Opozitia si societatea civila i-au acuzat pe comunisti ca au falsificat rezultatul alegerilor, cu ajutorul unui soft special adus din Rusia. Luni, mii de basarabeni au protestat impotriva fraudarii votului. Marti, pe 7 aprilie a.c., 30.000 de tineri au iesit in strada cerand plecarea comunistilor de la putere. Majoritatea covarsitoare a protestatarilor era alcatuita din liceeni si studenti. Parte din ei au asaltat cladirile Parlamentului si Presedintia, devastandu-le. Multimea a scandat, printre altele: "Traiasca, traiasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!" si "Revolutie! Revolutie!". Au inceput sa fie agitate steagurile Romaniei si al UE, iar pe cladirea Presedintiei a fost pusa harta Romaniei Mari. Aceste gesturi au fost dezavuate de liderii opozitiei, care le-au catalogat drept provocatoare.
Comunicatiile telefonice au fost taiate in zona de protest, apoi, in jurul orei 17.00, a fost inchis si internetul, iar televiziunile si radiourile independente si-au incetat emisia. Intre timp, televiziunea publica transmitea programe de divertisment. Politia a intervenit in forta, ranind mai multi protestatari. Manifestatii anticomuniste pasnice au avut loc si la Ungheni si Balti, doua orase importante ale Republicii Moldova.
In aceeasi zi, liderii opozitiei, Serafim Urecheanu, de la Alianta "Moldova Noastra" (care a obtinut 9,81% in alegerile din 5 aprilie), Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si vicepresedinte al Partidului Liberal (12,79% la alegeri) si Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat (12,26%), au negociat cu Vladimir Voronin, presedintele statului, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, si premierul Zinaida Grecianii refacerea alegerilor. N-au obtinut decat renumararea voturilor.
Vladimir Voronin i-a numit pe manifestanti "fascisti" si i-a acuzat ca incearca o lovitura de stat cu ajutorul Romaniei. Granitele Republicii Moldova au fost inchise sub cele mai puerile pretexte, inclusiv pentru cetatenii sai. Sute de romani si numerosi jurnalisti straini au fost impiedicati sa intre in tara.
Seara, incepand cu orele 19.00, la Bucuresti, Constanta, Iasi, Oradea, Arad, Brasov si Cluj, mii de romani au participat la mitinguri de solidarizare cu fratii basarabeni, cerand retragerea comunistilor de la putere si unirea Basarabiei cu Romania.
In noaptea de 7 spre 8 aprilie, fortele de ordine au reocupat Parlamentul si Presedintia de la Chisinau si au arestat 193 de demonstranti, intre care opt minori. Intre cei arestati se afla si un lider din opozitiei, Serghei Mocanu, fost consilier prezidential si seful miscarii Actiunea Populara, si Gheorghe Brega, presedintele unei asociatii civice.
A doua zi, mii de oameni au iesit din nou in centrul Chisinaului, manifestand pasnic. S-a constituit un Comitet pentru Salvare Nationala, dupa modelul romanesc din 1989, care a anuntat prin vocea vicepresedintelui sau, scriitorul Nicolae Dabija, ca va coordona manifestatiile de protest si ca acestea nu vor inceta pana la refacerea alegerilor. In CNS nu este nici unul dintre liderii politici ai opozitiei.
Voronin a amenintat ca la violenta va raspunde cu violenta, l-a expulzat pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, si a declarat ca introduce regimul de vize cu Romania. Ministerul de Externe roman a calificat afirmatiile si gesturile presedintelui moldovean drept aberante si a subliniat ca "Romania nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti si va mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni". Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a fost chemat de urgenta la Chisinau.
UE, prin seful diplomatiei sale, Javier Solana, a condamnat manifestarile violente din capitala Moldovei si a cerut o solutionare pasnica a conflictului. Insa, atat UE, cat si SUA, au recunoscut drept valide alegerile din 5 aprilie. La ora scrierii acestor randuri, evenimentele pareau departe de a se incheia.
Foto: Mediafax