Zi friguroasa de vineri in Bucuresti. Ma indrept catre aeroport. Destinatia e o noutate atat pentru mine cat si pentru Otopeni, care, pentru prima oara afiseaza la plecari Alexandroupolis - Grecia. In sala mare fac cunostinta cu ceilalti 15 jurnalisti romani invitati de prefectura provinciei Evros, sa fie primii care zboara pe ruta directa Bucuresti - Alexandroupolis, cu compania aviatica greceasca "Sky Express". Aeronavele lor sunt de tip Jetstream 41, mici avioane englezesti de 30 de locuri. Ajungem in Grecia in 90 de minute.
Tinta calatoriei se afla in nord-estul Greciei, la doar 40 de km de Turcia. Evros este si numele unui rau care strabate regiunea si se varsa in Marea Traciei, formand o delta cu doua brate, care gazduieste puzderie de vietati si de pasari migratoare sau permanente. Cele cinci zile pe care urmeaza sa le petrecem in zona promit sa fie pline de atractii turistice: orasul Alexandroupolis, cu plajele, tavernele, muzeele sale, Delta Evrosului, rezervatia naturala de la Dadia, muzeul matasii de la Soufli, satele traditionale din imprejurimi si insula Samothraki. Un traseu foarte ispititor.
Orasul lui Esop
Leagan al marilor spirite, istoria antica a Alexandroupolisului aminteste de Aristarchos (nascut pe insula Samothraki, succesor al lui Aristofan), de Eumolpos (fiul zeului Poseidon si al lui Chioni), de Orpheus (fiul regelui trac Oiagros si al muzei Calliope) si de Esop, cel mai mare fabulist al antichitatii, care folosea animale si pasari drept argumente in discursurile lui despre intelepciune.
Istoria contemporana a orasului incepe in anul 1850, cand niste pescari au fondat aici o mica colonie. Loc de disputa pentru greci, turci, rusi si bulgari, acest port comercial si turistic in plina expansiune se integreaza acum, ca si intreaga regiune Evros, in partea prospera a Comunitatii Europene, datorita unor eforturi enorme, nationale si comunitare. Astfel se explica si generoasa oferta turistica a zonei. Anual, peste 150.000 de vizitatori din intreg tinutul balcanic vin in vacanta in Alexandroupolis, Traianoupolis, Feres, Soufli, Orpheus, Orestiada si Samothraki, pentru minunile peisagistice si de arta pe care regiunea le are de oferit.
Alexandroupolis ne intampina cu farul sau alb si semet ce domneste pe faleza larga. In jur sunt cladiri joase, cochete, terase tihnite cu copertine dungate si drumuri strajuite de pini, ficusi, maslini si leandri imbobociti. Multe taverne si baruri. Toate pline de oameni voiosi, care par sa aiba multe sa-si povesteasca. Drumul urmeaza conturul tarmului. Marea e albastra si linistita. Insula Samothraki acapareaza orizontul scaldat in razele soarelui si se ascunde in rastimpuri dupa coroanele verzi-argintii ale maslinilor. Toata emotia mi se topeste intr-un zambet: sunt in Grecia.
Cand muntele se oglindeste in mare
Dupa un scurt ragaz de odihna la hotel, ne reunim pentru cina cu oficialitatile Evrosului. Jurnalisti, patroni hotelieri si capi ai administratiei locale, in frunte cu prefectul judetului, ne-au pregatit o primire de gala. Domnul prefect vorbeste despre turism si ecologie zonala. S-au investit aproape 700.000 de euro in campanii de promovare a turismului in Evros si in infrastructura, care sa faca fata noului val de turisti. "Alexandroupolis este foarte usor accesibil cu masina, cu trenul si acum si cu avionul. Combina muntele cu marea. Jumatate din familie poate urca pe munte, timp in care cealalta jumatate se poate bucura de plaja, de soare, de mare. Insula Samothraki este locul perfect pentru astfel de vacante. Este o insula superba, verde, cu golfuri izolate, paduri umbroase, stanci si cascade spectaculoase si foarte multe monumente antice. Orasul e frumos si foarte ofertant in privinta posibilitatilor de recreere si distractie. Vara sunt festivaluri de muzica si teatru ambulant, un tren cultural strabate intreaga regiune greceasca, pana in Plovdiv, in Bulgaria, poposeste in toate garile importante de pe traseu si prezinta localnicilor piese de teatru dramatic, teatru de papusi, concerte, expozitii si alte manifestari artistice traditionale, educative si de divertisment."
