Lubrifiantii vietii: Grasimile bune

Rodica Demian
In ultima vreme se vorbeste despre ele de rau * Sunt cauza obezitatii si a bolilor coronariene * Totusi, fara grasimi nu putem sa traim * Important este sa le distingem pe cele bune de cele rele * Care sunt ele si cum reduc riscul de infarct miocardic ne explica medicul nutritionist DUMITRU PALADE

- Grasimea are un renume prost. In mod meritat?

- Ceva rau exista, dar nu asa de grav pe cat se spune. Grasimile au intr-adevar o influenta mare asupra sanatatii: cele rele - un efect negativ, cele bune - unul pozitiv. Cativa acizi grasi sunt chiar vitali, de pilda pentru formarea membranei celulare, iar unele grasimi combat activ anumite boli, reduc colesterolul si ajuta la mentinerea vitalitatii psihice.

- Suna bine, dar cum deosebim grasimile sanatoase de cele nesanatoase?

- Produsele animale au mai degraba grasimi rele, cele vegetale grasimi sanatoase. Diferenta se poate observa si cu ochiul liber. O grasime care se intareste repede este nesanatoasa, deoarece contine acizi grasi saturati. Este cazul grasimilor animale. In frigider, untul sau untura se intaresc bine de tot, margarina ceva mai putin, iar uleiul de masline si de rapita deloc.

- Sa incepem cu vestile rele: ce urmari pot avea grasimile nesanatoase?

- In tarile europene avansate, o persoana din doua sufera de afectiuni cardiace si de tulburari circulatorii. In ultima vreme, acestea au devenit cele mai frecvente cauze de deces. Printre altele, si pentru ca grasimile rele fac sa creasca nivelul colesterolului. Dar cand vasele de sange se sclerozeaza din cauza colesterolului, creste si tensiunea arteriala. Studiile arata ca o alimentatie necorespunzatoare, bogata in grasimi, sporeste si riscul cancerului mamar sau intestinal, chiar daca ele sunt un factor printre multi altii.

- Infricosator!

- Da, iar infricosatii, un numar destul de mare de consumatori de grasimi, vor sa le stearga din meniul obisnuit, renuntand la unt, la orice fel de carne, ba chiar si la sosurile pentru salate.

- Si ce e rau in asta?

- Renuntand la grasimile aratate cu degetul, ei incep sa consume grasimi invizibile, "ascunse" in produsele fast-food, de pilda, in produsele gata preparate, in sosuri, pizza congelata sau ciocolata, in dulciuri, mezeluri si branzeturi, care sunt cu mult mai nesanatoase decat frisca sau untul.

- Daca sunt asa de daunatoare, de ce se recurge la ele?

- Prelucrarea cu grasimi solide sporeste durabilitatea in cazul produselor congelate. In timpul prelucrarii alimentelor mai apare, insa, o problema, si anume, grasimile suprasaturate, care chiar ca sunt daunatoare! Ele rezulta mai ales in urma solidificarii industriale a grasimilor vegetale si se utilizeaza in special la prepararea chips-urilor, a produselor de patiserie etc.

- Daca majoritatea grasimilor sunt prezente in aproape toate alimentele nepreparate sau preparate, va trebui sa ne descurcam, practic, fara ele? Sau nu?

- Nu este cazul sa luam o decizie radicala. Cantitatea zilnica de grasimi nu reprezinta un pericol, cu conditia sa nu depaseasca o treime din hrana zilnica. Celelalte doua treimi trebuie sa fie grasimi sanatoase, nesaturate.

- Care, mai exact?

- Mai ales uleiuri vegetale presate la rece, precum uleiul de rapita, de floarea-soarelui, de masline. Acizii grasi nesaturati continuti in ele nu astupa vasele de sange, reduc colesterolul, deci, pericolul de infarct sau de atac cerebral este mai mic.

- Exista exceptii nesanatoase si in cazul grasimilor vegetale?

