- Arestarea a doi importanti oameni de afaceri, Gabriel Popoviciu si George Becali, a starnit dezbateri aprige si a impartit din nou presa si politicienii in tabere. Pe fondul acuzatiilor de vendeta politica, au aparut si diferite speculatii, inclusiv referitoare la arestarea unor alte nume cunoscute. Avem de-a face cu un simplu act de justitie sau cu o operatiune motivata politic?
- Circula, intr-adevar, mai multe scenarii pe seama acestor arestari. Este vorba, de pilda, de unul in care presedintele Traian Basescu este acuzat ca a ordonat arestarile. Motivatia ar fi ca, prin astfel de miscari spectaculoase, d-l Basescu incearca sa recupereze ceva din aura de luptator anticoruptie cu care a castigat alegerile trecute si pe care a cam pierdut-o dupa alierea la guvernare cu PSD. Un al scenariu vorbeste despre faptul ca Justitia simte nevoia sa-si dovedeasca autoritatea, pe de o parte, iar pe de alta, vrea sa se pozitioneze mai bine in vederea raportului de tara al Comisiei Europene, care este asteptat in curand. Nu este exclus sa fie adevarat nici unul dintre scenarii. Suntem supusi unui asemenea tir de actiuni, atacuri, manipulari, incat e greu sa stim cu precizie cine orchestreaza tot spectacolul. In mod evident, insa, evenimentele acestea sunt legate de anul electoral si par sa aiba o dubla comanda in spate. De pilda, reactiile presei dupa arestarile lui Popoviciu si Becali au mutat discutia de pe posibila vinovatie a celor doi pe modul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui, a cumparat un apartament in cartierul rezidential construit de Popoviciu, desi in zona aceea mai sunt si alte case, a d-lui Geoana, a d-lui Tariceanu... De asemenea, atentia presei s-a mutat pe terenul obtinut la Agigea de catre fratele presedintelui, d-l Mircea Basescu... Asemenea intorsaturi de situatie ne fac circumspecti. Indiferent daca d-l Basescu sau apropiati ai domniei sale au fost initiatorii unor evenimente ca acestea, retururile devin, iata, imparabile. Replicile ma fac sa cred ca avem de-a face cu un tipar clasic pentru alternanta la putere. Cand cineva aflat pe o asemenea functie trebuie inlocuit este descurajat astfel si impotriva sa se intorc toate actiunile. El insusi intra intr-o oarecare criza de idei, intr-o disperare a actiunilor, si sfarseste prin a primi lovituri grele, inca inainte de a incepe campania electorala.
"Becali a primit o nesperata gura de oxigen"
- Sugerati ca serviciile secrete lucreaza impotriva presedintelui?
- Da, este o posibilitate. Presedintele poate fi si declansator al evenimentelor, dar si destinatar. Se repeta anumite scenarii. Daca d-l Emil Constantinescu spunea, in anul 2000, cu o formula ramasa celebra, ca securistii l-au invins, s-ar putea ca d-l Basescu sa recunoasca, daca va avea taria, ca serviciile l-au convins, incet-incet, sa renunte la presedintie. Domnia sa a declarat de cateva ori ca nu s-a hotarat daca va candida la un nou mandat de presedinte. S-ar putea sa renunte.
- Credeti ca vor fi facute si alte arestari care sa surprinda opinia publica?
