Daniela Preda - "Cel mai mare chin omenesc este sa nu poti ierta"

Ruxandra Constantinescu
- psiholog -

Sufletul vechi vrea sa se innoiasca

- Iertarea este un gest sufletesc si moral a carei importanta devine fundamentala acum, in preajma sarbatorii Sfintelor Pasti, cand Biserica ne cere sa "iertam gresitilor nostri", asa cum ne indeamna si "Tatal nostru" - cea mai puternica rugaciune a crestinilor. Mutand intrebarea in domeniul psihologiei: de ce este asa de important sa iertam?

- Iertarea este cea mai importanta calitate a sufletului vechi, care doreste sa se innoiasca, un efort de elevare, o curatare in procesul de evolutie a lui. Tot procesul acesta nu se poate face decat daca sufletul iti este eliberat de orice fel de nemultumire sau suparare fata de altcineva, de orice gand negativ. Procesul ma purifica pe mine, care am acest gand, nu pe celalalt, pe care eu il iert. Dumnezeu este iubirea insasi, este cel care ne-a dat acest exemplu, cu totul si cu totul deosebit, prin chiar sacrificiul de sine. Daca nu incercam sa ne iubim cu adevarat unul pe altul, si nu doar din gura, inseamna ca iertarea nu-si are loc si ca purificarea noastra nu se face. Prin postul alimentar se produce o purificare a corpului, dar purificarea sinelui nostru este mai importanta si mai grea totodata, fiindca iertarea si iubirea aproapelui cer un post sufletesc mult mai greu. Cineva care ti-a deschis o rana in piept nu e chiar asa usor de iertat. Sufletul doare mai tare si mai mult decat trupul. Vanataile lasate pe el se vindeca foarte greu. Din fericire, avem drept calauza modelul divin. Dumnezeu este iubire. Si-apoi cum altfel poti sa te purifici spiritual decat invatand iubirea de la Dumnezeu, de la fiul Sau, Iisus, care a facut un gest pe care nu-l mai facuse nimeni pana atunci: si-a dat propria viata din iubire pentru ceilalti? Asta trebuie sa invatam noi: sa ne iubim cu-adevarat si sa nu ne suparam din nou, la un prim gest, pe aproapele nostru...

Iertarea nu are retetar

- Despre iertare se vorbeste in general, desi imprejurarile in care ea trebuie acordata sunt diferite. Una e sa ierti pe cineva care te-a jignit, te-a umilit sau te-a brutalizat, si alta sa ierti o tradare din dragoste, un abandon marital, un incest sau o crima. Pentru toate aceste cazuri, diferite ca gravitate, exista si un retetar de iertari?

- Nu, nu exista nici un retetar de iertari, pentru nici un caz din cele enumerate de dvs. Fiecare suflet are felul lui, mai greu sau mai usor, de-a ierta. Eu nu i-as spune retetar, i-as spune " mod de viata", sa ierti este un mod de viata, numai ca oamenii nu iarta nici macar de trei ori in viata, dar s-o faca asa cum spune Dumnezeu: "Sa ne iertam unii pe altii, pe zi, de saptezeci de ori cate sapte..." Totusi, trebuie facuta o precizare: nu sta in puterile noastre sa iertam pe cineva care a facut o crima, care a ucis pe cineva drag sau apropiat sau demn de stima si de respect. Numai Dumnezeu e capabil sa faca lucrul asta. Iertarea este importanta atunci cand tu esti cel care ierti, si-n felul acesta purificarea este pentru tine, nu pentru cel pe care l-ai iertat. Ca sa se purifice si el, ca sa-si sporeasca si el calitatile sufletului care trece dincolo, dupa ce noi ne lasam trupul aici, e nevoie sa ierte si el. Sufletul celui care iarta este castigat, iar calitatea de a ierta il mantuieste si trece cu el dincolo. Frumusetea iertarii e ca nu asteapta raspuns, desi prezenta lui implineste lucrurile in mod sublim. Poti sa ierti orice si pe oricine, dar daca el personal nu beneficiaza de ceva din aceasta iertare se datoreaza faptului ca el, la randul lui, nu iarta... Or, Rugaciunea Domneasca spune: "Si voi sa va iertati unul pe altul, asa cum eu v-am iubit pe voi, si-asa cum eu v-am iertat pe voi...".