- Da, cateva grasimi tropicale - cea de cocos, de palmier, de samburi de palmier. Cei ce gatesc cu lapte de cocos au parte de acelasi efect negativ ca cei ce folosesc, de pilda, smantana.

- Numai alimentele lichide contin acizi grasi sanatosi?

- Nu. Si nucile au grasimi bune, la fel si pestii de apa rece - somonul, macrourile, heringii. Acestia contin acizi grasi Omega-3, care stimuleaza performantele intelectuale si puterea de concentrare in general, mai cu seama la o varsta inaintata.

- Cand trebuie modificat regimul alimentar pentru a simti acest efect benefic?

- Niciodata nu este prea tarziu. Din studii efectuate in Finlanda rezulta ca o modificare a regimului alimentar poate aduce dupa sine ameliorari in doar cativa ani. In principiu, reteta zilnica inseamna: cinci nuci sau o lingura de ulei de rapita, cantitatea ideala de grasimi sanatoase, necesare unei bune functionari a organismului.

- Din pacate, nucile, pestele gras sau uleiurile nu sunt ideale si pentru o silueta supla...

- Intr-adevar, fiecare grasime contine calorii. Ideal ar fi ca doar o treime din caloriile zilnice sa provina din grasimi, iar celelalte doua din hidrati de carbon si proteine. Ideea este limpede: consumati mai multe legume, mai multe fructe si mai multe cereale. Doua treimi din barbati si jumatate din femeile din Europa sunt supraponderali si isi pun in pericol inima si circulatia sanguina. Mai ales daca supragreutatea a fost provocata de un excedent de grasimi nesanatoase.

- Care este strategia cea mai buna in privinta grasimilor?

- Mai multe grasimi sanatoase si mai putine grasimi daunatoare. Lapte degresat in loc de lapte integral, in loc de pate de ficat sau salam, carne de curcan, in loc de unt, margarina dietetica, nu cartofi prajiti, ci cartofi copti, mai bine carne de pui decat de porc. Si pentru prajit si salate: ulei de rapita sau de masline. Este cat se poate de simplu.
______________________

Sfaturi alimentare

Cum scapam de grasimi?

• ... Salata de cartofi cu maioneza, ori salata verde cu sos de ulei si otet? Gustoase, dar prea grase. Maioneza se poate "subtia" cu lapte degresat sau kefir. Iar pentru salate, sosul preparat din zeama de lamaie si verdeata, sau din iaurt si verdeata este delicios si usor. Uleiul, chiar si cel sanatos, trebuie consumat cu moderatie. Si mai bine: presarati cativa samburi de nuca macinati peste salate, deoarece contin acizi grasi esentiali.

• Tigaile de teflon trebuie doar unse cu un strat subtire de ulei, iar dupa folosire, se spala, simplu, cu apa, fara detergent. Si legumele se pot dunstui doar in apa, fara grasimi, adaugandu-se - ulterior - cateva picaturi de ulei vegetal.

• Carnea pane este o adevarata capcana de grasimi, pentru ca stratul de faina + ou + pesmet "suge" puternic grasimea. De aceea este bine sa prajiti carnea natur.

• Si tonul trebuie gatit tot natur. In plus, cumparati doar peste conservat in apa, nu in ulei.

• Felia de paine cu cascaval, salam etc. este grasa. Incercati ca alternativa la unt: mustar, hrean sau ketchup.

• Painea prajita este, practic, nelipsita la micul dejun, dar asteptati sa se raceasca, inainte de-a o unge cu unt. Altfel, untul se topeste in paine si sunteti tentati s-o mai ungeti o data.

• Grasimilor "le place" sa se ascunda: in produse gata preparate, congelate sau din conserva. Ar fi mai bine sa preparati dvs. o pizza (cu ulei de plante si umplutura putina) decat s-o cumparati congelata si s-o decongelati.

• Consumati cat mai putina carne de rumegatoare, adica de vita, vitel, miel sau capra.

• In privinta untului: lasati-l mai intai sa stea la temperatura camerei, pentru a-l unge si a-l doza mai usor.