Iulian Ignat - URBAN KISS

Delia Hanzelik
Un regal de imagini dedicate spectacolului cu acelasi nume, pus in scena de balerinul RAZVAN MAZILU, la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian"

Vernisajul celei de-a sasea expozitii personale de fotografie a colegului nostru Iulian Ignat, deschisa la libraria Carturesti, a adunat lume multa, vesela, bine dispusa de primavara, prieteni, amatori de fotografie, multi tineri si chiar straini.
Travestit in prezentator, artistul fotograf Dinu Lazar a ridicat expozitia la rang de eveniment, plasat "la limita dintre reportaj si fotografia de atmosfera - totul subsumandu-se unui subiect complex, generator de miscare, de emotii profunde si de senzatii si stari atat de greu de surprins".
A luat cuvantul si Razvan Mazilu, protagonistul spectacolului si subiectul central al fotografiilor expuse.
"Ii multumesc lui Iulian pentru aceste fotografii. El este mereu acolo, la spectacolele noastre, in sala, pe scena, in spatele decorului sau in podul teatrului. Este o prezenta foarte discreta, si ma simt foarte norocos ca un alt artist - fotograf talentat - este inspirat de arta mea si opreste intr-un cadru clipa. Dansul este una dintre cele mai efemere arte. Fotografia lui Iulian a reusit sa opreasca clipe de dans, de energie si emotie pura si pentru asta ii multumesc."
Prima expozitie a lui Iulian Ignat, "Sarba lui Natalita", a fost organizata in 2000, iar in urma cu patru ani, a prezentat o expozitie in care a strans fotografii din trei spectacole ale lui Dan Puric. S-a numit "Fara vorbe" si a fost expusa la Institutul Francez din Bucuresti. Au urmat si altele, intre care as aminti expozitia de spectacol de strada "Sinaiafest: ieri si alaltaieri", care a putut fi admirata atat la Casinoul din Sinaia, cat si in Bucuresti, la clubul Prometheus.
"Eu nu ma consider fotograf profesionist, ci un pasionat de fotografie, iar asta imi ofera avantajul de a-mi alege subiectele dupa cum simt, dupa ce ma atrage. Fac mai mult fotografii alb-negru, pentru ca asta simt ca ma reprezinta. Cred cu tarie ca fotografia este o arta fascinanta, care inseamna mai mult decat goana dupa o imagine perfecta, mai mult decat captarea unei bucati cat mai fidele a realitatii. Iar in alb si negru, realitatea putin voalata ii da sansa privitorului si celui care face fotografia sa-si caute, pornind de la acea fotografie, o poveste proprie."
Proiectul ultimei expozitii a inceput cu... un interviu, pe care Iulian Ignat i l-a luat lui Razvan Mazilu pentru "Formula AS". "Aceste fotografii le datorez increderii pe care mi-a aratat-o Razvan si disponibilitatii lui totale pentru aceasta idee. Fotografiile le-am selectat impreuna. Pe Razvan Mazilu il consider unul dintre cei mai de seama artisti ai momentului in Romania si ma simt onorat ca a crezut in fotografii si ca am reusit sa facem aceasta expozitie.
Urban Kiss este un spectacol de dans contemporan, cu foarte multa miscare, cu multe personaje, iar fotografierea lui m-a starnit pentru ca niciodata n-am stiut ce-o sa iasa. Cea mai grea etapa a expozitiei a fost selectia. Fotografiile nu s-au dorit a fi niste imagini "frumoase", cu incadrari, cu expuneri perfecte, si nu mi-am dorit sa documentez acest spectacol, sa-i urmaresc costumele, momentele, personajele, proiectiile. Am cautat sa adun fotografii care sa aminteasca, in felul lor, de emotia, de starea si de energia spectacolului. Si am fost incantat sa vad ca atat Razvan Mazilu, cat si ceilalti artisti implicati in spectacol, au avut reactii pozitive si s-au bucurat de ele. Fiecare a vazut in ele altceva si mie asta mi se pare important."

Iulian continua sa-si imbogateasca tolba cu fotografii de teatru, dans si spectacol de strada, fotografii din concerte rock, jazz sau blues, muzica tiganeasca si viata la tara. Puteti admira intregul sau portofoliu de imagini pe internet, la adresa www.iulianignat.ro