Dulciuri pentru masa de Pasti

Redactia
Prajiturele italienesti

Ingrediente (pentru circa 40 bucati): 150 g faina, 1 praf de sare, 50 g zahar, 75 g unt taiat bucati, 1 ou, 40 g stafide, 40 g miez de nuca zdrobit mare, 40 g alune (nesarate) cojite si zdrobite, unt pentru uns tava, faina pentru uns tava, 150 g zahar pudra, 1 pachet zahar vanilat.
Mod de preparare
: * Faina, sarea si zaharul se amesteca intr-un castron. Se adauga untul si oul si se framanta pana se obtine un aluat. Se adauga stafidele, nucile si alunele si se amesteca bine. Se formeaza o bula din aluat, se inveleste in celofan si se baga o ora in frigider. * Se porneste cuptorul la 200 de grade (treapta trei). Se unge o forma de prajitura cu unt si se presara cu faina. * Se intinde aluatul intr-o foaie cu o grosime de circa 1 cm, se taie in romburi. Se pun in tava si se coc 15 minute, pana devin aurii. Se scot din cuptor, se pun la racit pe un platou. Se da cuptorul mai incet, la treapta unu. * Zaharul vanilat se amesteca cu zaharul pudra si cu 3 linguri de apa si se pun intr-un vas cu fund gros, pe flacara aragazului, data la faza mica. Cand glazura devine lichida, se inmoaie prajiturile una cate una in ea si se pun din nou pe o tava data cu faina. Se baga din nou in cuptor si se lasa sa se usuce 15 minute.

Tarte cu lamaie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 3 lamai netratate, 300 g zahar, 100 g unt + o bucatica pentru uns. Pentru aluat: 250 g faina, 30 g pudra de migdale, 125 g unt, 1 ou, un praf de sare.
Mod de preparare
: * Bagati ingredientele pentru aluat intr-un robot de bucatarie si porniti-l, pana ce se formeaza un glob de aluat. Daca nu aveti robot, amestecati repede toate ingredientele intr-un castron. Inveliti-l in celofan si bagati-l o jumatate de ora la frigider. * Incalziti cuptorul la 210 grade (treapta 7). Clatiti lamaile, radeti-le coaja si stoarceti miezul. Puneti untul sa se topeasca. Bateti ouale intregi cu zaharul, sucul de lamaie si coaja rasa, apoi puneti si untul topit. Puneti compozitia deoparte. * Ungeti cu unt o forma rotunda de tarta, intindeti aluatul si garnisiti forma cu el. Intepati aluatul cu o furculita, apoi varati 15 minute forma in cuptor. * Scoateti forma afara, turnati deasupra preparatul cu lamaie si bagati tarta din nou la cuptor, vreme de 25 de minute, la treapta 6. * Scoateti tarta din cuptor, scoateti-o si din forma si lasati-o sa se raceasca pe un fund curat din lemn. Se mananca rece.

Prajitura cu branza si smantana

Ingrediente (pentru 12 bucati): 125 g unt moale, 80 g zahar brun, 1 varf de cutit sare, 250 g faina, 1 ou, coaja rasa a unei lamai, 1 lingura zeama de lamaie.Pentru crema: 5 oua, 1 kg branza de vaci, 500 g smantana groasa, 2 linguri amidon (30 g), 1 baton de vanilie (miezul razuit), coaja rasa a unei portocale si a unei lamai, 100 ml zeama de lamaie (proaspat stoarsa, de la circa 3 lamai). In plus: 5 mandarine sau 3 portocale, 2 linguri lichior de portocale, 1 lingura zahar brun.
Mod de preparare
: * Se prepara aluatul: Se pun intr-un castron untul, zaharul, sarea, faina, oul, coaja si zeama de lamaie si se amesteca cu mixerul, pana ce se obtine un aluat faramicios. Se framanta putin cu mana, se formeaza o sfera, se inveleste cu folie de plastic si se tine o ora la rece. * Se imbraca forma: Se intinde aluatul in forma de cerc (diametrul circa 36 cm), se imbraca cu el o tava (cu peretii drepti, detasabili), inclusiv marginile, se apasa putin ca sa ia bine forma tavii si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se incinge cuptorul la 160gr.. * Se prepara umplutura si se coace: Se separa albusurile de galbenusuri si se amesteca galbenusurile cu branza, smantana, zaharul, amidonul, vanilia, zeama si coaja de portocala si de lamaie si se incorporeaza albusurile batute spuma. Se intinde umplutura peste aluat, se da prajitura la cuptor si se coace o ora si jumatate (pe sina de jos). Se stinge cuptorul, se lasa prajitura - in el - sa se raceasca circa trei ore, apoi se scoate din cuptor si, dupa ce s-a racit de tot (in forma), se tine peste noapte in frigider. * Se pun fructele: Se curata de coaja mandarinele sau portocalele (inclusiv de pielita alba), se taie felii si se amesteca cu zeama scursa si lichiorul. Se lasa sa se patrunda 1/2 ora si se aseaza peste umplutura. Se fierbe zeama cu zaharul circa un minut - ca un sirop - si se toarna peste fructe.