Iubirea este cedare

- Oamenii sufera in mod diferit. Aceeasi problema - tradarea sentimentala, de pilda - pe unii ii afecteaza doar trecator, in vreme ce altii sunt coplesiti de suferinta toata viata, se lasa devorati de ea. Exista remedii concrete prin care pot fi ajutati si invatati sa ierte?

- Da, sigur ca da. Pentru copii exista exemplul parintilor, care ar trebui sa se ierte, ei intre ei, in fata celor mici, si dupa aceea sa aiba loc iertarea copilului si invatarea lui de a ierta. Dar daca copilul vede la parintii lui numai vrajba si lipsa iertarii si a ingaduintei, insusirea exercitiului iertarii devine pentru el un lucru imposibil de realizat. Cel care iarta se purifica pentru ca invata iubirea. Iubirea este iertare. Dumnezeu ne-a dat aceasta lectie formidabila, a iertarii din iubire. Dar parintii nu fac asta, parintii se casatoresc din diverse motive, care n-au nici o legatura cu iubirea. Daca ei, mama si tata, nu se iubesc si nu-si lasa aceasta ingaduinta a unuia fata de celalalt, copiii - la randul lor - nu invata sa-si ceara iertare cand gresesc, si-atunci isi murdaresc sufletelele, de mici. Si-n acest caz, copiii nu vor fi educati in spiritul iubirii si-al iertarii. Daca te vei lasa, totusi, coplesit de suferinta, in cazul in care ai fost tradat in dragoste, inseamna ca deznadajduiesti in fata posibilitatilor pe care le avem din partea Sfintei Fecioare, a lui Iisus si a Tatalui Ceresc, inseamna, pur si simplu, o ignorare a acestei averi uriase, singura care duce la Iertare. Iertarea duce la Iubire si iubirea nu se poate face decat prin cedare... Si Dumnezeu asta a vrut sa ne arate prin gestul sau extraordinar.

- La cine trebuie sa apeleze un om pentru care iertarea e grea?

- La preot, bineinteles! Si daca vrea mai mult, trebuie sa stea de vorba cu duhovnicul sau, caci duhovnicul nu e cineva care doar da canoane, iar canoanele nu sunt pedepse. Omul trebuie sa apeleze la duhovnic ca la un translator intre noi si Dumnezeu. Duhovnicul are o calitate suplimentara fata de un om obisnuit. Atunci duhovnicul se roaga pentru ca Dumnezeu sa-i dea lui, duhovnicului, cuvintele si gandurile potrivite, iar cel care cere iertare, care se roaga pentru iertare face acelasi lucru pentru duhovnic, pentru ca acesta sa fie ascultat de Dumnezeu.

"Va rog, nu-mi inchideti telefonul"

- Intre a vrea sa ierti si a putea sa o faci, exista o diferenta uriasa. Care e semnul sigur ca iertarea s-a produs?