Un imperiu natural: delta raului Evros
La doar 30 de kilometri distanta de oras, incepe delta raului Evros, al doilea rau important din Europa dupa Dunare. Una dintre cele mai frumoase zone ecologice protejate sever prin lege, Delta Evrosului este o cale migratorie importanta, care gazduieste 300 de specii de pasari, dintre care 70 de specii protejate in intreaga lume. Raiul testoaselor, al berzelor, ratustelor, egretelor si pasarilor flamingo, al mamiferelor mici si mai mari, vulpi, pisici salbatice si al cailor slobozi. Pe directia nord, Delta Evrosului se prelungeste cu o veritabila imparatie a padurii. O imensa rezervatie naturala de pin si foioase unde vietuiesc, de asemenea, sute de specii protejate de pasari, plante si animale salbatice, padurea Dadia este casa speciilor rare de vulturi: griffonul, vulturul imperial, vulturul egiptean, vulturul auriu, vulturul negru etc.
Patria borangicului
De la Dadia, pe soseaua paralela cu granita turceasca care urca spre Orestiada, drumul coteste spre Soufli, drumul matasii, batut de-a lungul vremii de targovetii Bizantului. La Soufli mai exista si acum crescatorii de viermi de matase si manufacturi de matase naturala, pastrate in vechea traditie. Esarfe, saluri de toate culorile, fete de masa brodate manual, valuri-valuri de matase naturala si ghirlande de stegulete scanteind in lumina apusului dau orasului un aer vesel de sarbatoare. Inaintam pe stradute pietruite, marginite de case invapaiate de lumina rosie a asfintitului. Pare un loc desprins din povesti. La fel e si muzeul de antichitati si magazinul de suveniruri. O betie de culori. Peste tot ni se ofera masline verzi si cate un degetar de tzipuro (tuica greceasca din plante aromate). Am uitat si de foame. Peste tot pe unde am intrat, gazdele ne-au servit cu gustari, cafele, dulceturi de casa, zmeurata... Ne-au omenit bucurosi de oaspeti.
Siesta
Duminica, la greci, este o continua sarbatoare. In localitatile mici, femeile mai incing hora in piata mare, in vreme ce barbatii se aduna la "kafenion" (cafenea), o adevarata "institutie", unde ei se intalnesc sa discute despre politica, recolte si despre mici bucurii sau drame personale. Rad, striga, beau cafea, ouzo si apa rece, fumeaza, invart matanii pe degete sau joaca tavli (table). Traiesc cu bucurie si pastreaza traditiile. Curgerea timpului are alt ritm aici, mai cu seama intre orele doua si cinci dupa-amiaza, cind totul pare incremenit intr-o lunga siesta. Nici nu se pune problema ca aceasta pauza sa nu fie respectata, ar fi un afront la adresa Greciei insasi.
Desi la prima vedere Grecia este moderna si cosmopolita, tinerii parand ca prefera distractia din cluburi si localuri, ei nu ezita, totusi, sa danseze si pe muzica greceasca traditionala, stiu versurile cantecelor, respecta toate obiceiurile si sarbatorile, asa cum au facut-o si generatiile dinaintea lor. In Grecia, respectul pentru valorile si obiceiurile trecutului este esential. Iar masa nu o servesc niciodata singuri. Este un bun prilej de comunicare si dureaza ore bune, in care comesenii savureaza specialitatile traditionale si se astern la povesti. Cum o cina tarzie incepe de la orele noua si se prelungeste tarziu in noapte, restaurantele si localurile sunt mai mereu aglomerate. Si, din fericire, sunt multe si variate. De la restaurante scumpe si pretentioase, cu vedere la mare, pana la taverne traditionale, cu felurile servite pe "platouri" de hartie cerata, orice varianta ai alege, mancarea este savuroasa: branzeturi grecesti cu verdeata si ulei de masline, salate generoase, pesti la gratar, fructe de mare cu sosuri picante, gratare, frigarui si mititei (souflaki), vinuri gustoase, fructe si deserturi savuroase, totul e un festin.
Si serile nu se termina cu masa de seara, ele se prelungesc la buzuki, unde se canta muzica greceasca traditionala si se sparg farfurii. Desigur, exista si o oferta moderna, cu restaurante de lux iluminate feeric si menu-uri occidentale, dar oferta aceasta e generala, o gasesti si la Bucuresti. Votam deci cu traditia locului, cu frumusetea de basm a naturii lui, cu veselia generala ce pare sa fie un specific grecesc. Daca nu v-ati decis, inca, pentru vacanta de anul acesta, alegeti Alexandroupolis. Veti ajunge, aproape pe gratis, in paradis.
Mai multe informatii gasiti accesand www.booking. com Alexandroupolis, Greece.
Oferta turistica a orasului Alexandroupolis si a intregii regiuni Evros este prezentata pe larg la standul Organizatiei Elene de Turism (pavilion 14, stand 14-15) din cadrul Targului de Turism al Romaniei, deschis in perioada 19-22 martie 2009, la ROMEXPO, in Bucuresti.