Raspuns pentru MARIA COMANESCU - Galati, F. AS nr. 844 - "Baietelul meu are de un an diaree cronica hemoragica"

Redactia
ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57

Cauzele enterocolitelor sunt numeroase si sunt reprezentate de cauze infectioase: bacteriene (microbiene), micotice (produse de diverse ciuperci patogene) sau parazitare (diversi paraziti intestinali). O forma particulara de boala o constituie enterocolita consecutiva administrarii prelungite si masive de antibiotice cu spectru larg, pe cale orala, pentru diverse suferinte digestive sau ale altor organe. Perturbarea florei intestinale saprofite (flora utila, inofensiva pentru organism) prin antibiotice duce cu timpul la selectarea si inmultirea unor germeni infectiosi microbieni (stafilococ) sau fungi, care la randul lor determina aparitia unei enterocolite, rebela la terapeutica uzuala. Intern, va recomand urmatorul tratament: Enterocolis (fiole), Argila, Bioant, Nuca neagra, Obligeana, traista-ciobanului, castan. Extern, va recomand Supozitoarele fitoapicole "E-lite", care contin o combinatie din plante si produse apicole. Acestea opresc sangerarile si regleaza tractul digestiv. Au efect antimicotic si antiinfectios. Se prepara in farmacia "E-lite Nutritia" din Deva.

NICIU ZOE MAGDALENA, biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

"Am o leziune micotica in vezica urinara"
(Raspuns pentru DORINA SCORTEA - Vaslui, F. AS nr. 852)


Cele mai multe infectii ale tractului urinar (cistite) apar cand bacteriile din intestinul gros ajung prin anus in uretra, vezica urinara sau rinichi. Multe femei se confrunta cu aceasta infectie. Simptomele sunt cele descrise de dvs. Mai mult, se pare ca E.coli v-a afectat si rinichii, avand in vedere durerile lombare pe care le acuzati si febra.
Este indicat sa beti foarte multe lichide (8-12 pahare pe zi): apa plata, sucuri naturale de fructe si legume, deoarece urinarea frecventa contribuie la eliminarea bacteriilor daunatoare, iar lichidele dilueaza sarurile concentrate prezente in urina, ajutand la diminuarea disconfortului.
* Evitati cafeaua si alcoolul, deoarece stimuleaza peretii musculari ai vezicii, determinand o durere suplimentara.
* Daca fumati, renuntati, pentru ca nicotina poate irita tractul urinar. Spalati zona genitala numai cu apa, pentru a evita iritarea uretrei, mancati multe alimente bogate in vitaminele C si flavonoide, iaurt. Evitati sa spalati lenjeria intima cu detergenti biologici.
Si sora mea a suferit de cistite repetate, dar vazand ca dupa antibiotice boala se rezolva pe moment si dupa catva timp reaparea, a apelat si la medicina cuantica. I-am recomandat sa vina la cabinetul de medicina cuantica si tratamente naturiste unde lucrez eu. Dupa tratamentul cu medicamente naturale prescrise de medic, a reusit sa scape de infectia urinara. I s-a facut o schema de tratament cu Paraprotex, care distruge microorganismele ce provoaca infectii urinare si vaginale, intareste sistemul imunitar, are efect antiseptic si antibacterian, contine antioxidanti. Un alt medicament prescris este Acidophilus, care creeaza un mediu nefavorabil colibacililor si diferitilor agenti patogeni si este recomandat in timpul si dupa tratamentul cu antibiotice. Alt medicament pe care l-a luat sora mea a fost Virago, care este antiinflamator, antimicrobian, creste imunitatea si amelioreaza durerile. De asemenea, un regim alimentar adecvat, lichide multe, odihna pe cat posibil. Pentru informatii va stau la dispozitie. Va doresc sanatate si ganduri pozitive.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Ma recuperez greu dupa un AVC"
(Raspuns pentru GEORGE VITALE - Galati, F. AS nr. 856)


