Dr. Horatiu Suciu - "Nu-i usor sa duci pe umeri responsabilitatea vietii unui pacient..."

Florentin Popa
Medic primar de chirurgie cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii, sef de lucrari la Institutul de Medicina si Farmacie din Targu Mures

L-am cunoscut pe doctorul Suciu, exceptionalul "as al inimilor bolnave", intr-o imprejurare deloc fericita, cand un membru al familiei mele a ajuns de urgenta la Targu Mures, pentru o operatie pe cord deschis. Declarat inoperabil de specialistii din Bucuresti, aflat in imposibilitatea de a plati o operatie in strainatate, si-a cautat salvarea la clinica din frumosul oras transilvanean, unde l-am insotit ca sprijin moral, pentru a nu-l lasa singur in marea incercare prin care urma sa treaca. Inca de la inceput, m-au frapat comunicarea, bunavointa, profesionalismul si siguranta medicilor de aici. "Nu va faceti griji, se rezolva!... Nu e chiar atat de complicat cum pare la prima vedere..." Era, totusi, o interventie complexa - desfundarea carotidei si revascularizarea inimii, un demers medical asumat la perfectie de... unul dintre putinii medici din Romania capabili sa realizeze o asemenea interventie: dr. Horatiu Suciu, profesionist de exceptie, cu mare experienta. Rezultatul - exceptional - a fost peste asteptari. Pentru ca si alti bolnavi grav de inima sa-si afle tamaduirea la Targu Mures, l-am rugat pe distinsul chirurg sa ne acorde un interviu.

Cu chipul acoperit

- D-le doctor, ce afectiuni pot beneficia de interventii la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures?

- In sectia pe care o conduc, putem aborda toate afectiunile cardiace aferente, cu o pondere mai mare pe chirurgia pediatrica - doua treimi din pacientii nostri fiind copii. Chiar daca si in alte centre medicale din tara exista preocupari in acest domeniu, suntem singura sectie chirurgicala cu dotare specifica, cu un bloc operator si o terapie intensiva dedicate exclusiv copiilor. Practic, raspundem 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la orice solicitare - de la asigurarea urgentelor neonatale, pana la interventiile necesare la copiii mai mari. In ultimul an, am operat peste 330 de cazuri pediatrice si peste 280 de adulti.

- V-am observat, emotionat si uimit, in timpul operatiei efectuate pe cordul unui copil. Ce simtiti in momentul cand va apropiati cu bisturiul de-o inima?

- E greu de spus ce simt... In primul rand, concentrare si... mare atentie! In fata campului operator, care delimiteaza locul operatiei, ma concentrez doar asupra acelui patrat, asupra afectiunii pe care trebuie s-o rezolv. Tocmai de aceea se acopera bolnavul astfel, pentru ca medicul sa nu-i vada chipul. Este vorba, de fapt, de detasarea afectiva de care omul din spatele chirurgului are nevoie, pentru a-si putea face meseria. Nu de putine ori, mai ales in cazul copiilor, ne atasam de micii pacienti. In momentul interventiei chirurgicale trebuie sa ne detasam de persoana propriu-zisa si sa ne concentram asupra operatiei. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care unii chirurgi cu mare experienta nu-si pot opera rudele.

- Care sunt cele mai dificile etape ale unei interventii pe cord deschis?

- Practic, fiecare etapa a unei interventii chirurgicale cardiovasculare este dificila. In primul rand, reparatia propriu-zisa a cordului sau a vaselor afectate ne poate da mari batai de cap. In orice clipa poate interveni ceva neprevazut... Un alt moment de maxima importanta in timpul operatiei este repornirea inimii. Chiar daca operatia repara defectele cordului, este posibil ca el sa nu faca fata sarcinilor pe care urmeaza sa le aiba. De asemenea, durata operatiei este foarte importanta - perioada de ischemie (atunci cand aorta este clampata, iar circulatia sangelui este asigurata de pompa de circulatie extracorporeala, cu rol de inima si plaman artificial) trebuie sa fie cat mai scurta, acesta fiind unul dintre factorii de care depinde succesul interventiei. Uneori, avem si operatii mai complexe, a caror durata ajunge si la 10 ore, timp in care facem tot posibilul sa pastram viabilitatea muschiului cardiac.