- Este pur si simplu iertarea insasi... Mie mi s-a intamplat ceva ce mi-a demonstrat inca o data ca dorinta de purificare si de evolutie sufleteasca pot sparge orice bariera. E vorba de o persoana care se suparase pe mine din motivele sale, eu i-am inteles supararea, dar nu aveam motive sa ma supar si eu pe acea persoana, pentru ca ii intelegeam neputinta. Eu renuntasem sa mai raspund la telefon; nu inchideam telefonul, doar ca-l lasam sa sune si nu raspundeam cand vedeam ca e aceeasi persoana. Si-atunci, m-am rugat la Maica Domnului: "Maicuta, fa Tu ceva, ca eu nu sunt in stare sa ma comport de-asa fel incat sa raspund acestui om care ma jigneste si se supara pe mine". Si-atunci Dumnezeu si Maica Domnului au facut in asa fel ca sa ma "pacaleasca" si mi-au dat rezolvarea. S-a-ntamplat sa sune telefonul la o ora la care nu ma asteptam. Eram abia trezita din somn, ochelarii nu-mi erau la-ndemana, ca sa vad cine suna, si am raspuns. Am avut o mare fericire raspunzand, pentru ca acesta era modul in care Maica Domnului m-a facut sa reiau legatura cu omul acela cu care nu doream sa comunic. Maica Domnului si Iisus au stiut cum sa faca pentru ca, de data aceea, sa ascult persoana respectiva. Primele cuvinte pe care mi le-a spus, aproape cu disperare, au fost: "Doamna Preda, va rog, nu-mi inchideti telefonul!". O asemenea rugaminte, venita din partea unei persoane care nu facea decat sa ma supere si sa ma jigneasca, m-a uimit. Am fost de-a dreptul fericita, pentru ca acea persoana, dorind sa tina post, ma sunase ca sa-mi ceara iertare, sa se curete in vederea postului pe care voia sa-l tina, sa-si ia o piatra de pe suflet. I-am spus sa stea linistita, ca ma bucur ca m-a sunat si i-am urat sa i se linisteasca sufletul, pentru ca numai Dumnezeu o invatase ce sa faca ca sa se impace cu oricine pe care considerase ca l-a suparat. Asta e o lectie si o dovada ca atunci cand Dumnezeu vrea sa rezolve o problema, gaseste El calea, nu trebuie sa ne chinuim noi... Dumnezeu stie cum sa ne aduca pe fiecare la Iubire si, ca atare, la Iertare. Dumnezeu ne da tot timpul astfel de semne, numai ca noi auzim si nu intelegem, vedem si nu credem ce vedem. Dar noi avem rugaciunea inimii, care este cea mai scurta si cea mai puternica rugaciune: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul" - este o rugaciune aproape la fel de importanta ca sfanta slujba de duminica. S-o spunem, caci ea poate face minuni!

Jurnalul fericirii

- Exista atatia oameni a caror viata a fost distrusa in puscariile comuniste, atatia copii abandonati in orfelinate, atatea femei maltratate in mod bestial de consortii lor. De ce sa ierte? Pentru toti acestia iertarea este o dezicere, care le poate ruina sanatatea. Ura energizeaza. Iertarea deschide portile depresiei.

- Este foarte adevarat. Steinhardt a invatat sa ierte in puscarie si a invatat sa iubeasca in puscarie. Suferintele oamenilor sunt date de Dumnezeu anume pentru ca sa invatam Iertarea si Iubirea. Noi nu venim pe lume ca sa mergem la cinematograf, nu venim pe lume degeaba, ci ca sa ne elevam sufletul, caci el - sufletul - ne trece dincolo, usurati si mantuiti. Cei care sunt cel mai chinuiti aici, ei au cel mai mult de castigat, daca reusesc sa iubeasca si sa ierte. Sa numesti "Jurnalul fericirii" cea mai neagra si mai grea perioada din viata ta este dovada iubirii si-a iertarii depline. Ura nu energizeaza, ura distruge, imbolnaveste si fizic si psihic pe cel care uraste. Cand ierti, ura se elibereaza, se transforma in iubire. Ura este distrugatoare, intr-adevar, in afara de situatia in care ea se transforma in iubire, prin iertare. Iertarea nu deschide portile depresiei, din contra - depresiile se vindeca prin iertare si prin iubire.

- In cariera dvs. de psiholog va confruntati cu oameni care va solicita ajutorul pentru a izbuti sa ierte pe cineva? Ce solutii le oferiti?

