Raspuns pentru GRIGORE MANOLE - Buzau, F. AS nr. 836 - "Caut tratament pentru miastenia gravis"

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Nu exista inca un tratament care sa vindece miastenia gravis, dar unele terapii, atat alopate, cat si naturiste, pot determina remisiuni importante, prin atenuarea dificultatilor respiratorii, de masticare si deglutitie, imbunatatirea tonusului muscular la nivel facial sau la nivelul musculaturii membrelor superioare si inferioare. Cum miastenia gravis este o afectiune de factura autoimuna, administrarea corticoizilor (Prednison) este corecta, atat ca antiinflamatori, cat si ca medicamente imunosupresoare, chiar daca exista si alte posibilitati reprezentate de azathiopine (Imuran), cyclosporine (Neoral, Sandimune), mycophenolate (Cell-Cept) sau imuno-globulina intravenoasa. In plus, plasmafereza este o alta optiune terapeutica, care poate reduce raspunsul imun, imbunatatind temporar forta musculara. Pentru optimizarea transmiterii impulsurilor nervoase se poate administra Mestinon, Prostignine sau Mytelase (anticolinesterazice). Sigur ca administrarea pe termen lung a Prednisonului cauzeaza "avarii" si reactii dintre cele mai nefavorabile intregului organism, insa, din fericire, exista remedii naturiste cu actiune similara cortizonicelor (cortison-like), care se pot utiliza pe masura ce dozele initiale de Prednison se scad treptat, pana la eliminarea definitiva. Astfel, un tratament naturist complementar pentru miastenia gravis trebuie sa cuprinda urmatoarele remedii:
* Extract de mladite de coacaz-negru - este un remediu cu actiune antiinflamatoare (cortison-like) si imunomodulatoare, indicat in sindroame inflamatorii la nivel local si general, care impreuna cu extractul de lemn-dulce pot inlocui treptat administrarea cortizonicelor de sinteza. Se iau de trei ori pe zi cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml apa, inainte de mesele principale.
* Schinduful joaca un rol deosebit in metabolismul sistemului nervos central, fiind si un bun stimulent neuromuscular. Doua linguri de seminte macinate de schinduf se oparesc cu 1/4 litru apa clocotita. Dupa 3 ore de infuzare, se bea caldut, indulcit cu miere.
* Laptisor de matca - inlesneste transmiterea influxului nervos la nivelul placilor neuro- musculare, care dvs. va lipseste. Se administreaza sub forma de comprimate, cate 1 comprimat de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Frunzele de ghiocel - se folosesc in afectiuni precum miopatiile, miastenia gravis si chiar sechele ale paraliziilor produse de poliomielita. Se administreaza sub forma de infuzie din frunze - 1 lingurita la 250 ml apa clocotita, cantitate care se bea in mai multe reprize, pe parcursul unei zile.
Ca imunomodulator cu actiune activatoare, dar si inhibitoare, se poate administra Cantastim - extract lipidic purificat, injectabil (1 ml subcutanat, la interval de 7 zile). Sa auzim numai de bine!

"Exista tratament naturist pentru Helicobacter pylori?"
(Raspuns pentru OANCEA LIVIA - Targu-Jiu, F. AS nr. 837)


Nu numai ca exista un tratament naturist pentru Helicobacter pylori, ci mai mult decat atat, acesta poate inlocui terapia clasica cu antibiotice. Aveti nevoie pentru neutralizarea si eradicarea Helicobacter pylori de urmatoarele remedii:
* Extract de lichen de piatra - prezinta actiune bacteriostatica si bactericida asupra Helicobacter pylori, fiind utilizat in combaterea ulcerelor gastro-duodenale produse de acest germen patogen. Se utilizeaza sub forma de extract glicerinic - 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, sau sub forma de infuzie - 6-8 g planta la o cana de apa, care se bea pe parcursul unei zile, in cazul in care pacientul sufera de hiperaciditate gastrica.
* Extractul de seminte de grapefruit (Grapefruit seeds), indicat in ulcere cu Helicobacter pylori, se administreaza conform prospectului.
Actiunea farmacodinamica a acestor produse trebuie insotita obligatoriu de administrarea vitaminei C, in doze zilnice de cel putin 1000 mg (1 g), si a produsului ayurvedic Gascure, in scopul atenuarii simptomatologiei specifice (balonari, dureri epigastrice, reflux gastro-esofagian etc.). Sa auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Caut tratament pentru neoplasm ano-rectal"
(Raspuns pentru H.I. - jud. Maramures, F. AS nr. 840)