Nimic fara Dumnezeu

- Simtiti o responsabilitate mai mare, atunci cand operati copii?

- Tehnic vorbind, interventiile chirurgicale la copii sunt mult mai dificile. Un nou-nascut are inima cat o nuca, vasele sanguine sunt foarte delicate, iar interventia chirurgicala se desfasoara sub lupa, cu instrumente medicale speciale. Este nevoie de un exercitiu al mintii, al psihicului, chiar si al andurantei fizice - de multe ori, operatiile dureaza opt-noua ore. Subliniez faptul ca pentru a ajunge chirurg cardiovascular pediatru este nevoie de mult mai mult studiu. Nu poti, cand termini rezidentiatul, sa te apuci sa operezi. Ai nevoie de foarte multe supraspecializari, care implica munca, timp si bani.

- Exista si o latura spirituala a actului medical?

- Se spune ca inima este salasul sufletului. E imposibil pentru un chirurg caruia ii pasa de viata pacientului sa nu tina cont de Dumnezeu. Chiar daca nu merg la biserica si nu ma rog in fiecare zi, inainte de o operatie grea spun negresit "Doamne ajuta" si-mi fac semnul crucii... Fara a fi un om religios, recunosc ca in reusita operatiei exista o componenta care nu tine de medicul chirurg. Cu toata priceperea noastra, sunt unele lucruri pe care nu le putem controla, momente cand viata pacientului nu mai depinde de noi...

Calmantul suprem: vorba buna

- Cum traieste un chirurg bucuria reusitei? Dar deznadejdea esecului?

- Inerent, in cariera unui medic apar si cazuri dramatice, in care nu poate face nimic pentru pacient. De multe ori, a fi un chirurg bun inseamna sa stii cand sa te abtii de la un act chirurgical. Finalul nefericit nu vine neaparat din incompetenta medicului, ci din faptul ca nu a fost in stare sa refuze pacientul, a cedat rugamintilor lui. Nu cred ca exista vreun medic care nu simte deznadejde atunci cand pierde un pacient. Cea mai mare durere, totusi, este atunci cand pierzi un copil. Dupa o astfel de situatie dramatica, intreaga echipa este marcata. Din fericire, pana acum am cunoscut mai mult bucuria succesului. Avem rezultate comparabile oricand cu cele din Occident. In datele Institutului National de Statistica, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures este pe locul intai la toti indicatorii de management sanitar. Asta inseamna ca performanta medicala este cea mai ridicata, iar mortalitatea, morbiditatea si complicatiile postoperatorii sunt cele mai mici din tara - sub 3%, fapt de care suntem foarte mandri.

- Am observat ca aici medicii comunica perfect cu pacientii. Le explica pas cu pas tratamentul, ii incurajeaza, sunt mereu cu zambetul pe buze. Acest comportament este un "factor psihologic" care ajuta in recuperarea bolnavului?

- In majoritatea cazurilor, pentru un pacient conteaza mai mult o vorba buna decat un calmant. Recuperarea psihica este foarte importanta dupa o interventie chirurgicala majora, cum sunt cele din sfera cardiovasculara. Orice medic trebuie sa fie capabil sa se puna in pielea unui pacient. Daca ar fi imobilizat intr-un pat de spital, cu tuburi de dren si perfuzii, cu siguranta i-ar face placere sa vina medicul si sa-l intrebe - macar din usa - cum se simte, sa-i zambeasca si sa-i spuna: "Esti foarte bine, peste cateva zile pleci acasa!". Mie mi-ar placea sa fiu tratat astfel, de aceea acord o atentie deosebita pacientilor. Nu dureaza foarte mult, nu costa nimic, dar beneficiul pe care-l aduce pacientului e inestimabil. Daca moralul bolnavului este pozitiv, se scurteaza foarte mult durata de spitalizare.

D-l dr. HORATIU SUCIU poate fi contactat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, str. Gheorghe Marinescu nr. 50, tel. 0265/21.21.11, int. 483