- Foarte rar mi s-a-ntamplat, atat de rar, incat imi vine sa zic deloc. De fiecare data, cei care vin la mine pentru astfel de motive, de obicei cupluri, vin in competitie. El si ea, cei care nu se iubesc si se cearta. Este o competitie in care fiecare crede ca are dreptate si nici unul nu iarta si, ca atare, nici unul nu se vindeca. In continuare ura persista si nu poti s-o transformi sub nici o forma in iertare si iubire. Ura dispare numai rugandu-L pe Dumnezeu sa te-ajute, pentru ca e ceva greu de facut de unul singur. Si-atunci, le spui lui Iisus si Maicii Sale, in fiecare zi: "Eu nu am aceasta putere, va rog ajutati-ma Voi, la care este posibil tot ce pentru noi, oamenii obisnuiti, nu este posibil. Ajutati-ma!". Sa se roage de fiecare data ca sa fie ajutat el, cel care cere ajutorul, ca sa scape de aceasta drama ingrozitoare care este neputinta iubirii. Dumnezeu poate sa faca orice un om nu poate sa faca, cu conditia ca omul sa-i ceara indurare lui Dumnezeu. Solutii? Asta e solutia: "Iarta-l pe cel de langa tine!", si-mi spune: "Cum sa-l iert, cand mi-a facut atatea?", iar eu ii spun: "Dar Dumnezeu cum ne-a iertat cand i-am facut atatea? Iisus s-a crucificat ca sa ne arate iubirea Lui. El L-a iertat si pe talharul crucificat alaturi de El. Si tu nu poti sa-l ierti pe cel pe care pretinzi ca-l iubesti?".

- Ce stare traieste un individ care a iertat? Dar unul care nu e in stare s-o faca?

- Ce intrebari superbe! Un individ care a iertat este un individ care s-a linistit total si a castigat o mare calitate a sufletului. Nu-i mai reproseaza nimic celuilalt, il iarta pur si simplu si invata sa-l iubeasca, invata sa-i iubeasca pe toti din jurul lui. Cel care nu e-n stare s-o faca trebuie sa se duca la preot, sa se roage in genunchi la Maica Domnului, in fiecare zi, ca sa-i dea puterea asta, pentru ca este o putere formidabila, dar pe care noi, oamenii, nu o avem. Iisus o are, si daca ne rugam Lui, prin intermediul Maicii Sale, ne ajuta. A spus El: "Mama Sfanta, cere-mi orice, pentru ca toti cei care vin la Tine, in numele meu, sa obtina intotdeauna ceea ce-ti cer". Cel care nu poate ierta traieste o ura care-l macina, il distruge. Dupa mine, cel mai mare chin omenesc este sa nu poti ierta, dupa cum cea mai mare eliberare si fericire a mea este atunci cand eu am iertat!

- Uneori se cere iertare si pentru drame istorice: fascismul, holocaustul... Dincolo de estetica gestului, care este efectul concret?

- Dumnezeu este cel care rezolva astfel de probleme, oamenii nu au puterea asta. Oamenii se pot ierta ei, unul pe altul, asa cum a spus Iisus:"Iarta-l pe cel de langa tine, asa cum si Eu va iert pe voi", dar catastrofe precum fascismul si holocaustul nu stau in puterea omului. Fiecare individ in parte se inmulteste pe el. Nimeni din miile de oameni nu are, insa, puterea de a fi el primul care rupe lantul. Ar trebui sa spuna: "Merg la moarte oricum, dar macar incerc sa-mi iert calaii". Daca ar spune asta in gand, si tot ar face ca acest sentiment sa se raspandeasca, macar la inca unul ca el. Dar oamenii sunt legati prin ura si prin revolta, si acolo nu poate fi iubire. Din cauza asta e imposibil pentru oameni sa rezolve asemenea probleme colective, ci numai Dumnezeu are puterea aceasta. Oamenii pot doar sa condamne, si asta si fac, dar nu incearca sa inteleaga nimic - este si prea greu pentru om asa ceva. Oamenii nu-si iarta propriii parteneri de viata, propriii copii, dar s-o faca la acest nivel?

- In ce mod trebuie legata iertarea de sarbatoarea Invierii lui Hristos?

- Ii sfatuiesc pe toti sa se impace cu cei cu care s-au certat si sa nu se spovedeasca si sa se impartaseasca daca au sufletul incarcat de aceasta neputinta de a ierta. Nimic nu are efect decat daca ei insisi au iertat, daca s-au rugat pentru iertare si au invatat in felul acesta sa iubeasca. Iubirea exista si este posibila intre oameni.

Reproduceri dupa picturi de Margareta Sterian