- Nu e prea greu sa faci pe Mafalda in Romania de azi, mai ales daca dai vesti rele - ca 50% se vor implini intotdeauna. Eu ma abtin. Dar spun ca aceste manevre comporta un mare risc: sa-i victimizeze pe unii dintre cei arestati. Cum s-a intamplat in cazul lui Gigi Becali, care, aflat in cadere libera de popularitate si gata sa renunte la politica, primeste prin aceasta arestare - discutabila din punct de vedere al procedurilor - o nesperata gura de oxigen, el fiind acum simpatizat pana si de dusmanii sai publici. Este considerat o victima politica, in pofida faptului ca nu e usa de biserica, asa cum nu este nici Popoviciu. Becali putea fi cercetat si judecat in stare de libertate, pentru ca nu era un pericol public mai mare decat a fost dintotdeauna. Acum are imaginea unui haiduc care isi face singur dreptate, iubit de poporul care protesteaza dinaintea Tribunalului, si urat de putere. Asa ca e firesc ca un Vadim Tudor sa profite si sa-i propuna sa candideze in fruntea listei la europarlamentare. Ideea ca, in vreme de criza, cand salariile scad, sporurile sunt eliminate, preturile cresc, somajul creste, ii dai poporului in compensatie un Becali in catuse la televizor nu tine de foame nimanui si nu pacaleste pe nimeni. Ba se poate intoarce impotriva initiatorilor, cu atat mai mult cu cat avem experienta ultimilor 20 de ani, in care marii infractori au scapat basma curata in cele din urma. Tema anticoruptie a fost castigatoare in alegerile din 2004, a fost ratata in tot mandatul, iar a o recupera acum nu suna deloc convingator. Acum castigatoare vor fi doar solutiile de salvare economica.
"Daca d-l Basescu era, pana nu demult, aproape sigur de victorie, acum se pare ca lucrurile se complica"
- Apropo de alegerile prezidentiale, avem doi candidati siguri, Mircea Geoana, presedintele PSD, si Crin Antonescu, noul presedinte al PNL, si unul foarte probabil, d-l Traian Basescu...
- D-l Antonescu este cel mai nou venit si, din pacate pentru domnia sa, are un mare gol la capitolul oferte. Este un bun orator, dar de salon si de studio tv, asa incat nu cred ca va electriza masele. Are ceva de june-prim in politica romaneasca, insa trebuie sa depaseasca aceasta ipostaza si sa isi asume un rol mai consistent. Pana acum, d-l Antonescu a comunicat un singur punct din programul sau - cu care, de altfel, a si castigat alegerile de presedinte al PNL - acela de a-l invinge la presedintie pe d-l Traian Basescu.
- Are vreo sansa sa-si indeplineasca visul?
- D-l Antonescu porneste cu sansa a treia, adica aceea corespunzatoare partidului pe care il conduce. Nu stim cum sta d-l Antonescu in sondaje, pentru ca pana acum nu a fost cazul sa fie evaluat astfel. Ramane de vazut daca isi va ajunge sau intrece partidul. In opinia mea, d-l Antonescu poate spera la locul doi in finala, pentru inceput. Pentru asta trebuie sa-l invinga pe d-l Geoana, care e mult mai cunoscut si are un partid mai puternic in spate. S-ar putea insa sa mai apara si alti candidati si atunci i se micsoreaza proportional sansele dlui Antonescu. Oricum, daca d-l Basescu era, pana nu demult, aproape sigur de victorie, acum se pare ca lucrurile se complica. In primul rand, din cauza prea marii sale increderi in serviciile secrete, care au mereu propriile lor planuri in alegeri, propriul algoritm. Serviciile secrete sunt cele mai bine conservate structuri ale Sistemului, care s-a asezat si el destul de bine si care ii include sau ii exclude pe politicieni dupa cum ii dicteaza interesele.
- Ca vorbeati de alti candidati, printul Radu a dat de inteles ca ar putea candida la presedintie. Cine l-ar sustine si de ce ar intra printul intr-o asemenea cursa?
- Nu e prima oara cand printul Radu vorbeste despre posibilitatea de a candida la presedintie. Acum vreun an, doi, a dat un interviu la "Adevarul", in care exprima mai clar decat acum ideea ca ar putea candida la presedintie, pe motiv ca, la urma urmei, Casa Regala are si aceasta menire, de a furniza politicieni la cel mai inalt nivel. De data aceasta nu mai pare asa hotarat, semn ca planurile in ce-l priveste fie nu sunt definitivate, fie s-au schimbat. D-l Dinu Patriciu ar putea fi un sustinator al printului, dar deja il sprijina pe d-l Crin Antonescu. Daca va deveni evident ca d-l Antonescu nu e suficient de puternic pentru o asemenea batalie, s-ar putea sa fie dublat de printul Radu, eventual ca independent sustinut discret. De ce ar participa printul Radu la o asemenea competitie? Pai, cred ca de aceea a si intrat in Casa Regala. Am impresia ca si dumnealui face parte dintr-un plan. Chiar daca asta nu exclude atasamentul sau sincer fata de Casa Regala si de printesa Margareta. Ca dovada ca, dupa intrarea sa in Casa Regala, aceasta a inceput sa-si recapete proprietatile, printul a ajuns peste noapte colonel al Armatei Romane si reprezentant special al guvernului.