Si in aceasta boala, ca in multe alte afectiuni, tratamentul preventiv joaca un rol foarte important. Evitarea noxelor favorizante (poluarea, fumatul, abuzurile alimentare, in special de alimente "chimizate", stresul etc.) este primul pas de urmat. Un alt factor de infruntare a acestei boli il joaca psihoterapia, relatiile interumane, in special cele familiale. Fitoterapia, respectiv tratamentul cu plante medicinale, asociat cu o dieta complexa, in care fructele, semintele si legumele joaca un rol important, trebuie considerata o terapie complementara capabila sa duca la mentinerea si fortificarea functiilor vitale.
Pentru tratarea neoplasmului ano-rectal va recomand: Supozitoarele fitoapicole "E-lite". Acestea contin o combinatie ideala din miere, propolis, polen, laptisor de matca; extracte din: catina, musetel, cimbru, sunatoare, tataneasa, galbenele; uleiuri esentiale din: ienupar, salvie, pin, fenicul, geraniu; mumio si argila. Au actiune antitumorala, antiinflamatorie, cicatrizanta, antimicotica, regleaza pH-ul, antihemoragica. Se recomanda in afectiuni ale colonului, in uretrite, prostatite, afectiuni reumatice. In cazuri grave (neoplasm) se administreaza cu clisme din plante si unguent de protectie. Se prepara in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva. Intern: va recomand Thuya, Picatura Brs, Tonic imunitar "E-lite", M.S.M., Imunostim, ulei de in, Cordyang, Lutherlandia, cartilaj de rechin. Tratamentul dureaza cel putin 6 luni, dupa care se repeta investigatiile la medicul specialist.

"Dupa o raceala puternica, fiica mea a ramas cu gatul umflat"
(Raspuns pentru MIA - Orastie, F. AS nr. 841)


Un domeniu mai nou al cercetarii medicale fitofarmacologice este cel care se ocupa de studiul plantelor medicinale care pot stimula capacitatea de aparare a organismului uman impotriva unor agresiuni interne sau externe. Prin astfel de cercetari s-a ajuns la constatarea ca exista unele plante inferioare sau superioare care contin substante capabile sa stimuleze sistemul imunitar, cu efect puternic antiinflamator. Stimularea nespecifica a sistemului imunitar este determinata de cei sase alcaloizi izolati din radacina plantei. In acelasi timp, glicozizii acidului quinonic au proprietati antitumorale, antioxidante, antivirale si antiinflamatorii, iar triterpenele - proprietati antivirale si antiinflamatorii. La noi plantele cunoscute cu astfel de efecte sunt: gheara-matei, salcie, lemn-dulce, soc, echinacea, cimbrisor de camp etc. La fel de benefice sunt si produsele stupului. De aceea va recomand: Tonic imunitar "E-lite" - este o combinatie din plantele mentionate si produse apicole. Contine si uleiuri esentiale cu puternic efect antiinflamator. Oscilococcinum - remediu homeopatic, care inlocuieste Moldaminul. Cordyang - este o ciuperca, produs al medicinei chinezesti, cu efecte imunostimulatorii, antiinflamatorii, antitumorale. Iarba mare - antiinflamator si antiinfectios care actioneaza si in inflamatii cauzate de stafilococi. Iogaflex - antiinflamator care reface tesutul articular, calmeaza durerile in adenopatii cervicale.