Din fericire, presa independenta din aceste tari a avut, cum era si firesc, o cu totul alta pozitie, mult mai apropiata de realitate. Citam trei publicatii americane, asa cum au fost ele preluate de agentiile de presa Unimedia, RGN si NewsIn.
The Washington Post:
Paranoia moldoveana
Republica Moldova a fost creata in 1940, cand Stalin, in acord cu prevederile pactului sau cu Hitler, a ocupat provincia romana Basarabia, a proclamat-o drept republica sovietica si, printr-un gest profund imperial, a inlocuit alfabetul latin cu cel chirilic. In prezent, paranoia moldoveana privind ambitiile romanesti in regiune ar avea oarecare relevanta in realitate. Unii politicieni moldoveni din opozitie sustin reunificarea cu Romania. La fel si unii politicieni romani. In ceea ce priveste guvernul roman, acesta nu sustine nimic radical, ci doar legaturi mai stranse intre Republica Moldova si Europa. Dar liderii comunisti de la Chisinau nu vor legaturi mai stranse nici cu Romania si nici cu Europa, in mare parte din cauza prietenilor lor rusi. La un moment dat, Voronin le-ar fi spus unor diplomati ca lui nu ii pasa de Europa si ca are prieteni in alta parte.
Forbes:
Lasati-i pe moldoveni in pace!
Republica Moldova a devenit din nou un pion in mana Rusiei. Rusii au tot plimbat acest teritoriu de colo-colo, inca de cand a fost cucerit, in 1812, de catre tari. Un timp a fost numit Basarabia, iar apoi a devenit republica sovietica. Bucati din teritoriu au fost date si luate Romaniei si Ucrainei. Atunci cand URSS s-a destramat, Rusia a pierdut controlul si contactul geografic direct, din cauza teritoriului Ucrainei, care a devenit enervant de independenta. Asa ca rusii au destabilizat Republica Moldova, incitand separatistii sa desparta regiunea Transnistriei - o politica identica celei aplicate de Moscova regiunilor georgiene ale Abhaziei si Osetiei de Sud, dar si in alti fosti sateliti. Mesajul Moscovei? Daca va indepartati de noi, va faramitam tara! Momentan, presedintele comunist al Republicii Moldova invinovateste Romania pentru nelinistile postelectorale. De cand a aderat la UE, in ianuarie 2007, Romania a devenit un agent al universului antimoscovit. Romania? Cum ar putea Romania sa dispuna de o asemenea influenta, pentru a destabiliza un stat strain? In acest punct, haideti sa ne gandim la biata populatie moldoveana si la altii ca ei, care se straduiesc sa gandeasca limpede, dupa secole de intrigi rusesti. Trebuie spus clar si cu voce tare: a adus vreodata Moscova fericire in vreun stat din sfera sa? Dragi rusnaci, voi, care ati dat lumii atat de multe pentru acceptarea conditiei umane - pe Cehov si Bulgakov, pe Puskin, Rahmaninov si multi altii - este timpul sa renuntati la Imperiu. Uitati de amenintarea SUA, uitati de NATO, UE si de ideea de bipolaritate - tot atatea scuze pentru a comite barbarisme. Nimeni nu urmareste sa va distruga. Ca forta strategica si politica, nu ati adus decat nefericire. Lasati-i pe moldoveni in pace!
The Weekly Standard:
Romania a facut foarte putin pentru rudele sale etnice
Dupa 1990, moldovenii au adoptat un steag care este aproape identic cu cel al Romaniei si au abandonat alfabetul chirilic. Dar, cu toate acestea, Republica Moldova pare a fi predestinata sa sufere de izolare si nefericire. Neopunandu-se propagandei rusesti, Romania a facut foarte putin pentru rudele sale etnice, sustinand ca doua state vorbitoare de romana in ONU sunt mai bune decat unul singur. Expansionismul rusesc a revenit la viata, in ciuda problemelor cauzate de criza economica globala. Sa speram ca viitorii istorici nu vor privi inapoi, spre evenimentele din Republica Moldova, ca sa constate ca nepasarea legata de asemenea probleme izolate a dus la evolutii mai grave. In cazul Republicii Moldova, ar trebui sa stim ce au pregatit conspiratorii lui Putin, inclusiv cei din Serbia, si sa ne asteptam la reactii pe masura acestei aventuri brutale.