu se usca in timpul noptii. Cataplasmele vor avea temperatura camerei. Tratamentul poate dura 2-3 luni sau mai mult, si continua cu ingerarea argilei si dupa disparitia durerii sau a scuamelor.
(Reteta preluata din cartea ARGILA. Sanatate si frumusete, Ioan Timbus)

Cataplasme cu curcuma
Pentru disparitia plagilor de psoriazis, terapeutii francezi recomanda prepararea unei paste din pulbere de curcuma, amestecata cu apa. Se aplica pe locurile unde pielea e acoperita de rani. Mancarimile provocate de boala inceteaza imediat, iar plagile se vindeca.

Decoct de salcie

Salcia este un puternic dezintoxicant al organismului si e folosita de veacuri in tratamentele populare ale bolilor de piele. Decoctul se prepara din 250 ml apa rece, care se pune la fiert cu 2 lingurite de radacina rasa de planta. Se lasa sa clocoteasca 10 minute pe flacara mica, apoi se strecoara. Se beau doua cani de ceai pe zi.