Invatati sa iertati

Adina Bran
Sentimentele de vinovatie sunt chinuitoare. Ele ne pot face depresivi ori chiar bolnavi si pot distruge stima noastra de sine. Cei cinci pasi pe care vi-i propunem in continuare va vor ajuta sa va eliberati de ele.

* Transformati remuscarile in intentii de viitor

Trecutul nu poate fi sters cu buretele, oricat de intens l-ati regreta. Insa aveti posibilitatea sa invatati din el. Trageti niste concluzii clare, care sa va ghideze de acum inainte: "Ce nu vreau sa mai fac niciodata? Cum vreau sa-mi modific comportamentul?". Astfel va indreptati atentia, in sens constructiv, asupra prezentului.

* Marturisiti-va

Nu va treceti culpa sub tacere, din jena. Discutati despre ea cu un om in care aveti incredere. El ar trebui sa fie lipsit de prejudecati si un bun ascultator. In nici un caz, inclinat sa va condamne ori sa va consoleze in chip superficial. Daca sunteti credincios, alegeti un preot. Daca nu frecventati biserica, alegeti un prieten de suflet sau mergeti la psiholog. Astfel va luati o povara de pe inima si ar fi posibil ca, in urma discutiei, sa vedeti situatia intr-o noua perspectiva.

* Reparati-va greseala

Subconstientul nostru este un judecator sever. El ne poate determina sa ne autopedepsim pentru o anumita vina. Imbolnavindu-ne ori sabotandu-ne fericirea sau succesul. Se linisteste insa, indata ce reparam greseala comisa. Cel mai bine, fireste, fata de omul pe care l-am nedreptatit. Cereti iertare. Intrebati ce trebuie sa faceti exact, pentru ca regretele dvs. sa fie acceptate. Daca nu va puteti compensa vina fata de persoana lezata, fiindca refuza ori n-aveti cum sa luati legatura cu ea, cautati o alta care sa-i tina locul. Faceti un sacrificiu personal, de pilda, angajandu-va intr-o prestatie sociala, donand o suma de bani, cedand o parte din timpul dvs. sau acordand sprijin. Faceti-o cu constiinta clara: "Aceasta este compensatia pentru vina mea".

* Aveti intelegere pentru dvs. insiva

Probabil ati stiut ca procedati gresit, de exemplu, ca nu este permis sa-ti inseli partenerul, sa-ti jignesti parintii ori sa investesti imprudent bani care nu-ti apartin. Dar asta nu inseamna ca ati fi fost in masura sa va comportati altfel. Poate vointa nu v-a fost indeajuns de puternica, ati avut o nevoie prea mare de dragoste si de confirmare a calitatilor dvs., sau ati traversat o perioada dificila si tulbure. La momentul respectiv, ati actionat potrivit posibilitatilor dvs. Astazi sunteti mai intelepti, ati evoluat si priviti lucrurile sub un alt unghi. De aceea, judecati-l cu indulgenta pe omul care ati fost atunci.

* Detasati-va

A te intoarce in permanenta cu gandul la vina ta este in ultima instanta si o forma de vanitate. Luati-va faptele in serios, dar nu le atribuiti o insemnatate pe care n-o au. Nu vine sfarsitul lumii fiindca dvs. v-ati comportat gresit. Iar cei afectati de vina dvs. au oricand sansa de a da vietii lor o turnura pozitiva. De aceea, nici nu-i lasati sa va scoata vesnic tap ispasitor. Mania, dorinta de razbunare si tristetea sunt justificate pentru un timp. Insa cineva care va cere sa platiti pana la sfarsitul zilelor pentru un pas gresit doreste, in primul rand, sa-si exercite autoritatea asupra dvs. Refuzati sa luati parte la un asemenea joc.