Ingrediente: 2-3 sfecle rosii (impreuna sa cantareasca cam 0,5 kg), 600-800 g cartofi nesfaramiciosi, un morcov marisor, 2-3 castraveti murati (cam 200 g), un borcan de 0,5 g mazare verde, o ceapa, 50 g ulei de floarea soarelui, o legatura patrunjel, sare dupa gust (in loc de mazare verde se poate folosi fasole fiarta bine, iar in loc de castravete murat - varza murata).
Mod de preparare: Se spala bine sfecla si se pune la fiert cu putina sare, intreaga. Ca sa fie patrunsa bine, se lasa 2,5-3 ore pe foc. Separat se fierb cartofii in coaja si morcovul. Cand sunt toate gata, se scurg de apa si se racesc. Se curata sfecla, morcovul si cartofii de coaja si se taie cubulete mici. Se adauga castravetele si ceapa taiate marunt, mazarea scursa de zeama. Se amesteca toate impreuna, se adauga sare si ulei sau maioneza de post (puteti folosi si uleiul de masline). Se serveste ca aperitiv.
Sarmale in frunze de leurda, artar sau podbal
Ingrediente: 0,5 kg orez, 200 g crupe de porumb, grau sau hrisca, 200 g ghebe (din conserva,) 3-4 cepe, un praz nu prea mare, un morcov, un cartof maricel, un mar mare aromat, 200 g varza alba, un ardei capia, 2-3 radacini patrunjel, un sfert dintr-o radacina de telina nu prea mare, 2 linguri pasta de rosii, un pahar suc de rosii, un pumn curcudele (porumbe) uscate, 150 g ulei de floarea-soarelui, patrunjel, marar si ceapa verde, condiment pentru sarmale, menta rece uscata, rozmarin, busuioc, cimbru, sare.
Mod de preparare: Mai intai se aleg frunzele de leurda, artar sau podbal, se spala, se oparesc putin si se lasa l-a racit. Apoi se trece la prepararea umpluturii. Se alege orezul si se spala bine, apoi se lasa pentru jumatate de ora sub capac, in apa fierbinte, sa se umfle. Crupele de porumb, grau sau hrisca se spala de cateva ori. * Intr-un ceaun cu ulei incins se caleste ceapa si prazul taiate marunt si, cand e aproape gata, se adauga ciupercile taiate marunt, se pune pasta de rosii, se lasa putin sub capac si se pune la racit (nu se pune niciodata prajeala fierbinte in orez, se inacreste foarte repede!). * Cand orezul se umfla, se amesteca cu crupele de porumb, grau sau hrisca. Se dau prin razatoare morcovul, radacina de telina, de patrunjel, marul si varza. Se marunteste ardeiul. Se amesteca toate, se adauga verdeata, condimentele si sarea dupa gust. Daca va pare ca e prea sec, adaugati ulei. Cu aceasta compozitie se umplu foile. Se pot pune in oala (ar fi de dorit din lut, ca la bunica, se fierb foarte bine la cuptor), separate cu straturi din frunze. Printre ele se arunca si curcudelele uscate, dau un gust deosebit! In apa se adauga putina sare, ulei si un pahar de suc de tomate. Deasupra le acoperiti tot cu foi. Se fierb la cuptor, nu mai putin de 3 ore. Daca nu aveti foi de leurda, artar sau podbal, le inveliti in foi de varza acra. Sunt si mai gustoase servite cu mustar iute, cel de-ti strepezeste dintii si iti desfunda nasul, sau cu hrean preparat cu sfecla rosie.
Muntele si valea (mancare din fasole)
Ingrediente: 0,5 kg fasole alba, un morcov, o ceapa + 2 cepe, o lingura +50 g ulei de floarea soarelui, o lingura pasta de rosii, un borcanas maioneza de post, un pumn de masline, 100 g miez de nuca, 2-3 catei de usturoi, cate o legatura marar si patrunjel, o crenguta cimbru, condimente, sare.
Mod de preparare: se alege si se pune pentru cateva ore la inmuiat fasolea. Apoi se pune la fiert si, cand da in clocot, se scurge apa de vreo doua ori (ca sa nu baloneze). I se adauga morcovul trecut prin razatoare, o ceapa taiata marunt, o lingura de ulei, o crenguta de cimbru si alte condimente. Spre sfarsit, cand fierbe vreo 3 ore, se potriveste de sare. * Separat, prajim 2 cepe cu 50 g ulei si cu o lingura pasta de rosii. Scurgem fasolea de zeama si cand mai este putin calduta o trecem prin masina de tocat carne sau prin robot. O rarim cu zeama in care a fiert, ca sa nu fie prea groasa (cand se raceste, fasolea se ingroasa). Pisam aici si cei 3 catei de usturoi, mai adaugam sare daca e nevoie, rozmarin, busuioc si alte condimente dupa gust. Pe un platou modelam din aceasta compozitie niste figuri in forma de munti (2 sau 3). Deasupra turnam maioneza, care ar simboliza zapada de pe creste. Mai spre poalele muntilor aranjam ceapa prajita cu pasta de rosii (daca nu aveti maioneza de post, aranjati ceapa pe creste), apoi jos faceti un pat din marar si patrunjel verde. Printre verdeturi, presarati cateva masline, care ar fi oile, iar ciobanii ii reprezentati printr-o mana de nuci prajite. Incercati si o sa va convingeti cat de delicioase sunt impreuna!
PARASCOVIA MAMALIGA