"Nu mai esti pus pe liste? Nu mai conteaza nici idei, nici principii, nici istorie, nici Bratienii"
- Ramanem tot in sfera alegerilor. Alcatuirea listelor de candidati la Parlamentul European a fost facuta cu mare cearta, unele personalitati proeminente fiind puse pe locuri neeligibile, iar unele persoane controversate urcand inspre varful listei. De ce?
- A fost o batalie apriga in toate partidele pe aceste liste, pentru ca salariul si pozitia sunt bune si, in plus, o parte dintre oamenii fideli ai partidelor nu au fost alesi in toamna in Parlamentul national. In PSD a fost o discutie foarte dura, pentru ca au fost propusi pe lista oameni din afara partidului: Lavinia Sandru, presedinta PIN, care pana la urma nu a mai fost pusa pe lista, si Sabin Cutas, de la PC - partid care acum trebuie sa iasa din internationala liberala si sa treaca la socialisti, avand in vedere ca va avea un lider al sau pe listele PSD in Parlamentul European. La liberali, d-l Daniel Daianu, care era omul potrivit la locul potrivit, isi facuse un nume la Parlamentul European, n-a mai fost pus pe o pozitie eligibila. Pesemne ca d-l Daianu era vazut ca omul lui Tariceanu si, in plus, trebuia ca d-l Antonescu sa o rasplateasca pe dna Norica Nicolai, care a contribuit foarte mult la alegerea sa ca presedinte al PNL. D-l Cioroianu a fost dat la o parte, de asemenea, iar reactia sa e grava: a demisionat din PNL. Gestul arata pana unde merge atasamentul fata de un partid. Daca nu mai esti pus pe liste, nu mai conteaza nici idei, nici principii, nici istorie, nici Bratieni, nimic din ce laudai si cantai pana acum.
Probleme au fost si la PDL, una fiind cauzata chiar de candidatura fiicei presedintelui, Elena Basescu. Pana la urma, cei care au contestat candidatura ei au primit o oarecare satisfactie, caci Elena Basescu a demisionat din partid si candideaza ca independent. Bine, voturile sale vor veni tot din zona electoratului PDL, asa ca daca nu va intra in Parlament, vor fi risipite niste voturi. Pe de alta parte, a fost lasata pe dinafara dna Maria Petre, un politician foarte serios, care nu a fost implicata niciodata in afaceri de coruptie sau alt fel de scandaluri. Si domnia sa va candida ca independent, deci va rupe voturi tot de la PDL. Una peste alta, liderii principalelor partide n-au prea stiut sa gestioneze aceste liste de candidati.
Alegerile europarlamentare sunt importante si pentru echilibrul fortelor in Parlamentul European, dar au si valoare de semnal pentru alegerile prezidentiale. Partidul care le va castiga ar putea spera ca isi va impune si presedintele. La randul sau, rezultatul de la prezidentiale va influenta pozitia partidului castigator in guvern. Mai ales ca alegerile parlamentare de anul trecut au avut un rezultat aproape de egalitate pentru PDL si PSD.
- Sa incheiem cu un eveniment extern. Ce a adus nou si important summit-ul UE - SUA?
- Intai ca a fost prima intrevedere a liderilor europeni reuniti cu seful de la Casa Alba, politicianul de senzatie al anului, Barak Obama. Insa, mai important este ca relatiile UE - SUA au fost consolidate. Barack Obama si-a exprimat clar dorinta de a intari parteneriatul cu UE, risipind astfel temerile ca, in virtutea noilor sale interese legate de Rusia, SUA se va indeparta de UE, ca ar putea renunta la anumite proiecte in zona, cum este scutul antiracheta etc. Deci, summit-ul a fost un moment de clarificare si de reinnoire a unui parteneriat. Asta ne ofera un confort noua, Romaniei, ca membru al NATO si al UE, ca nu mai suntem pusi in situatia imposibila de a alege.