Bucatarie cu legume

Redactia
Oua cu gulii, rosii si dovlecei

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 gulii mari, 2 rosii, 1 dovlecel, 2 linguri ulei de masline, 6 oua, 4 linguri patrunjel verde tocat, 2 catei de usturoi (presati sau taiati marunt), 4 linguri pesmet, 3 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 2 linguri unt, 1 legatura codite de ceapa verde, putin bicarbonat de sodiu (pentru pastrarea culorii).
Mod de preparare:
Se curata si se spala legumele. Guliile se curata cu atentie de coaja si li se scobeste miezul. Se pun apoi in apa sarata cu bicarbonat, se lasa putin sa fiarba (trebuie sa ramana crocante), se tin sub jetul de apa rece si se scurg - cu gura in jos - pe hartie absorbanta. Rosiile - usor crestate - se oparesc in apa clocotita, se curata de pielita si li se scobeste miezul. Dovlecelul, taiat in doua si cu miezul scobit, se tine cateva secunde in apa clocotita, apoi sub jetul de apa rece, si se lasa si el sa se scurga pe hartie absorbanta. Se-ncinge cuptorul la 240. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie de teflon, se pun in ea legumele scobite si se sparge cate un ou crud in fiecare. Se amesteca patrunjelul si usturoiul cu pesmetul si parmezanul (cascavalul), se pune cate putin amestec peste oua, in asa fel incat sa le acopere complet, se sareaza, se pipereaza si se presara cu bucatele de unt. Se da tigaia cu legumele umplute la cuptor, se lasa legumele sa se patrunda circa 15 minute si se incearca cu o scobitoare: se inteapa o gulie cu scobitoarea si daca nu curge galbenus, inseamna ca legumele sunt gata pentru servit.

Tortulete de legume crude

Ingrediente (pentru 4 portii): 80 g ceapa verde, 1 gulie, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras galben, 1 morcov, 1 tulpina de telina, zeama unei jumatati de lamaie, 1 catel de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 ceasca patrunjel verde tocat, sare, piper, 1/4 l frisca nebatuta (smantana dulce), ridichi pentru garnisit.
Mod de preparare:
Legumelese taie cubulete. Gulia, telina, ceapa verde si morcovul se tin putin in apa clocotita ca sa se inmoaie, apoi sub jetul de apa rece, dupa care se lasa sa se scurga. Usturoiul se taie marunt, iar coditele de ceapa verde rondele. Se amesteca frisca (sau smantana) cu legumele, verdeata si usturoiul, se adauga sare, piper si zeama de lamaie, se pun in 4 boluri ceva mai plate si se tin la frigider pana cand se servesc. Se rastoarna tortuletele pe farfurii reci (tinute la frigider), se orneaza cu felii subtiri de ridiche si se servesc ca aperitiv.

Peste prajit cu linte

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g peste alb (salau sau cod), 500 g linte, putina faina, sare, piper, zeama unei lamai, ulei de masline pentru prajit, 50 g unt, 1 ardei iute (mic).
Mod de preparare:
Se pune lintea intr-o oala cu apa si se lasa sa fiarba la foc iute circa 25 de minute. Se zvanta fileurile de peste, se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu zeama de lamaie si se dau prin faina. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie potrivita si se prajesc fileurile pe ambele parti, pana ce se rumenesc frumos, dupa care se scot din tigaie, se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se pun deoparte, la cald. Se scurge lintea fiarta. Se incinge untul intr-o cratita si se adauga lintea si ardeiul iute curatat si taiat fasii subtiri. Se amesteca bine, se condimenteaza cu sare si piper si se serveste pe farfurii incalzite, impreuna cu pestele prajit.

DULCIURI

Rulada cu nuca

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 linguri faina, 1 priza sare, 1/2 lingurita praf de copt, 6 oua (albusurile si galbenusurile separate), 125 g zahar, 125 g samburi de nuca (taiati nu prea marunt). Pentru umplut si ornat: zahar pentru presarat, 1/2 kg frisca batuta, 75-100 g zahar pudra, 8 jumatati de samburi de nuca.
Mod de preparare:
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt. Se-ncinge cuptorul la 180. Se amesteca faina cu sarea si praful de copt. Se freaca bine galbenusurile cu zaharul intr-un castron, se pun peste o cratita cu apa clocotita (fara sa atinga apa) si se bat inca 5 minute cu telul. Se ia castronul de pe cratita si se lasa crema sa se raceasca, batand in continuare. Se incorporeaza nuca. Se bat albusurile spuma, se amesteca cu crema racita si se incorporeaza faina cu praf de copt si sare. Se intinde compozitia pe tava, se da la cuptor si se coace 20-30 de minute. Se presara zahar pe un stergar curat si se rastoarna aluatul copt pe el. Se indeparteaza hartia pentru copt, se ruleaza aluatul cu stergarul si se lasa sa se raceasca (cu lipitura in jos) pe un grilaj. Cu o ora inainte de a servi rulada, se deruleaza cu grija aluatul, se intinde peste el frisca, dupa care se ruleaza din nou. Se aseaza rulada pe un platou, se presara cu zahar pudra si se orneaza cu putina frisca (pusa deoparte) si cu jumatati de samburi de nuca.