Clasificat in functie de localizare si de tipul tulburarilor pe care le determina, accidentul vascular cerebral (AVC) cuprinde doua mari tipuri - accidente ischemice si hemoragice. Spre deosebire de primul tip (ischemic), accidentul vascular hemoragic este mai sever si reprezinta o afectiune potential fatala, ce necesita asistenta medicala de urgenta. In esenta, acesta se produce cand o artera sau un segment arterial se rupe. Efectul initial al unei hemoragii intracerebrale este deseori mai sever decat acela al unui accident ischemic. Cu toate acestea, efectele pe termen lung sunt similare. Un alt tip de accident hemoragic este cel subarahnoidian, care apare in urma ruperii unui anevrism (dilatatie a peretelui arterial). El este de obicei semnalat de o cefalee fulgeratoare, mai intensa decat orice durere de cap acuzata anterior. Aproximativ unul din doua cazuri sunt mortale, si multi supravietuitori raman cu sechele permanente. Dupa orice tip de AVC, poate ramane o arie de tesut cerebral mort, iar recuperarea functiilor afectate depinde de capacitatea tesutului cerebral ramas neafectat de a suplini functiile celui afectat si reprezinta un proces de durata, variabil pentru fiecare pacient in parte, in functie de severitatea afectarii, varsta si complexitatea tratamentului aplicat. Am facut aceste precizari pentru ca dvs. sa intelegeti de ce uneori recuperarea neuro-motorie post AVC necesita un timp indelungat, care pune serios la incercare rabdarea persoanelor in cauza si, mai ales, pentru a va determina sa continuati aceasta lupta cu calm si incredere in vindecare. Mai mult decat atat, tratamentul naturist urmator va poate veni in ajutor, pentru ca recuperarea mult asteptata sa se produca mai repede.

Tratament naturist

* Neurotonic (Brain tonic) - continand lecitina, fosfatidilcolina, L-glumatina, Ginkgo-biloba, Gotu-Kola, ulei de grau incoltit este un tonic natural al sistemului nervos si vascular, neurotrop, antiagregant plachetar, antihipercolesterolemic, recomandat in sechele post AVC. Produsul, promovat de "Cosmo-Pharm", se administreaza dupa prospect.
* Extract din muguri de arin negru - cu actiune antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial, indicat in sechele ale hemoragiilor cerebrale si ramolisment cerebral. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Schinduf - datorita prezentei metilbetainei acidului nicotinic (vitamina PP) joaca un rol deosebit in metabolismul sistemului nervos central, fiind un bun stimulent neuro-muscular. 2 linguri seminte macinate se oparesc cu 1/4 l apa clocotita. Se lasa la extras 3 ore, se fierbe apoi timp scurt si se bea caldut.
* Vasc - indicat in accidente vasculare si combaterea sechelelor, se administreaza sub forma de macerat la rece, 2-3 pahare pe zi.
* Ergonic (produs de "Elidor") - contine ceai mate, ginseng, afin, laptisor de matca, ginkgo-biloba, fiind un produs performant in tratarea AVC, prin stimularea circulatiei cerebrale, cresterea oxigenarii cerebrale si stimularea fiziologiei neuronale. Se administreaza conform prospectului.
* Uleiurile esentiale de menta si cimbru (2-3 picaturi la o lingurita de miere, de trei ori pe zi) sunt de asemenea indicate in combaterea sechelelor AVC (parestezii, pareze, absenta controlului sfincterian etc.) alaturi de otetul de rozmarin, care se utilizeaza extern, prin frictionarea zilnica a zonelor afectate.
Sigur ca, pe mai departe, trebuie sa aveti in vedere si mentinerea sau mai degraba restabilirea unei elasticitati optime a tunicilor vasculare arteriale cerebrale, cu scopul de a elimina riscul unui nou accident vascular, oricand posibil, caz in care situatia ar putea deveni dramatica. Pentru atingerea acestui scop trebuie sa suplimentati constant organismul cu polen, acizi grasi polinesaturati (Omega 3, 6, 9), arginina si ulei de germeni de grau. Sa auzim numai de bine!